ΓΔ: 787.43 1.63% Τζίρος: 68.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» επτά θέσεων της Ελλάδας στην ανταγωνιστικότητα

Στην 79η θέση ανάμεσα σε 190 χώρες και στη χαμηλότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, βρέθηκε η Ελλάδα στην κατάταξη της έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business 2020.

Οι αργοί ρυθμοί μεταρρυθμίσεων έριξαν κατά εφτά θέσεις την Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business 2020.

Η χώρα μας μπορεί να έλαβε μέτρα για την ταχύτερη έναρξη νέων επιχειρήσεων, την δημιουργία πλαισίου διαφάνειας στις αμοιβές των στελεχών αλλά και την προστασία των επενδυτών μειοψηφίας, βρέθηκε όμως στην 79η θέση ανάμεσα σε 190 χώρες και στη χαμηλότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, καθώς οι άλλες χώρες «έτρεξαν» με πολύ ταχύτερους ρυθμούς.

Συγκρίνοντας τη διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων της Ελλάδας με αυτή της Νότιας Κορέας, η έκθεση διαπιστώνει ότι στην Κορέα τέσσερις μήνες και έξι βήματα, ενώ στην Ελλάδα απαιτείται ένας χρόνος.

Πρώτη στην κατάταξη φιγουράρει η Νέα Ζηλανδία, από την οποία η Ελλάδα απέχει κατά 18,4 μονάδες, συγκεντρώνοντας συνολική βαθμολογία 68,4. Στη λίστα για το 2020 βλέπουμε ότι 115 οικονομίες διευκόλυναν το επιχειρείν και 26 προώθησαν αλλαγές, που κατέστησαν πιο «εχθρικό» το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Η Δανία παίρνει την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και αντίστοιχα καλές επιδόσεις παρουσιάζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και η Σουηδία στην που βρίσκονται από την 8η έως την 10η θέση.

Οι χώρες του Νότου συνεχίζουν να δυσκολεύονται, αλλά να πηγαίνουν πολύ καλύτερα από την Ελλάδα. Στη θέση 39 είναι η Πορτογαλία και την ακολουθεί η Ισπανία, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 54η θέση.

Κατάταξη Doing Business 2020

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας στη σύνοδο ΔΝΤ: «Πώς στηρίξαμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά»

Ο υπ. Οικονομικών συμμετείχε σε κλειστή διαδικτυακή συζήτηση ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, με θέμα τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλεί η κρίση λόγω της πανδημίας.
Investments
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχουν οι διαδικασίες για να ενταχθούν επενδυτικά έργα στον αναπτυξιακό νόμο

Ο υπ. Ανάπτυξης είχε τηλεδιάσκεψη με τον Τιερί Μπρετόν και συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης, για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και οι νέες στρατηγικές της ΕΕ για την βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.