ΓΔ: 907.08 0.85% Τζίρος: 81.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αυτόματη επιστροφή έως 120 ευρώ σε 465.000 συνταξιούχους

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Έρχεται νομοσχέδιο για την αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων. Πρόθεση του υπ. Εργασίας είναι η επιστροφή των ποσών να πραγματοποιηθεί με αυτόματο τρόπο, δηλαδή χωρίς κάποια αίτηση.

Έως το τέλος του έτους, το υπουργείο Εργασίας, θα έχει έτοιμο το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό της χώρας. Πρόκειται για ένα χρονοδιάγραμμα, που επιβάλλεται κυρίως από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και ειδικά από εκείνη, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν το 2016 στις επικουρικές συντάξεις.

Πρόκειται για περικοπή που μείωσε το μηνιαίο εισόδημα σε 465.112 δικαιούχους και τώρα έφτασε η στιγμή της επιστροφής αυτών των συντάξεων, στην προηγούμενη κατάσταση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα προκύψουν αυξήσεις στις ανωτέρω περιπτώσεις, που θα κυμαίνονται έως και τα 120 ευρώ σε μηνιαία βάση. Το κόστος γι’ αυτές τις αυξήσεις υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ, μαζί και με τα αναδρομικά που θα πρέπει να καταβληθούν, για τους μήνες από τον Οκτώβριο μέχρι την εφαρμογή των διατάξεων του νέου σχεδίου νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας, είναι η επιστροφή των ποσών να πραγματοποιηθεί στους δικαιούχους με αυτόματο τρόπο, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να κατατεθεί κάποια αίτηση ή κάτι ανάλογο.

Την ίδια στιγμή, στον ΕΦΚΑ δηλώνουν έτοιμοι να καταβάλλουν στο τέλος του τρέχοντος μήνα και τα αναδρομικά για τις συντάξεις χηρείας. Πρόκειται για ένα ποσό που έως το τέλος της χρονιάς θα ανέλθει έως τα 70 εκατ. ευρώ και το οποίο αφορά αναδρομικές αυξήσεις από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο της τρέχουσας χρονιάς. Αυξήσεις οι οποίες δεν είχαν γίνει, παρά το γεγονός ότι είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, η σχετική διάταξη νόμου.

Ταυτόχρονα, τα λάθη που έχουν εντοπιστεί στα εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν από τον Φορέα και αναφέρονται στο νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ενδεχομένως να δημιουργήσουν την απαίτηση για νέα καταβολή αναδρομικών ποσών! Πρόκειται για λάθη που αφορούν κυρίως τις εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την εισφορά αλληλεγγύης και τα οποία προέκυψαν από την αρχή του έτους, όταν δηλαδή και τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Πάντως, στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι τα όποια λάθη είναι λογιστικού χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποτυπώνονται στο τελικό ποσό σύνταξης που λαμβάνει ο δικαιούχος. Όπου όμως διαπιστωθεί το αντίθετο, τα ποσά που θα προκύψουν θα επιστραφούν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, energeia, ypourgeio energeias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικό «μάτι» στην αγορά εργασίας με ψηφιακή κάρτα και Εργάνη ΙΙ

Σε πραγματικό χρόνο η παρακολούθηση των ωρών εργασίας κάθε απασχολούμενου, βαριά πρόστιμα ή και λουκέτο σε εργοδότες χωρίς ψηφιακή κάρτα. Αναβαθμίζεται το σύστημα Εργάνη, μητρώο για καλούς εργοδότες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Ατομικός κουμπαράς για κάθε νέο ασφαλισμένο μετά την 1/1/2022

Ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση στηρίζεται στη διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου, μειώνοντας έτσι την υπερβολική έκθεση του συστήματος στον «δηµογραφικό κίνδυνο».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τέσσερις μεγάλες αλλαγές στην ασφαλιστική ενημερότητα

Βεβαίωση θα χρειάζονται και οι διαχειριστές ΙΚΕ για αγοραπωλησίες ακινήτων. Απαλλάσσονται οι οικοπεδούχοι σε αντιπαροχή. Διευκολύνονται ατομικές επιχειρήσεις και όσοι οφείλουν φόρους και εισφορές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξανά στη δημοσιότητα η έκθεση «Ήλιος» για τις συντάξεις, στα 724 ευρώ η μέση σύνταξη

«Όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε, συνεχίζουμε την έκδοση και τη σταθερή δημοσιοποίηση των εκθέσεων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» φωτίζοντας ξανά όλες τις πτυχές του ασφαλιστικού συστήματος» σημείωσε υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης