ΓΔ: 897.55 0.66% Τζίρος: 86.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Φοροκυνηγητό στις μισθώσεις τύπου Airbnb το 2020

Πρόσθετα έσοδα 60 εκατ. ευρώ από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων προβλέπει ο προϋπολογισμός, ενώ έχουν μειωθεί οι προβλέψεις για έσοδα από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Είσπραξη 70 εκατ. ευρώ από άδειες ηλεκτρονικού τζόγου.

Πεδίο ελεγκτικής... δόξης λαμπρό στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων (τύπου Airbnb) εκτιμά ότι έχει ανακαλύψει το υπ. Οικονομικών, που προαναγγέλλει, μέσω του νέου προϋπολογισμού μεγάλη αύξηση εσόδων από αυτή την πηγή, ενώ, παράλληλα, «ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για αύξηση εσόδων από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και προσθέτει επίσης σημαντικά προβλεπόμενα έσοδα από τη χορήγηση αδειών διαδικτυακού τζόγου.

Ειδικότερα, για τους ελέγχους σε μισθώσεις Airbnb οι προσδοκίες για την ανακάλυψη φορολογητέας ύλης που διαφεύγει είναι μεγάλες, καθώς το υπουργείο προβλέπει ότι θα αντληθούν από αυτή την πηγή, το 2020, πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ. Αυτό, όπως σημειώνουν παράγοντες του υπ. Οικονομικών, προϋποθέτει ότι θα συνεχισθεί, και μάλιστα με πολύ εντατικότερους ρυθμούς, το «κυνήγι» μισθώσεων που δεν δηλώνονται, ή δηλώνεται ψευδώς χαμηλότερο μίσθωμα.

Σημειώνεται ότι, μετά την αρχική... φορολογική αναρχία που είχε επικρατήσει με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όσο οι ιδιοκτήτες δήλωναν κατά το δοκούν τις μισθώσεις, χωρίς να υπάρχει σοβαρός έλεγχος από την ΑΑΔΕ, η Αρχή προχώρησε από φέτος σε εντατικοποίηση των ελέγχων, αφού οι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν από το 2018 να δηλώνουν σε ειδική εφαρμογή τη μίσθωση και τα ποσά που εισπράττουν, με απειλή όχι μόνο κυρώσεων για φοροδιαφυγή, αλλά και προστίμου 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Η ΑΑΔΕ προχώρησε, επιπλέον, σε διασταυρώσεις των δηλώσεων αυτών με τα στοιχεία που τηρούν οι πλατφόρμες  βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να εντοπίσει τους παραβάτες. Παράλληλα, έγιναν και έλεγχοι από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, οι οποίοι εμφανίζονταν σε ιδιοκτήτες σαν υποψήφιοι ενοικιαστές.

Για να επιτευχθεί η προβλεπόμενη στον προϋπολογισμό αύξηση εσόδων προϋπόθεση είναι αφενός να συνεχισθεί η αυξητική πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά κυρίως να «βγει στον αφρό» μέσω ελέγχων φορολογητέα ύλη που εξακολουθεί να αποκρύπτεται. Σημειώνεται για τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ισχύουν οι ίδιοι συντελεστές φόρου που επιβάλλονται στα εισοδήματα από ενοίκια, δηλαδή 15% για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, 35% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και    45% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

Οι πηγές εσόδων του 2020

Για τα πρόσθετα έσοδα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2020, σύμφωνα με το κείμενο που υποβλήθηκε στην Κομισιόν και έχει μικρές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, το υπ. Οικονομικών φαίνεται να αποδέχεται εν μέρει την κριτική των δανειστών, όπως και του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, «ψαλιδίζοντας» από 645 σε 557 εκατ. ευρώ την πρόβλεψη για εισπράξεις από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το υπουργείο «ποντάρει» αρκετά, εξάλλου, στη χορήγηση αδειών διαδικτυακού τζόγου και λοιπών παιγνίων, με βάση τις διατάξεις νομοσχεδίου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει γρήγορη διαδικασία χορήγησης αδειών, χωρίς διαγωνισμό, με τίμια 5 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια τζόγου και 2 εκατ. ευρώ για τις άδειες λοιπών παιγνίων. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι από αυτή την πηγή τα δημόσια ταμεία θα αντλήσουν το 2020 το ποσό των 70 εκατ. ευρώ.

Η λίστα των εισπρακτικών μέτρων*

 

budget2020

*Πηγή: Προϋπολογισμός 2020, κείμενο που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει στροφή οικονομικής πολιτικής: Από τη στήριξη στους φόρους

Ευνοϊκά μέτρα, όπως το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση προκαταβολής φόρου επανεξετάζονται λόγω της μεγάλης αύξησης του ελλείμματος. Άρχισαν οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στις επιδοτήσεις για την πανδημία

Στο 3% του ΑΕΠ έφθασαν οι επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό για τη στήριξη της οικονομίας, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Οι επιδοτήσεις κράτησαν πολύ χαμηλά το ποσοστό ανεργίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη αύξηση ελλείμματος, «ψαλίδι» στο δώρο Χριστουγέννων

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τονίζει ότι το δώρο θα υπολογισθεί με βάση το επίδομα των 534 ευρώ και όχι βάσει του ονομαστικού μισθού. Ξέφυγε πάνω από τα 9 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή στην οικονομία με το δεύτερο κύμα πανδημίας

Κοντά σε διψήφιο ποσοστό η ύφεση του 2020, ασθενέστερη η ανάκαμψη το 2021 και απειλή αύξησης των ελλειμμάτων πέρα από τους στόχους του προϋπολογισμού. Τι εκτιμούν Τρ. Ελλάδος και ΔΝΤ, τι σχεδιάζει η κυβέρνηση.