Φωτο: ΑΠΕ

Στήριξη του Επιμελητηρίου Πειραιά στην ONEX για Σκαραμαγκά

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου αποφάσισε την επενδυτική συμμετοχή του στον Ενιαίο Ναυπηγικό Κόμβο υπό την ιδιοκτησία του Ομίλου ΟΝΕΧ Shipyards για να δημιουργηθεί εθνικός πρωταθλητής στη ναυπηγική βιομηχανία.

Με τη στήριξη και του Εμπορικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κατέρχεται στον αγώνα για τη διεκδίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο Πάνος Ξενοκώστας της Onex, καθιστώντας σαφές ότι είναι διατεθειμένος να κάνει συμμαχίες κάθε μεγέθους για την δημιουργία του μεγαλύτερο Ναυπηγοεπισκευαστικού Hub στην Ευρώπη.

Έχοντας την απόλυτη στήριξη της αμερικανικής DFC, κατάφερε να εξασφαλίσει και την επενδυτική συμμετοχή του Επιμελητηρίου προκειμένου, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Βασίλης Κορκίδης, να δημιουργηθεί η «Τρίαινα της Ναυπηγικής βιομηχανίας», με τη συμμετοχή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο ναυπηγικό όμιλο της Onex που ήδη τρέχει το Νεώριο Σύρου και προχωρά στην απόκτηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. 

Η απόφαση του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, εκτός της στήριξης που παρέχει στην Onex μέσω των 17.000 επιχειρήσεων που εκπροσωπεί στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής με σύνολο 70.000 εργαζομένων, ουσιαστικά αποτελεί και ένα επιπλέον μήνυμα προς την Cosco και τις βλέψεις αυτής για την δημιουργία ναυπηγείου στην ευρύτερη περιοχή καθώς το ΕΒΕΠ διαλέγει συνεταίρο. 

Ερώτημα παραμένει το τι ακριβώς σημαίνει επενδυτική συμμετοχή και με ποιο τρόπο αυτή θα χρηματοδοτηθεί.

Πάντως, όλα αυτά διαδραματίζονται την ώρα που έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη διεκδίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με τον διαγωνισμό να έχει καταληκτική ημερομηνία την 27η Νοεμβρίου και την Onex του Πάνου Ξενοκώστα να φιγουράρει ως φαβορί στην διαδικασία με την στήριξη της DFC.  

Αναλυτικά το απόσπασμα πρακτικού ΔΣ του Επιμελητηρίου

«(….) Το ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς στη συνεδρίαση της 12ης Οκτωβρίου 2020 εκπροσωπώντας το σύνολο των 17.000 επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής με σύνολο 70.000 εργαζομένων αποφάσισε την επενδυτική συμμετοχή του στον Ενιαίο Ναυπηγικό Κόμβο, εθνικής σημασίας υπό την ιδιοκτησία του Ομίλου ΟΝΕΧ Shipyards σε συνέχεια του επιτυχημένου μοντέλου των Ναυπηγείων Σύρου. Ο Όμιλος με τη σύζευξη των τριών ναυπηγείων, της Σύρου, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, δημιουργεί έναν εθνικό πρωταθλητή που χρειάζεται η χώρα να σταθεί με επιτυχία στον διεθνή ανταγωνισμό.

Ειδικότερα ο φορέας θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ευρείας κλίμακος ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων, υποστήριξης ενεργειακών υποδομών για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και κατασκευής κάθε τύπου πλοίου τόσο το ελληνικό και αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό όσο και συμμαχικών στόλων. Το ΔΣ του ΕΒΕΠ θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερης επενδυτικής σημασίας η στρατηγική εμβάθυνσης της βιομηχανικής συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας η οποία θα οδηγήσει στον επαναπατρισμό του ελληνόκτητου στόλου και την επιστροφή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη χώρα με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nafpigeia_skaramanga
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμερικανικό σχέδιο για ναυπηγικό κέντρο στην Ελλάδα

Έτοιμη για τη διεκδίκηση και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η ONEX, σημαντικές επαφές στην Ουάσιγκτον. Πολύ ανταγωνιστική προσφορά από τις ΗΠΑ για τις νέες φρεγάτες του Ναυτικού με συμπαραγωγή στην Ελλάδα.