ΓΔ: 2343.54 0.65% Τζίρος: 17.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:48:43
stournaras
Φώτο: ΑΠΕ

Γ. Στουρνάρας: «Αύξηση στον φόρο άνθρακα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή»

Την αύξηση στον φόρο του άνθρακα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή πρότεινο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι αναγκαία συνθήκη για την προάσπιση του φυσικού μας κεφαλαίου, υποστήριξε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σήμερα στο Third Sustainability Summit for the South-East Europe and the Mediterranean, με θέμα, «Η βιωσιμότητα ως προϋπόθεση για την πορεία μας στο μέλλον», στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Ο ίδιος, προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προσαρμογής που απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, παρέπεμψε σε μελέτη τη Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία προτείνει την άμεση επιβολή φόρου στον άνθρακα, με αύξηση στα 75 δολάρια ανά τόνο το 2030, ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Παράλληλα όμως, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια τέτοια αύξηση θα είναι δυσβάσταχτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ειδικότερα για τις φτωχές χώρες, και παραθέτει ως λύση στο πρόβλημα το παράδειγμα της Σουηδίας: Η Σουηδία αύξησε σταδιακά, σε μια μακρά χρονική περίοδο, τον φόρο άνθρακα, από 28 δολάρια τον τόνο το 1991 σε 127 δολάρια φέτος, μαζί με μειώσεις άλλων έμμεσων και άμεσων φόρων και αυξήσεις κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων κάθε είδους για να αντισταθμίσει το κοινωνικό κόστος για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλημμύρα σε δρόμο
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: 22 νεκροί εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις έντονες πλημμύρες στην Κολομβία, με χιλιάδες σπίτια να βυθίζονται στο νερό λόγω σφοδρών βροχών. Οι αρχές καταγράφουν τουλάχιστον 14 νεκρούς και 9.000 πλημμυρισμένα νοικοκυριά.
Κλιματική αλλαγή τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιανουάριος 2026 ανάμεσα στους πέντε θερμότερους που έχουν καταγραφεί

Ο Ιανουάριος 2026 ήταν ο πέμπτος πιο θερμός που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, με θερμοκρασία 12,95°C, σύμφωνα με το Copernicus. Ήταν 0,51°C πάνω από τον μέσο όρο 1991-2020 και 1,47°C θερμότερος από την προβιομηχανική εποχή.
Φράγμα Μαραθώνα ΕΥΔΑΠ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι βροχές ανακούφισαν την Αττική, όχι όμως και τη λειψυδρία

Παρά τις πρόσφατες βροχές, τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της Αττικής έχουν μειωθεί από 900 εκατ. κ.μ. πριν δύο χρόνια σε μόλις 560 εκατ. σήμερα, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη κρίση λειψυδρίας.
Ξηρασία σε αμπελώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα αποκαλύπτει: Η κλιματική μετανάστευση έχει ήδη ξεκινήσει

Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδηγούν σε αυξανόμενες φυσικές καταστροφές και αναγκαστικές μετακινήσεις προς χώρες όπως η Ελλάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα του WWF Ελλάς και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.