ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Eurogroup

Δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρώπη και το 2021, νέο Σύμφωνο Σταθερότητας στη συνέχεια

Σε περιβάλλον αβεβαιότητας, λόγω της πανδημίας, εξακολουθεί να κινείται η οικονομία της ευρωζώνης με το 2021 να χαρακτηρίζεται ως έτος «μετάβασης» από το Eurogroup.

Την εξ ανάγκης διατήρηση της χαλαρότητας των δημοσιονομικών κανόνων, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όχι μόνο κατανοούν αλλά και προωθούν οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως κατέστη απόλυτα σαφές και στο σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Επίτροπο επί οικονομικών θεμάτων, Πάολο Τζεντιλόνι «η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή» και αφού πρώτα έχει καταστεί σαφές ότι η ευρωζώνη έχει ξεπεράσει την κρίση που δημιούργησε η πανδημία, ενώ είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του υπάρχοντος Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. 

Μάλιστα ο Επίτροπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην επανέλθει η διαδικασία του δημοσιονομικού ελέγχου για όλες τις χώρες, ανάλογα με την κατάσταση των επιμέρους οικονομιών.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Τζεντιλόν «όσον αφορά τη δημοσιονομική θέση για το 2021, δεδομένου του σημερινού υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας, θα ήταν πιο επικίνδυνο να αποσύρουμε τη δημοσιονομική στήριξη πολύ νωρίς ή πολύ αργά; Κατά την άποψή μας, το πρώτο είναι η κύρια πηγή ανησυχίας. Η πρόωρη απόσυρση της υποστήριξης θα έθετε σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη».

Υπέρ αυτής της άποψης τάχθηκε και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση, τονίζοντας ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από τo 2022, εκτίμηση την οποία κατέστησε σαφή και στη χθεσινή της συνέντευξη μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΕΚΤ. 

Την ύπαρξη «μεγάλης αβεβαιότητας» υπογράμμισε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, προσθέτοντας, όμως, ότι υπήρξε «κοινή προθυμία» στο Eurogroup  προς μια συντονισμένη προσέγγιση για τη δημοσιονομική πολιτική.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε μία σωστή ανάκαμψη, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί. Όλοι γνωρίζουμε την τεράστια ανησυχία, τη μεγάλη ανησυχία που αντιμετωπίζουν πολλά εκατομμύρια πολιτών. Και δεχόμαστε ότι θα χρειαστεί χρόνος και θα χρειαστεί δουλειά για να αποκατασταθεί η ζημιά που προκάλεσε αυτή η κρίση», εκτίμησε.

Ανέφερε επίσης ότι ενδεχόμενο νέα περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης καθώς «βεβαίως αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές. Ελπίζουμε όλοι να αποφύγουμε νέα lockdown αλλά, φυσικά, η πανδημία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια σαφή και παρούσα πρόκληση για τη δημόσια υγεία μας».

Υπέρ της άρσης των δημοσιονομικών κανόνων και το 2021 εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά εμφανίστηκε περισσότερο φειδωλός για τις μετέπειτα κινήσεις σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκμεταλλευθούν με τον καλύτερο τρόπο τον χρόνο που έχουν. Όπως τόνισε, αναφερόμενος κυρίως στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, «πιστεύω ότι η συζήτηση θα είναι σημαντική και θα είναι σημαντικό να δούμε τι προτείνει η Επιτροπή. Έχουμε λίγο χρόνο, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι το 2021 δεν είναι η στιγμή να επιστρέψουμε στο παλιό σύμφωνο. Χρειαζόμαστε αυτήν την αναστολή. Δεν έχει ληφθεί απόφαση, αλλά είναι και η προσδοκία μου. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Λουξεμβούργο για το Eurogroup και το Ecofin ο Κ. Χατζηδάκης

H ημερήσια διάταξη του Eurogroup περιλαμβάνει συζήτηση για τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, τις προοπτικές και προκλήσεις για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και το ψηφιακό ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Ελαφρώς περιοριστικός ο δημοσιονομικός προσανατολισμός το 2025

Η δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2025 θα είναι «ελαφρώς περιοριστική», αλλά οι πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες, ενόψει της επικρατούσας αβεβαιότητας, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup.