ΓΔ: 899.42 0.53% Τζίρος: 88.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εμπλοκή στην Golden Visa: Μόνο 78 νέες άδειες το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η πανδημία καθηλώνει το πρόγραμμα που έφερε έσοδα 1 δισ. ευρώ το 2019. Μόλις 454 άδειες διαμονής εκδόθηκαν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου. Κινέζοι αγοραστές διαμαρτύρονται για την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα.

Μόλις 454 άδειες διαμονής έχουν χορηγηθεί από τις αρχές του έτους μέσω του προγράμματος Golden Visa μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τα έσοδα από το συγκεκριμένο θεσμό.

Το πλήγμα από τις συνέπειες της πανδημίας είναι πολύ σημαντικό και παρά το γεγονός ότι η αγορά ανέμενε σχετική ανάκαμψη στο τελευταίο τρίμηνο, αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει το κενό. Παράλληλα, η αύξηση των κρουσμάτων τόσο στην χώρα μας όσο και παγκοσμίως και ο φόβος για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος του κοροναϊού πιέζουν ακόμη περισσότερο την διαδικασία.

Το 2019 που ήταν το έτος ρεκόρ για το πρόγραμμα, ο αριθμός των αδειών είχε φθάσει τις 3.339 φέρνοντας έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ η φετινή χρονιά, τουλάχιστον στο πρώτο οκτάμηνο, παρουσιάζει μείωση κατά περίπου 85%.

Συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε αγοραστές ακινήτων ανά χώρα

Κίνα5.869
Τουρκία527
Ρωσία339
Λίβανος158
Αίγυπτος155
Ιράν124
Ιράκ94
Ιορδανία68
Ουκρανία58
Συρία57
Λοιπές χώρες454
Σύνολο7.903

 

Αυτό σημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα από τις αρχές του έτους εκδίδονται μόλις 57 χρυσές βίζες το μήνα από 279 μηνιαίως το 2019

Η πλήρης κυριαρχία των Κινέζων αγοραστών στο πρόγραμμα για την Golden Visa επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, καθώς με 5.869 άδειες έχουν ποσοστό της τάξεως του 74% στο συνολικό αριθμό των αδειών. Δεύτεροι, μετά τους Κινέζους και πάνω από τους Ρώσους, κατατάσσονται οι επενδυτές από την Τουρκία, με 527 άδειες. Με βάση τα στοιχεία από τα δεδομένα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (2 Σεπτεμβρίου) οι συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές έφθασαν τις 7.903, από 7.825 στις αρχές Ιουλίου, δηλαδή εκδόθηκαν μόνο 78 νέες άδειες τον Ιούλιο και Αύγουστο.

Τη στήριξη του θεσμού δεν κατάφερε ούτε η πρόσφατη αλλαγή που αφορά στην δυνατότητα που έχουν πλέον, αναδρομικά μάλιστα από το 2017, να εξοφλούνται οι συναλλαγές αγοράς ακινήτων για Golden Visa μέσω POS ελληνικών τραπεζών, κάτι που επιτρέπει στους αγοραστές να εξοφλούν την αγορά ακινήτων με τραπεζικές κάρτες (πιστωτικές ή χρεωστικές).

Συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς τους ανά χώρα

Κίνα17.794
Τουρκία1424
Ρωσία902
Λίβανος502
Ιράν386
Αίγυπτος375
Ιράκ367
Ιορδανία205
ΗΠΑ193
Συρία191
Λοιπές χώρες1.279
TOTAL23.618

Τα προβλήματα των Κινέζων αγοραστών

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στους Κινέζους αγοραστές ακινήτων. Σε σχετική ανακοίνωσή του, πρόσφατα, ο πρόεδρος Michael Xia και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Επενδυτών Κίνας - Ελλάδας υπογράμμισαν ότι δέχονται καθημερινά καταγγελίες από Κινέζους αγοραστές ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για να λάβουν τη Χρυσή Βίζα.

Επίσης, σύμφωνα με την Ένωση, διατυπώνονται πρόσφατες διαμαρτυρίες από Κινέζους επενδυτές που αγόρασαν ακίνητα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος της αλλά δεν μπορούν να έρθουν στη χώρα μας λόγω των μέτρων για τη μη εξάπλωση του κοροναϊού.

Η κρίση του κοροναϊού τους βρήκε στην Κίνα, με αποτέλεσμα σήμερα περισσότερες από 120 οικογένειες Κινέζων αγοραστών, που έχουν ήδη αγοράσει ακίνητα ύψους 250.000 ευρώ και άνω, να μην μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ώστε να επιληφθούν των εκκρεμών εγγράφων τους, αλλά και να μην μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

golden_visa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κάθετη πτώση η Golden Visa, μόλις 271 άδειες δόθηκαν φέτος

Η πανδημία έχει σχεδόν εξαλείψει φέτος την κινητικότητα ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων από επενδυτές που επιζητούν τη «χρυσή» άδεια διαμονής. Μέσα στο καλοκαίρι έρχονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.
golden_visa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταγωνιστές πάλι οι Κινέζοι σε αγορές ακινήτων για Golden Visa

Με 638 μεταβιβάσεις ακινήτων σε σύνολο 722, οι Κινέζοι επενδυτές διατήρησαν τα πρωτεία στις επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων. Δεν φαίνεται προς το παρόν στα στοιχεία επίπτωση της πανδημίας.
golden_visa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινεζική... επέλαση στα ακίνητα για την Golden Visa

Πάνω από 6.000 ακίνητα έχουν αγοραστεί για τη χορήγηση Golden Visa, με το 70% των συναλλαγών να γίνονται από Κινέζους, ενώ ακολουθούν με μεγάλη διαφορά Τούρκοι και Ρώσοι. «Ένεση» πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στην αγορά ακινήτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πάτωσε» στην Ελλάδα η golden visa, πηγαίνει καλά στην Πορτογαλία

Ξεπέρασε το 95% πέρυσι η έκδοση νέων αδειών σε ξένους αγοραστές ακινήτων, ενώ στην Πορτογαλία οι απώλειες ήταν ελάχιστες και έχει πετύχει συνολικά πολύ μεγαλύτερη προσέλκυση κεφαλαίων με λιγότερες άδειες.