ΓΔ: 774.8 0.17% Τζίρος: 54.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι Γερμανοί της RWE έρχονται για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο ενεργειακός κολοσσός της Γερμανίας στρέφεται τώρα σε μεγάλες επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα και ενδιαφέρεται να εμπλακεί στο σχεδιασμό για τη μεταλιγνιτική εποχή της ΔΕΗ.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή σε έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων εκδήλωσε η διοίκηση του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού RWE, που βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα, περισσότερο από μια δεκαετία μετά την ατυχή προσπάθεια του ομίλου για συνεργασία με την ΔΕΗ στη δημιουργία μονάδων με λιθάνθρακα.

Οι Γερμανοί τόνισαν πως στο πλαίσιο του σχεδίου για διεθνή επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) βλέπουν με καλό μάτι και την ελληνική αγορά. Επίσης, επιδιώκουν να εμπλακούν και στο σχεδιασμό για τη μεταλιγνιτική εποχή της ΔΕΗ, καθώς πρόσφατα ανακοίνωσαν ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στην Γερμανία.

Η RWE, που παραμένει ο μεγαλύτερος όμιλος της Ευρώπης με βάση την επιβάρυνση με διοξείδιο του άνθρακα (CO2), είναι σήμερα και ο δεύτερος όμιλος παγκοσμίως στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, μια αγορά που παραμένει κλειστή στη χώρα μας. Εξαιτίας των θεσμικών προβλημάτων, που επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αυξήθηκαν, η Ελλάδα δεν αξιοποιεί το θαλάσσιο δυναμικό της. Ο γερμανικός όμιλος επεκτείνεται διαρκώς στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών και πρόσφατα επικράτησε σε διαγωνισμούς στην Γερμανία, στην Γαλλία και στην Βρετανία, συνολικής ισχύος περίπου 2 GW.

Στα παραδοσιακά αιολικά πάρκα, η RWE, μετά την συμφωνία για απόκτηση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της γερμανικής E.ON, βρίσκεται στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά πίσω από την ισπανική Iberdrola και την ιταλική Enel, δύο ομίλους που έχουν παρουσία στη χώρα μας. Οι Γερμανοί αναζητούν ευκαιρίες ώστε να επεκταθούν περαιτέρω στον ευρωπαϊκό Νότο και σήμερα λειτουργούν αιολικά πάρκα ισχύος 450 MW στην Ισπανία και 385 MW στην Ιταλία. Κινούνται παγκοσμίως και στην αγορά φωτοβολταϊκών με σημαντικές εγκαταστάσεις όπως το τεράστιο Limondale Sun Farm στην Αυστραλία.

Για το θέμα της απολιγνιτοποίησης, η Ελλάδα έχει βάλει πιο φιλόδοξους στόχους από τους Γερμανούς. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει στον ΟΗΕ πως μέχρι το 2028 θα κλείσουν ή θα αλλάξουν καύσιμο όλες οι μονάδες της ΔΕΗ. Η διοίκηση της RWE ανακοίνωσε στο τέλος του Σεπτέμβρη πως μέχρι το 2040 θα είναι «ουδέτερη σε θέματα CO2». Με αφορμή την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα περιουσιακά στοιχεία ΑΠΕ της E.ON ο διευθύνων σύμβουλος της RWE Rolf Martin Schmitz μίλησε «για μια νέα εποχή» και υποσχέθηκε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 70% μέχρι το 2030. Από τα στοιχεία μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων προκύπτει πως ο γερμανικός όμιλος λειτουργεί σήμερα τις 3 από τις 5 πιο επιβαρυντικές μονάδες για το περιβάλλον στην Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον των Γερμανών για τις ΑΠΕ έρχεται σε μια περίοδο που η ΔΕΗ αναζητεί εταίρους για να κερδίσει το χαμένο έδαφος στις ανανεώσιμες. Έτσι θεωρεί η νέα διοίκηση της επιχείρησης πως θα αναπληρώσει τις απώλειες από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΑΠΕΕΠ: Εφικτός στόχος τα 300 MW θαλάσσιων αιολικών πάρκων έως το 2030

Πρόσφατη προμελέτη της ΕΕ προβλέπει ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από πλωτά αιολικά στην Ελλάδα θα είναι 80 ευρώ/MWh το 2030 και θα υποχωρήσει λίγο κάτω από τα 50 ευρώ/MWh το 2050 ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα θαλάσσια αιολικά, νέο θεσμικό πλαίσιο τον Ιούνιο

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να αναπτυχθεί ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο, ασφαλές και σταθερό ώστε να αναπτυχθούν οι απαραίτητες τεχνολογίες και επενδύσεις και «να μη μείνουν οι άδειες στα συρτάρια», τόνισε η γ.γ. του ΥΠΕΝ, Α. Σδούκου.
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προκλήσεις για την ενεργειακή μετάβαση έως το 2030

Η υλοποίηση του αγωγού EastMed πρόκειται για έργο «στρατηγικής σημασίας» για την ΕΕ συνολικά και είναι μία βιώσιμη επένδυση που θα καταστήσει την Κύπρο εξαγωγέα ενέργειας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.
Skylakakis, vouli, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Ελάχιστη γραφειοκρατία για «πράσινες» επενδύσεις

Η γγ του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου από την πλευρά της ανέφερε πως αν και οι επενδύσεις στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 20% μέσα στο 2020 οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και ενεργειακή αποδοτικότητα έδειξαν ανθεκτικότητα.