ΓΔ: 824.15 0.85% Τζίρος: 40.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:52:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Facebook

Διαγωνισμοί για Τάε-Κβον-Ντο, δύο Ξενία και παραλίες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ανοίγει βηματισμό η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου για την αξιοποίηση «φιλέτων» της κρατικής περιουσίας. Στόχος, ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ.

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας προχωρά πλέον η διοίκηση της ΕΤΑΔ, καταρχάς μέσω των πωλήσεων επιλεγμένων ακινήτων, αλλά και μέσω της επικείμενης προκήρυξης διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών.

Ο πλέον σημαντικός εξ αυτών θα αφορά στο ακίνητο του Τάε-Κβον-Ντο, με την διαδικασία να αναμένεται να «τρέξει» άμεσα τις επόμενες ημέρες, μέσω της δημοσίευσης της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Αντίστοιχα, πριν εκπνεύσει το 2019, η ΕΤΑΔ δρομολογεί κι άλλες σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίας, καταρχάς για τα εμβληματικά Ξενία της Έδεσσας και της Κομοτηνής, όπως επίσης και παραθαλάσσεις εκτάσεις με δυνατότητες αξιοποίησης και ανάπτυξης σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΑΔ διαχειρίζεται, εκτός από τα κατά τόπους Τουριστικά Περίπτερα και Ξενία, μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Τήνος και η Νάξος, αλλά και σε μεγάλες ζώνες της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Χαλκιδική και η Πιερία.

Επίσης, σύμφωνα με την κα. Αγγέλα Μιχαλοπούλου, Γενική Διευθύντρια Αξιοποίησης Ακινήτων & Επιχειρηματικών Μονάδων της ΕΤΑΔ, διαγωνισμοί θα πρέπει να αναμένονται και για εμπορικά ακίνητα σε μεγάλα αστικά κέντρα (π.χ. στην Καλλιθέα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη).

Στόχος της νέας διοίκησης της ΕΤΑΔ είναι να αναπτυχθεί σταδιακά ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, το οποίο να αποφέρει ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ από ακίνητα, όπως η Ακτή Βουλιαγμένης, η μαρίνα του Αλίμου, αλλά και χιονοδρομικά κέντρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ένας ακόμα διαγωνισμός παραχώρησης εκμετάλλευσης που θα δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα, θα αφορά τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικου του Παρνασσού, που λόγω και της εγγύτητας με την Αράχοβα και την Αθήνα, αναμένεται να προσελκύσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρόθεση της ΕΤΑΔ είναι να περιοριστεί η έντονη εποχικότητα της εγκατάστασης, ώστε να είναι λειτουργική περισσότερους μήνες τον χρόνο.

Όπως ανέφερε η κα. Μιχαλοπούλου και σε πρόσφατη παρέμβασή της στο 20ο ετήσιο συνέδριο ακινήτων Prodexpo, «στόχος είναι η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση σε τομείς όπου υπάρχει κινητικότητα, όπως ο τουρισμός, με συνεχείς αναπτύξεις και εκτεταμένα τουριστικά προϊόντα. Τους επόμενους μήνες η ΕΤΑΔ θα δημοσιοποιήσει διαγωνισμούς που αφορούν μικρά τουριστικά ακίνητα με camping, τουριστικά περίπτερα, αλλά και άλλα ακίνητα στον αστικό ιστό που θα συνδυάζουν ωρίμανση και διαχείριση», τονίζει χαρακτηριστικά η κα. Μιχαλοπούλου.

Ήδη, από τον Μάιο όταν και ξεκίνησαν εκ νέου οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί, μέσω της πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr, έχουν αντληθεί έσοδα ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα έσοδα από μισθώσεις παλαιών αγιαλών για το 2019 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 600.000 ευρώ, ενώ η ΕΤΑΔ καταγράφει και προωθεί συνεχώς νέα τμήματα προς εκμετάλλευση.

Η επιτάχυνση αυτή οφείλεται στο ότι πλέον, υφίσταται η δυνατότητα αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των ακινήτων, καθώς έχει ολοκληρωθεί μια διετής περίοδος επεξεργασίας του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ, μέσω συστημάτων πληροφορικής, καταγραφής των ακινήτων με νέα συστήματα γεωχωρικών δεδομένων και της δυναμικής πληροφόρησης μέσω συστημάτων επιχειρηματικής ευφυίας (ΒΙ).

Παράλληλα, η ΕΤΑΔ συνεχίζει την αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων της τα οποία προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της εταιρείας σήμερα. Η εταιρεία διαχειρίζεται πέραν των Τουριστικών Περιπτέρων και των εμβληματικών Ξενία, μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Τήνος και η Νάξος, αλλά και σε μεγάλες ζώνες της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Χαλκιδική και η Πιερία. Σημαντικό είναι το όφελος για την ίδια την εταιρεία, καθώς τα έσοδα από μισθώσεις παλαιών αιγιαλών, αναμένεται να ξεπεράσουν το ποσό των €600.000 για το 2019, ενώ η εταιρεία καταγράφει και προωθεί συνεχώς νέα τμήματα προς εκμετάλλευση.

Το  χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ΕΤΑΔ αριθμεί περισσότερους από 68.000 τίτλους ακινήτων ιδιόκτητους ή στους οποίους ασκεί την διοίκηση και διαχείριση  σε όλη την ελληνική επικράτεια, καθώς και στο εξωτερικό, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία ως προς το μέγεθος, τη μοναδικότητα, τις χρήσεις, τη χωρική διασπορά και τις προοπτικές ανάπτυξης τους.

Η στρατηγική της ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση των ακινήτων της, καταρχάς λαμβάνει υπόψη της τα αιτήματα που έχει δεχθεί η εταιρεία για εκμίσθωση ή πώληση και στη συνέχεια αξιολογούνται κι άλλοι παράγοντες, όπως η κατάσταση των ενεργών μισθώσεων, οι τάσεις της κτηματαγοράς και το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί «κόπηκαν» στις διασταυρώσεις χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Δεν θα λάβουν την αποζημίωση για χαμένα ενοίκια οι ιδιοκτήτες δεκάδων χιλιάδων ακινήτων μετά τους εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχους που διενήργησε η ΑΑΔΕ. Τι θα ισχύσει για τις μειώσεις ενοικίων τον Μάρτιο.
Airbnb-Enoikiaseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα Airbnb: «Μαγνήτης» οι Κυκλάδες για τους Αμερικανούς τουρίστες

Τα σπίτια σε μοναδικές τοποθεσίες ή με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, όπως αυτά των Κυκλάδων, προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αλλάζει για πάντα τα ταξίδια η πανδημία, περιορίζεται ο τουρισμός σε μακρινούς προορισμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα νέα ξενοδοχεία που ανοίγουν στο κέντρο της Αθήνας

Επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ σε νέες μονάδες στο κέντρο της πρωτεύουσας από εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα και ξενοδοχειακές αλυσίδες. Η πανδημία προκάλεσε καθυστερήσεις, αλλά όχι και ματαιώσεις επενδύσεων.