ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuterstock

Απάτη τύπου «carousel» από eshops - Ζημιά 15 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο

Το κύκλωμα λειτουργούσε με την ίδρυση νομικών προσώπων με διαχειριστές ή νομίμους εκπροσώπους φυσικά πρόσωπα ημεδαπής ή αλλοδαπής που φέρουν τα χαρακτηριστικά του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Κύκλωμα επιχειρήσεων (carousel) που λειτουργούσε μεθοδευμένα και πραγματοποιούσε πωλήσεις μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, μη αποδίδοντας φόρους, με το τέχνασμα λήψης εικονικών τιμολογίων εξόδων ανύπαρκτων προμηθευτών, εντόπισαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ. 

Από τη δράση των ανωτέρω επιχειρήσεων προέκυψε ζημία για το Δημόσιο ποσού άνω των 8,5 εκατ. ευρώ μόνο από μη απόδοση ΦΠΑ, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημία ανέρχεται σε ποσό άνω των 15.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής διενήργησε ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αγοροπωλησίες κινητών τηλεφώνων, κονσολών παιχνιδιών, ταμπλετών Η/Υ και φορητών Η/Υ και ιδιαίτερα στο εμπόριο παροχής αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιείται εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα.

Στις περιπτώσεις αυτές, διαπιστώθηκε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με χρήση εικονικών τιμολογίων, εξετάστηκε δε η νομιμότητα εφαρμογής του άρθρου 67 του Ν.4484/2017, όπως προστέθηκε στο άρθρο 39 Α του Ν.2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ), και κατ’ επέκταση η υποτιμολόγηση στις πωλήσεις.

Διενεργήθηκε έλεγχος σε 3 νομικά πρόσωπα τα οποία πωλούσαν εμπορεύματα μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops), καθώς και στις επιχειρήσεις που προμήθευαν τα ανωτέρω καταστήματα.

Από την έρευνα της Υπηρεσίας προκύπτει το συμπέρασμα ότι το παραπάνω κύκλωμα των επιχειρήσεων (carousel) λειτουργούσε μεθοδευμένα και διαχρονικά, με την ίδρυση νομικών προσώπων με διαχειριστές ή νομίμους εκπροσώπους φυσικά πρόσωπα ημεδαπής ή αλλοδαπής που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και φέρουν τα χαρακτηριστικά του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Σκοπός του ανωτέρω κυκλώματος ήταν να πραγματοποιεί πωλήσεις μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι δε φόροι που οφείλονταν να συμψηφίζονται, και, στην ουσία, να μην αποδίδονται, με το τέχνασμα λήψης εικονικών τιμολογίων εξόδων ανύπαρκτων προμηθευτών.

Επιπλέον με τη δράση τους οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις επέφεραν στρέβλωση και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι λοιπών νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας και διάθεσης κινητών τηλεφώνων και λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς παρατηρήθηκε ότι οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα πώλησης των εμπορευμάτων σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή (κάτω του κόστους).

Από τη δράση των ανωτέρω επιχειρήσεων προέκυψε ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο ποσού άνω των 8.500.000 ευρώ μόνο από μη απόδοση ΦΠΑ για τα έτη 2018 και 2019, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημία για το Δημόσιο ανέρχεται σε ποσό άνω των 15.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως η έρευνα συνεχίζεται, σχετικά με τη συμμετοχή και λοιπών επιχειρήσεων που έλαβαν τιμολόγια από τις ανύπαρκτες επιχειρήσεις οι οποίες εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, ενώ η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής θα ενημερώσει τις Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τον καταλογισμό των φόρων που διέφυγαν της καταβολής.

Ερευνάται η συμμετοχή τριών ημεδαπών προσώπων ως πρόσωπα υποκρυπτόμενα της δράσης των ανωτέρω επιχειρήσεων, πλέον των διαχειριστών-εκπροσώπων των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Η έρευνα επεκτείνεται και στη δράση νομικών και φυσικών προσώπων σε άλλα κράτη-μέλη, με σκοπό τη συλλογή ικανών στοιχείων για την εξάρθρωση του δικτύου. Σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Εντοπισμός κοκαΐνης σε μπανάνες από το Εκουαδόρ αξίας 2,8 εκ ευρώ

Στον φυσικό έλεγχο εντοπίστηκαν 46 συσκευασίες με σημαντική ποσότητα ναρκωτικής ουσίας (κοκαΐνη), μεικτού βάρους πενήντα πέντε κιλών και πεντακοσίων ενενήντα ενός γραμμαρίων (55,591 Kg), οι οποίες και κατασχέθηκαν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε εταιρεία εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής

Τα τέλη που δεν καταβλήθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία υπολογίζονται σε 479.000 ευρώ ενώ κατασχέθηκαν ποσότητες συμπληρωμάτων διατροφής, διαφόρων τύπων και συσκευασιών που αντιστοιχούν σε 1.596 κωδικούς εμπορευμάτων.