ΓΔ: 910.29 0.69% Τζίρος: 82.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μ. Ντράγκι: Η Ελλάδα είναι πλέον ένα success story

Η χώρα βγαίνει από την κρίση χάρη στην πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις και στις τρομερές θυσίες των πολιτών της, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου.

«Η Ελλάδα είναι πλέον μια ιστορία επιτυχίας ("success story"», τόνισε πριν από λίγο ο Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Ιταλός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση χάρη στις πολιτικές που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, με τη συνδρομή και των διεθνών Θεσμών, αλλά, όπως τόνισε τη μεγαλύτερη συμβολή είχαν οι Έλληνες πολίτες, που πλήρωσαν μεγάλο, «τρομερό», όπως είπε, τίμημα για να ξεφύγει η χώρα από την οικονομική κρίση.

Ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι θα δημιουργηθούν κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, αν δεν συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση έχει στόχο να τις συνεχίσει και είναι μια καλή εποχή για την Ελλάδα.

Στην τελευταία του εμφάνιση ως επικεφαλής της ΕΚΤ, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης απέφυγε να «ξύσει πληγές», απαντώντας με μεγάλη προσοχή σε ερωτήσεις σχετικά με τις διαφωνίες, ιδιαίτερα από γερμανικής πλευράς, για τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ, ενώ υπογράμμισε, απευθυνόμενος στο γερμανικό ακροατήριο, ότι πάντα όσα έκανε η κεντρική τράπεζα έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων της για τη νομισματική σταθερότητα.

Ο Ντράγκι τόνισε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται ένα κεντρικό εργαλείο δημοσιονομικής πολιτικής, είτε αυτό είναι ένας κοινός προϋπολογισμός, ή κάποιο σύστημα ασφάλισης των οικονομιών για περιόδους επιβράδυνσης ή ύφεση. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει τέτοιος θεσμός, να έχει επαρκές μέγεθος και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντικυκλικά, δηλαδή για να τονώνεται η οικονομία σε περιόδους επιβράδυνσης ή ύφεσης.

Στο ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει μετά τη λήξη της θητείας του στην Φρανκφούρτη, ο Ντράγκι ήταν λακωνικός: «Ρωτήστε τη γυναίκα μου», ήταν η απάντησή του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί λιμνάζει σε ομόλογα επιδοτούμενη ρευστότητα 41 δισ. από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ πληρώνει τις τράπεζες για να τις δανείζει, αλλά η ρευστότητα δεν κατευθύνθηκε κατά κύριο λόγο σε νέες χορηγήσεις. Σχεδόν 44 δισ. ευρώ οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε ομόλογα Ελλάδας και άλλων χωρών.
emporio, metasximatismos, digital
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κερδίζουν έδαφος οι ψηφιακές πληρωμές, αλλά τα μετρητά δεν θα χαθούν

Σχεδόν το 50% των Ευρωπαίων στρέφεται στις ψηφιακές πληρωμές, αλλά η ΕΚΤ τονίζει πως τα μετρητά θα παραμείνουν βασικό μέσο πληρωμής επειδή θεωρείται ότι προστατεύουν την ιδιωτικότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους μεγάλους κερδισμένους η Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

Σχεδόν στα 10 δισ. ευρώ έχουν φθάσει οι αγορές ελληνικών κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ, που βρίσκεται στην όγδοη θέση των πιο κερδισμένων κρατών από το ειδικό πρόγραμμα για την πανδημία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εκτόξευση του ελλείμματος στο 7,8% και η σωτήρια παρέμβαση της ΕΚΤ

Δραματική δημοσιονομική επιδείνωση λόγω της κρίσης του κορονοϊού προβλέπει ο οίκος Fitch, αλλά τονίζει ότι οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα διατηρήσουν υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού.