ΓΔ: 915.4 0.56% Τζίρος: 54.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» επτά θέσεων της Ελλάδας στην ανταγωνιστικότητα

Στην 79η θέση ανάμεσα σε 190 χώρες και στη χαμηλότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, βρέθηκε η Ελλάδα στην κατάταξη της έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business 2020.

Οι αργοί ρυθμοί μεταρρυθμίσεων έριξαν κατά εφτά θέσεις την Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business 2020.

Η χώρα μας μπορεί να έλαβε μέτρα για την ταχύτερη έναρξη νέων επιχειρήσεων, την δημιουργία πλαισίου διαφάνειας στις αμοιβές των στελεχών αλλά και την προστασία των επενδυτών μειοψηφίας, βρέθηκε όμως στην 79η θέση ανάμεσα σε 190 χώρες και στη χαμηλότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, καθώς οι άλλες χώρες «έτρεξαν» με πολύ ταχύτερους ρυθμούς.

Συγκρίνοντας τη διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων της Ελλάδας με αυτή της Νότιας Κορέας, η έκθεση διαπιστώνει ότι στην Κορέα τέσσερις μήνες και έξι βήματα, ενώ στην Ελλάδα απαιτείται ένας χρόνος.

Πρώτη στην κατάταξη φιγουράρει η Νέα Ζηλανδία, από την οποία η Ελλάδα απέχει κατά 18,4 μονάδες, συγκεντρώνοντας συνολική βαθμολογία 68,4. Στη λίστα για το 2020 βλέπουμε ότι 115 οικονομίες διευκόλυναν το επιχειρείν και 26 προώθησαν αλλαγές, που κατέστησαν πιο «εχθρικό» το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Η Δανία παίρνει την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και αντίστοιχα καλές επιδόσεις παρουσιάζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και η Σουηδία στην που βρίσκονται από την 8η έως την 10η θέση.

Οι χώρες του Νότου συνεχίζουν να δυσκολεύονται, αλλά να πηγαίνουν πολύ καλύτερα από την Ελλάδα. Στη θέση 39 είναι η Πορτογαλία και την ακολουθεί η Ισπανία, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 54η θέση.

Κατάταξη Doing Business 2020

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Οι 6 άξονες στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, ο πληθωρισμός πλήττει έντονα τα νοικοκυριά και απειλεί τον παραγωγικό ιστό των οικονομιών, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Χρ. Σταϊκούρας στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο υπουργός θα συμμετέχει σε κλειστή συζήτηση με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, στην οποία θα συζητηθούν οι δημοσιονομικές προκλήσεις κατά την τρέχουσα περίοδο υψηλού πληθωρισμού.
European Union
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινοτικά κονδύλια 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για την ενεργειακή φτώχεια

Θα χρηματοδοτούνται δράσεις για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων ομάδων, για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων.