ΓΔ: 892.35 -0.16% Τζίρος: 35.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:09:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Χάθηκαν 29.933 θέσεις εργασίας με το lockdown του Νοεμβρίου

Τις 29.933 έφθασαν οι χαμένες θέσεις εργασίας τον μήνα Νοέμβριο, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ η πλήρης απασχόληση την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου αυξήθηκε κατά 50,7%.

Στις 29.933 ανήλθαν οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον Νοέμβριο σύμφωνα με το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων για το μήνα Νοέμβριο 2020, του Π/Σ “ΕΡΓΑΝΗ” το οποίο ήταν αρνητικό, όπως συμβαίνει εξάλλου με όλους τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι, η μισθωτή απασχόληση κατέγραψε, και αυτόν τον μήνα περιορισμένες απώλειες σε βάθος 5ετιας, συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος μήνας επιβαρύνθηκε επιπρόσθετα με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και την επιβολή του lockdown. Παρόλα αυτά, τον Νοέμβριο καταγράφηκε αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της αγοράς εργασίας με την πλήρη απασχόληση να αυξάνεται στο 50,70% για τις νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020.

Επίσης, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020, τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 16,1% παρουσιάζοντας μείωση 0,4% συγκριτικά με το 16,5% του Αυγούστου του 2020 και περαιτέρω μείωση 0,7% συγκριτικά με το 16,9% του Σεπτεμβρίου του 2019, γεγονός που αποτυπώνει ότι η σειρά των πολιτικών πρωτοβουλιών που υλοποιήσαμε έδρασαν ως ασπίδα προστασίας συγκρατώντας την αυξητική τάση της ανεργίας. 

«Γεγονότα που αναδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας πριν την υγειονομική κρίση είχε αρχίσει να αναπτύξει μία ισχυρή δυναμική προς την ορθή κατεύθυνση με επακόλουθο να επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια των αρνητικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Αποτέλεσμα που δεν ήρθε καθόλου τυχαία. Η Κυβέρνηση συνολικά και το Υπουργείο Εργασίας βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας και έχοντας εργαστεί με μεθοδικότητα και σχέδιο κατάφερε με μεταρρυθμίσεις, με στοχευμένες δράσεις και δέσμες μέτρων να θωρακίσουμε την αγορά εργασίας ώστε να αντέξει τους κλυδωνισμούς της πανδημίας.

Μέσα σε περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας και με πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες μείναμε προσηλωμένοι με όλες μας τις δυνάμεις πρωτίστως στην προστασία των αδυνάμων, των εργαζομένων, των ανέργων, ολόκληρης της αγοράς εργασίας και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας ώστε να συνεχίσουμε όλοι μαζί την επόμενη ημέρα» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας. 

 

Σχήμα 1

 

 

Σχήμα 2

 

Σχήμα 3

 

 

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

emporio-katastimata-magazia-xristougenna
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση στον τζίρο του εμπορίου τον Φεβρουάριο, αύξηση στο e-commerce

Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασε το λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε το λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 119 εκατ. απώλειες σε εστίαση και καταλύματα τον Φεβρουάριο

Κατά 64,1 εκατ. ευρώ μειώθηκε ο τζίρος της εστίασης τον Φεβρουάριο σημειώνοντας πτώση 55,4% σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα, ενώ ο κλάδος παροχής καταλυμάτων είδε τον κύκλο εργασιών του να μειώνεται κατά 68,6%.