Φώτο: Shuttestock

Ποιοι αμπελουργοί έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης παραγωγής

Διευκρινίσεις έδωσε το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφορικά με τις κατηγορίες των αμπελουργών που έχουν υποχρέωση να προχωρήσουν σε υποβολή δήλωσης παραγωγής.

Οι συνεταιρισμένοι αμπελουργοί που παράγουν κάτω από 10 εκατόλιτρα οίνου διατηρούν το δικαίωμα της ιδιοκατανάλωσης και συμπληρώνουν το σχετικό πεδίο στη Δήλωση Συγκομιδής, χωρίς να υποβάλλουν Δήλωση Παραγωγής, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναλυτικά, στην εγκύκλιο που παραθέτει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), σημειώνεται ότι αντίθετα, οι συνεταιρισμένοι αμπελουργοί που παράγουν κρασί άνω των 10 εκατόλιτρων θα πρέπει να υποβάλλουν Δήλωση Παραγωγής.

Επίσης, Δήλωση Παραγωγής, ανεξαρτήτως ποσότητας, υποχρεούνται να υποβάλλουν οι μη συνεταιρισμένοι αμπελουργοί που παράγουν οίνο για ιδιοκατανάλωση.

Τέλος, όπως επισημαίνεται από την ΚΕΟΣΟΕ «για φέτος και εφόσον η σταφυλική παραγωγή των αμπελουργών δεν ήταν κατάλληλη για οινοποίηση, μπορούν να οδηγήσουν την ποσότητα σταφυλιών που παρήγαγαν σε «άλλους προορισμούς» επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο στη Δήλωση Συγκομιδής (προφανώς το πεδίο αυτό συμπληρώνεται για τους αμπελουργούς που αποστάζουν για ιδιοκατανάλωση)».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση πάνω από 11 εκατ. ευρώ στους παράκτιους αλιείς

Σε σχετική δήλωση του ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε κανείς αγρότης να μη μείνει απροστάτευτος απέναντι στις δυσκολίες που έχουν προκαλέσει οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιπλέον μέτρα στήριξης ζητάει ο αμπελουργικός κλάδος

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι τιμές του οίνου σε όλη τη χώρα σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου η τιμή είναι μειωμένη κατά 50% αλλά και στην Αχαΐα, όπου παρατηρείται πτώση στην τιμή γύρω στο 35%.