Φώτο: Shutterstock

«Παρών» στον διαγωνισμό του 5G έδωσαν οι τρεις πάροχοι κινητής

Θα ακολουθήσει η επανυποβολή αιτήσεων και ενστάσεων, η απόφαση της ΕΕΤΤ επί των ενστάσεων, ενώ η προβλεπόμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας με την ανακοίνωση υπερθεματιστών είναι η 21η Δεκεμβρίου.

Στην υποβολή των φακέλων συμμετοχών για τη δημοπρασία παραχώρησης φάσματος, με σκοπό την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), προχώρησαν οι τρεις πάροχοι κινητής, Cosmote, Vodafone Eλλάδος και Wind Hellas, καθώς η σχετική προθεσμία έληγε σήμερα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επανυποβολή αιτήσεων και ενστάσεων επί του προσωρινού καταλόγου προεπιλογής, η εκ νέου απόφαση της ΕΕΤΤ επί των ενστάσεων στις 11 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνει και η ανακοίνωση του οριστικού καταλόγου προεπιλογής και αποστολή των δελτίων συμμετοχής. Η προβλεπόμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας με την ανακοίνωση υπερθεματιστών, με βάση το χρονοδιάγραμμα, είναι η 21η Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως η διαγωνιστική διαδικασία για όλα τα τμήματα συχνοτήτων θα πραγματοποιηθεί μέσω δημοπρασίας πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα και χρήση ειδικού λογισμικού που έχει αναπτυχθεί για αυτό το σκοπό από την ΕΕΤΤ.

Η ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τον καταναλωτή και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς μεταξύ άλλων θα προσφέρει τη δυνατότητα σημαντικά υψηλότερων ταχυτήτων και εξαιρετικά χαμηλότερου χρόνου απόκρισης, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων εφαρμογών. Η αξιοποίηση των δικτύων 5ης γενιάς εκτιμάται πως θα αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ παράλληλα θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία.

Παράλληλα, ξεκινά σταδιακά και από τις 6 Νοεμβρίου η διαδικασία απόδοσης του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ανάπτυξη και λειτουργία των δικτύων 5G σε όλη τη χώρα.

Με τη διαδικασία του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ η περιοχή ραδιοσυχνοτήτων των 700 MHz αποδεσμεύεται από τους παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (δηλαδή την ΕΡΤ και την Digea) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των νέας γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Diktyo 5G
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aύξηση 12,4 δισ. στο ΑΕΠ και 69.000 νέες θέσεις εργασίας με το 5G

Τα δίκτυα 5G ως καταλύτης και πολλαπλασιαστής του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών σύμφωνα με τη μελέτη της EY Ελλάδος