ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
stournaras
Φώτο: ΑΠΕ

Γ. Στουρνάρας: «Αύξηση στον φόρο άνθρακα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή»

Την αύξηση στον φόρο του άνθρακα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή πρότεινο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι αναγκαία συνθήκη για την προάσπιση του φυσικού μας κεφαλαίου, υποστήριξε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σήμερα στο Third Sustainability Summit for the South-East Europe and the Mediterranean, με θέμα, «Η βιωσιμότητα ως προϋπόθεση για την πορεία μας στο μέλλον», στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Ο ίδιος, προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προσαρμογής που απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, παρέπεμψε σε μελέτη τη Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία προτείνει την άμεση επιβολή φόρου στον άνθρακα, με αύξηση στα 75 δολάρια ανά τόνο το 2030, ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Παράλληλα όμως, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια τέτοια αύξηση θα είναι δυσβάσταχτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ειδικότερα για τις φτωχές χώρες, και παραθέτει ως λύση στο πρόβλημα το παράδειγμα της Σουηδίας: Η Σουηδία αύξησε σταδιακά, σε μια μακρά χρονική περίοδο, τον φόρο άνθρακα, από 28 δολάρια τον τόνο το 1991 σε 127 δολάρια φέτος, μαζί με μειώσεις άλλων έμμεσων και άμεσων φόρων και αυξήσεις κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων κάθε είδους για να αντισταθμίσει το κοινωνικό κόστος για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικές εταιρίες: Κοινή αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής και πανδημίας

Τόσο οι πανδημίες όσο και οι φυσικές καταστροφές είναι καταστροφές μεγάλης κλίμακας που έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς καθώς αυξάνουν τα κόστη και μειώνουν τα έσοδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ρέτσος: Ο τουριστικός κλάδος αλλάζει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος σημείωσε πως η κλιματική κρίση επηρεάζει σημαντικά τις επιλογές των τουριστών και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια νέα περιβαλλοντική συνείδηση στον τουρισμό.