Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Αδειοδότηση επιχειρήσεων με ένα «κλικ», ποιους κλάδους αφορά

Μέσω του νομοσχεδίου, το οποίο διαθέτει τρεις βασικούς πυλώνες, επιταχύνεται η αδειοδότηση στους τομείς μεταφορών, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας και ναυτιλίας.

Απλοποιούνται οι διαδικασίες για την άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων, βάσει του νομοσχεδίου το οποίο παρουσίασε κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο υπ. Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης

Πρόκειται για νομοσχέδιο το οποίο έχει τρεις πυλώνες και όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης η φιλοσοφία του για την άδεια λειτουργίας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων συμπυκνώνεται στη μετατόπιση από τον εκ των προτέρων έλεγχο και την αδειοδότηση, στην καταρχήν ελεύθερη άσκηση δραστηριότητας και στον εκ των υστέρων έλεγχο.

Με λίγα λόγια, οι επιχειρήσεις ξεκινούν να λειτουργούν με απλή γνωστοποίηση στο notifybusiness.gov.gr και οι έλεγχοι διεξάγονται εκ των υστέρων, κάτι που μειώνει το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων, που, προ γνωστοποίησης, αναγκάζονται να αναμένουν τον έλεγχο για να αρχίσουν να λειτουργούν.

Άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων: Οι 3 πυλώνες του νομοσχεδίου

Το μεταρρυθμιστικό έργο βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • Την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλο τμήμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.
  • Την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την εποπτεία και τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων και την αγορά προϊόντων.
  • Την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ-ΑΔΕ), το οποίο θα υποστηρίζει την ψηφιοποίηση των παραπάνω διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας.

Άδεια λειτουργίας: Ποιους τομείς αφορά

Με το νομοσχέδιο διευρύνεται και επιταχύνεται η αδειοδότηση στους τομείς μεταφορών, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας και ναυτιλίας.

Ειδικότερα, οι δραστηριότητες στον τομέα των μεταφορών αφορούν:

  • στην πώληση, συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών,
  • σταθμούς επιβατικών αυτοκινήτων,
  • πλυντήρια - λιπαντήρια.

Οι δραστηριότητες στον τομέα της εκπαίδευσης αφορούν:

  • στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες,
  • ενοικίαση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών,
  • δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας,
  • δραστηριότητες φυσικής ευεξίας.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Επιτυχές το 2020 για την Μονάδα Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων

Η ΜΟΔ έχει στόχο την εύρυθμη λειτουργία των δομών του ΕΣΠΑ και την αποτελεσματική υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ Επιχειρησιακών Προγραμμάτων αλλά και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων.
adonis, georgiadis, ypourgeio anaptyxis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Μόνο για την πανδημία οι προσθήκες στο πολυνομοσχέδιο

Όπως διευκρίνισε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπ. Ανάπτυξης οι ειδικές διατάξεις για ωράριο και εργασία την Κυριακή θα ισχύσουν μόνο κατά τη διάρκεια της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.