nafpigeia_skaramanga
Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πηγή: Shutterstock

Α. Γεωργιάδης: Ναυπηγικό κέντρο σε συνεργασία με τις ΗΠΑ

Έτοιμη η ONEX και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τονίζει ο Πάνος Ξενοκώστας. Πολύ ανταγωνιστική αμερικανική προσφορά για τις νέες φρεγάτες προαναγγέλλει ο Τζέφρι Πάιατ.

Στο σχέδιο δημιουργίας ισχυρής ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, μέσω της απόκτησης των τριών μεγάλων ναυπηγείων της χώρας από την ONEX αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιτ, υπογράμμισε ότι θα υπάρξει μια πολύ ανταγωνιστική αμερικανική προσφορά για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη συζήτηση με θέμα την ελληνοαμερικανική συνεργασία στον αμυντικό τομέα, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι πλέον αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ότι η χώρα ανήκει στη Δύση και οι ΗΠΑ είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους και εταίρους, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ.

Όπως τόνισε, αυτό μπορεί να αποτελέσει τη βάση για στενότερη συνεργασία και στον αμυντικό τομέα. «Πολύ σημαντικό να δώσουμε σαφή και πρακτικά παραδείγματα αυτής της συνεργασίας», είπε, και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία της κυβέρνησης με την ONEX και τον αμερικανικό χρηματοδοτικό οργανισμό DFC για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και ενόψει του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στόχος, όπως υπογράμμισε είναι να δημιουργηθεί μέσα από αυτή την ελληνοαμερικανική συνεργασία μια πολύ ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα.

«Οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στη συμμαχία με την Ελλάδα», υπογράμμισε από την πλευρά του Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας ότι «η Σούδα είναι η ναυαρχίδα αυτής της συνεργασίας». Αναφερόμενος στη μεγάλη προμήθεια των τεσσάρων νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, που έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι υπάρχει πολύ ανταγωνιστική πρόταση αμερικανικής εταιρείες (αναφέρεται στη Lockheed Martin), που περιλαμβάνει συμπαραγωγή των τριών από τις τέσσερις φρεγάτες σε ελληνικά ναυπηγεία.

Όπως είπε ο πρέσβης, η ONEX ήδη παρέχει υπηρεσίες σε σκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και υπήρξε ικανοποίηση των Αμερικανών αξιωματούχων από την πρόσφατη επίσκεψή τους σε ελληνικά ναυπηγεία, όπου είδαν τις παραγωγικές δυνατότητες.

Ο επικεφαλής της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, έκανε μια αναδρομή στην πορεία που ακολούθησε η ONEX, αρχής γενομένης από την εξυγίανση των Ναυπηγείων της Σύρου, όπου πλέον απασχολούνται περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι, ενώ οι παραγγελίες από ναυτιλιακές εταιρείες για εργασίες επισκευής έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ξεπερνούν την παραγωγική δυναμικότητα του ναυπηγείου.

Ο κ. Ξενοκώστας τόνισε ότι στην παρούσα φάση η ONEX εστιάζει την προσοχή της στην εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ενώ ο επόμενος στόχος θα είναι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ώστε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα μεγάλο ναυπηγικό κέντρο, που θα εξυπηρετεί τους τομείς της άμυνας και της ενέργειας (πλοία υγροποιημένου φυσικού αερίου). Στόχος, επίσης, είναι να προετοιμασθεί έγκαιρα η υποδομή των ναυπηγείων, ώστε να αναλάβει και τη συμπαραγωγή των τριών νέων φρεγατών. Συνολικά, το project του ναυπηγικού κέντρου θα δημιουργήσει περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Ξενοκώστας.

Ο Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος της Lockheed, εστίασε στη συνεργασία με την ΕΑΒ για τον εκσυγχρονισμό των F-16, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να ενισχύσει την ΕΑΒ με νέο προσωπικό για να προχωρήσει η εκτέλεση του project, ενώ σημείωσε ότι έχει την ελπίδα πως η συνεργασία αυτή θα επεκταθεί στο μέλλον και στη συμπαραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, F-35, κάτι βέβαια που εξαρτάται από το αν θα υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης για την προμήθεια των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fregata_ydra
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβιώνει η αμυντική βιομηχανία: Το σχέδιο για ναυπηγεία, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ

Μεγάλα συμβόλαια που προσελκύουν επενδυτές φέρνει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Έκλεισε η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ, αρχίζει διαγωνισμός για Σκαραμαγκά, εξυγίανση στην Ελευσίνα, αναδιοργάνωση της ΕΑΒ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις κινήσεις των Αμερικανών στη σκακιέρα του φυσικού αερίου

Αμερικανικές εταιρείες, με την υποστήριξη της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC, «φλερτάρουν» τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το λιμάνι Αλεξανδρούπολης και την αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα.