ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 40.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Αδειοδότηση επιχειρήσεων με ένα «κλικ», ποιους κλάδους αφορά

Μέσω του νομοσχεδίου, το οποίο διαθέτει τρεις βασικούς πυλώνες, επιταχύνεται η αδειοδότηση στους τομείς μεταφορών, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας και ναυτιλίας.

Απλοποιούνται οι διαδικασίες για την άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων, βάσει του νομοσχεδίου το οποίο παρουσίασε κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο υπ. Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης

Πρόκειται για νομοσχέδιο το οποίο έχει τρεις πυλώνες και όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης η φιλοσοφία του για την άδεια λειτουργίας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων συμπυκνώνεται στη μετατόπιση από τον εκ των προτέρων έλεγχο και την αδειοδότηση, στην καταρχήν ελεύθερη άσκηση δραστηριότητας και στον εκ των υστέρων έλεγχο.

Με λίγα λόγια, οι επιχειρήσεις ξεκινούν να λειτουργούν με απλή γνωστοποίηση στο notifybusiness.gov.gr και οι έλεγχοι διεξάγονται εκ των υστέρων, κάτι που μειώνει το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων, που, προ γνωστοποίησης, αναγκάζονται να αναμένουν τον έλεγχο για να αρχίσουν να λειτουργούν.

Άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων: Οι 3 πυλώνες του νομοσχεδίου

Το μεταρρυθμιστικό έργο βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • Την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλο τμήμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.
  • Την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την εποπτεία και τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων και την αγορά προϊόντων.
  • Την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ-ΑΔΕ), το οποίο θα υποστηρίζει την ψηφιοποίηση των παραπάνω διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας.

Άδεια λειτουργίας: Ποιους τομείς αφορά

Με το νομοσχέδιο διευρύνεται και επιταχύνεται η αδειοδότηση στους τομείς μεταφορών, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας και ναυτιλίας.

Ειδικότερα, οι δραστηριότητες στον τομέα των μεταφορών αφορούν:

  • στην πώληση, συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών,
  • σταθμούς επιβατικών αυτοκινήτων,
  • πλυντήρια - λιπαντήρια.

Οι δραστηριότητες στον τομέα της εκπαίδευσης αφορούν:

  • στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες,
  • ενοικίαση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών,
  • δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας,
  • δραστηριότητες φυσικής ευεξίας.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

adonis, georgiadis, ypourgeio anaptyxis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Κατά 38% περισσότεροι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Αττική

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεσήμανε ότι αλλάζει ο Βόρειος Τομέας και οι γειτονιές των δήμων του μέσα από μεγάλες και μικρές δημόσιες επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Aύξηση στον δείκτη εργασιών βιομηχανίας και εστίασης

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως ο κύκλος εργασιών τον Μάιο του 2021 ήταν αυξημένος κατά 67,9% για τα καταστήματα εστίασης και κατά 488,2% για τα καταλύματα συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 77% στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων πέτυχε η Ελλάδα

Το 2020 η Ελλάδα αντιπροσώπευε το 0,70% του συνόλου των ΑΞΕ στην Ευρώπη, έναντι 0,34% το 2019 και μέσου όρου 0,28% την προηγούμενη εικοσαετία και έτσι κατατάχθηκε, για πρώτη φορά, στην 23η θέση μεταξύ των 51 χωρών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Αύξηση κατά 70% στις άμεσες ξένες επενδύσεις το 2020

Όπως τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης σε λίγες μέρες θα παρουσιαστεί η νέα ψηφιακή εφαρμογή με την οποία μπορεί ο επενδυτής να παρακολουθεί διεξοδικά κάθε βήμα και που βρίσκεται ο φάκελος της επένδυσης του.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύονται με 152 εργαζόμενους τα ερευνητικά κέντρα της χώρας

Αφορούν επιστημονικό - τεχνικό αλλά και διοικητικό προσωπικό, ενώ οι ερευνητικοί φορείς απέστειλαν τα χαρακτηριστικά που αφορούν στη λεκτική ονομασία, το γνωστικό αντικείμενο, καθώς και τα γενικά και ειδικά τυπικά προσόντα.