ΓΔ: 789.57 1.33% Τζίρος: 30.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:49:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

K. Μακέδος: Κρίσιμος παράγοντας η ενίσχυση του θεσμού της εγγυοδοσίας

Για να έρθουν οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα πρέπει να επενδύσουμε στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, είπε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ.

«Κρίσιμος παράγοντας για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και πρωτίστως για την υλοποίηση έργων υψηλής προστιθέμενης αξίας είναι η τόνωση της ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των Ελλήνων επιστημόνων, μέσω της ενίσχυσης του θεσμού της εγγυοδοσίας». Αυτό δήλωσε από το Ζάππειο, ο πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών, Κωνσταντίνος Μακέδος, κατά τη διάρκεια του 3ου Athens Investment Forum, μιλώντας στην ενότητα με τίτλο, «Η Ελλάδα στο ραντάρ των επενδύσεων».

Όπως εξήγησε ο κ. Μακέδος, «για να έρθουν οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα πρέπει πρώτα εμείς να επενδύσουμε σε δύο συντελεστές: Στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τη λειτουργία του κράτους, αλλά και στη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, ως βασική συνιστώσα, του νέου οικονομικού υποδείγματος, που επιβραβεύει την ποιότητα και την καινοτομία μακριά από κάθε είδους παρασιτισμό». 

Καθώς, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Ταμείου, «σε όλα τα έργα θα συνεισφέρουν και θα τα φέρουν εις πέρας, κατά κύριο λόγο, οι χιλιάδες μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, οι χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε: «Η Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Πανευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας AECM, συγκριτικά με τους ανταγωνιστές μας, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, έχει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης της πιστοδοσίας και της εγγυοδοσίας μέσω φορέων, όπως το ΤΜΕΔΕ. Και αυτές τις δυνατότητες θέλουμε να αξιοποιήσουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα», τόνισε. 

Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, «σε συνθήκες τραπεζικής ασφυξίας, η ενίσχυσή του θεσμού της πιστοδοσίας και εγγυοδοσίας, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές για τη χρηματοδότηση μικρών και μεγάλων projects». 

Όπως έκανε γνωστό, «στο ΤΜΕΔΕ ως μέλος του AECM και σε συνεργασία με υπερεθνικούς επενδυτικούς και χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς αναζητούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Διεκδικούμε και σχεδιάζουμε νέες πιστοληπτικές γραμμές, προκειμένου να τονώσουμε ακόμα πιο δυναμικά την πραγματική οικονομία και να διαμορφώσουμε ένα δυναμικό οικοσύστημα προσέλκυσης επενδύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος τόνισε, ότι «στο Ταμείο εν μέσω πανδημίας και lockdown συνεχίσαμε απρόσκοπτα και ανταποκριθήκαμε πλήρως στα αιτήματα των 5.500 επιχειρήσεων και των 30.000 πιστούχων μελών μας, προσφέροντάς ανάσες ρευστότητας στην αγορά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

TMEDE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε σταθερά ανοδική και αναπτυξιακή πορεία βρίσκεται το ΤΜΕΔΕ

Το Ταμείο κατάφερε – μολονότι μείωσε το ποσό των προμηθειών των εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης των μελών του – να επιτύχει αύξηση των εσόδων του το 2021 στα 8,978 εκατ. έναντι 8,517 εκατ. το 2020.
oikodomi, kataskeues
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στηρίζει τον κατασκευαστικό κλάδο η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ενώνει θα προχωρήσει σε σύμπραξη με το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) για την πρόσβαση μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών σε χρηματοδότηση.