ΓΔ: 1604.29 0.21% Τζίρος: 115.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:40 DATA
stournaras
Φώτο: ΑΠΕ

Γ. Στουρνάρας: «Αύξηση στον φόρο άνθρακα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή»

Την αύξηση στον φόρο του άνθρακα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή πρότεινο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι αναγκαία συνθήκη για την προάσπιση του φυσικού μας κεφαλαίου, υποστήριξε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σήμερα στο Third Sustainability Summit for the South-East Europe and the Mediterranean, με θέμα, «Η βιωσιμότητα ως προϋπόθεση για την πορεία μας στο μέλλον», στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Ο ίδιος, προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προσαρμογής που απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, παρέπεμψε σε μελέτη τη Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία προτείνει την άμεση επιβολή φόρου στον άνθρακα, με αύξηση στα 75 δολάρια ανά τόνο το 2030, ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Παράλληλα όμως, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια τέτοια αύξηση θα είναι δυσβάσταχτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ειδικότερα για τις φτωχές χώρες, και παραθέτει ως λύση στο πρόβλημα το παράδειγμα της Σουηδίας: Η Σουηδία αύξησε σταδιακά, σε μια μακρά χρονική περίοδο, τον φόρο άνθρακα, από 28 δολάρια τον τόνο το 1991 σε 127 δολάρια φέτος, μαζί με μειώσεις άλλων έμμεσων και άμεσων φόρων και αυξήσεις κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων κάθε είδους για να αντισταθμίσει το κοινωνικό κόστος για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 βοηθά στην επιβίωση των βιομηχανιών

Το σαφές αυτό μήνυμα έστειλε ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean μιλώντας στη διάρκεια συζήτησης που διοργανώθηκε στο ελληνικό περίπτερο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης COP29 για το κλίμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαύρος (ΔΕΗ): Η ανταγωνιστικότητα περνά μέσα από την ενεργειακή μετάβαση

«Η Ευρώπη θέτει τον ρυθμό σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στις ΑΠΕ, αλλά πρέπει να προσέχουμε τις προκλήσεις που απορρέουν από έναν τόσο φιλόδοξο μετασχηματισμό» επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δήμοι διεκδικούν 205 εκατ. για θωράκισή στις καιρικές συνθήκες

«Σε μια εποχή που οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης δοκιμάζουν τις τοπικές κοινωνίες μας, προχωράμε ενωμένοι, με σκοπό να συμβάλουμε σε σημαντικές αλλαγές» ανέφερε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.