ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
emporio-katastimata-magazia-xristougenna
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σχέδιο εμπόρων για επανεκκίνηση, κίνδυνος λουκέτου στα μισά μαγαζιά

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών υπογραμμίζει ότι το εμπόριο προκαλεί πολύ μικρή επιβάρυνση στη μετάδοση του ιού και προτείνει άνοιγμα καταστημάτων με click away και click and collect.

Την άμεση επανεκκίνηση του λιανεμπορίου ζητούν οι έμποροι που προειδοποιούν πως θα κλείσει το 50% των επιχειρήσεων αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα. Οι έμποροι αναφέρουν πως θα μπορούσαν να ανοίξουν τα μαγαζιά πρώτα με την λειτουργία click away και έπειτα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το click in shop που θα ενισχύσει τις πωλήσεις των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης.

Πολύ χαμηλή είναι η επιβάρυνση του ιικού φορτίου από την λειτουργία του εμπορίου, όπως αναφέρθηκε στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα τις «Προτάσεις για την άμεση επαναλειτουργία του λιανεμπορίου».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η επιβάρυνση που προκάλεσε στην διασπορά του κορονοϊού η λειτουργία click away των καταστημάτων ήταν μόλις 4%, ενώ μείωνε κατά 55% τις επαφές στα καταστήματα. Για τη λειτουργία click in shop δήλωσε πως θα επιβάρυνε το ιικό φορτίο κατά 5% με τις επαφές να μειώνονται κατά 40% στα καταστήματα. «Μπορούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου με click away και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε και για το επόμενο βήμα του click in the shop (ραντεβού για αγορές μέσα στο καταστήμα). Ωστόσο, δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, υπογράμμισε ότι 3 δισ. ευρώ ήταν το πλήγμα που δέχθηκε το λιανεμπόριο στο 9μηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να έχει χάσει τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ αυτό το διάστημα μόνο από την απώλεια του ΦΠΑ.

Πώς θα ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα

Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, το λιανεμπόριο πρέπει να επανεκκινήσει άμεσα με τη λειτουργία click away όπως είχε συμβεί και στην εορταστική περίοδο για 4 μέρες και έπειτα να ξεκινήσει και το click in shop, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγκαταστήσουν συστήματα καθαρισμού αέρα που θα επιτρέψουν να περιοριστεί η μεταδοτικότητα του κορονοϊού.

Υπογραμμίστηκε επίσης την ανάγκη να υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων τόσο εντός των επιχειρήσεων όσο και των μετακινήσεων των πολιτών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους εμπορικούς δρόμους.

Απαραίτητη προϋποθέση για να λειτουργήσουν πάλι τα καταστήματα με την λειτουργία click in shop αποτελεί και η εγκατάσταση μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σιούτας, το κόστος φτάνει περίπου στα 250 - 300 ευρώ ανά 50 τ.μ., με τον κ. Σαρηγιάννη να επισημαίνει πως το κόστος αυτό είναι διαχειρίσιμο για τις επιχειρήσεις και θα είναι και ανταποδοτικό στο μέλλον, καθώς και στο μέλλον θα είναι απαραίτητη η εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κάλεσε την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει ενέργειες για την εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων και να ανακοινώσει σύντομα τις προϋποθέσεις, όπως συνέβη και με την επιδότηση των θερμαντικών σωμάτων για την εστίαση. Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα πρέπει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να εγκαταστήσουν τις συσκευές που θα κάνουν ακόμα πιο ασφαλή τη λειτουργία click in shop και να πορευτεί το εμπόριο με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

emporio-katastimata-magazia-xristougenna
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία στο εμπόριο για νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική

Στην έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα συζητηθεί η επάνοδος σε λειτουργία με click away και click n' collect. Φόβοι για νέα βουτιά του τζίρου στην αγορά μετά την επιτυχημένη επανεκκίνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμμαχία ΕΣΑ και GRECA για τη μετάβαση του εμπορίου στην ψηφιακή εποχή

Τα δύο μέρη αναγνωρίζουν ότι το εμπόριο αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη όλης της χώρας και πως η στήριξή των φυσικών αλλά και των ηλεκτρονικών καταστημάτων αυτή τη δύσκολη περίοδο κρίνεται απαραίτητη. Ποιο είναι το πλαίσιο συνεργασίας.