ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Κόβονται όλες οι συντάξεις κατά 60% όταν υπάρχει απασχόληση

Με εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη καταργείται η εξαίρεση από το «ψαλίδισμα» της σύνταξης όταν η απασχόληση είναι περιστασιακή.

Μείωση της σύνταξής τους κατά 60%, θα υφίστανται στο εξής και οι συνταξιούχοι που εργάζονται περιστασιακά. Εγκύκλιος που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Εργασίας, Νότη Μηταράκη, ξεκαθαρίζει ότι και αυτής της κατηγορίας συνταξιούχοι, υπάγονται στην σχετική διάταξη, που έχει ενταχθεί στο «νόμο Κατρούγκαλου».

Η μείωση αυτή ισχύει για όλους τους συνταξιούχους για τους οποίους προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Το έγγραφο εκδόθηκε με αφορμή τους συνταξιούχους ναυτικούς που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΝΑΤ και οι οποίοι απασχολούνται ως εκπαιδευτικοί στις δημόσιες σχολές του Εμπορικού Ναυτικού.

Υπενθυμίζεται ότι με τον ισχύοντα νόμο για το Ασφαλιστικό, (ν.4387/2016), στο άρθρο 20, τονίζεται ότι όλοι οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται, υπόκεινται σε μείωση κατά 60%, της σύνταξής τους.

Η περικοπή αυτή προκύπτει από την υποχρέωση που έχει ο εν λόγω εργαζόμενος, αν και συνταξιούχος, να ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ με βάση την εργασία του. Η συγκεκριμένη υποχρέωση για ασφάλιση, δεν πραγματοποιείται μόνο σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης, αλλά αντίθετα, περιλαμβάνει και περιπτώσεις περιστασιακής (ευκαιριακής) εργασίας.

Ο λόγος είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, διέπονται από τους βασικούς κανόνες της απασχόλησης, όπως είναι το ωράριο εργασίας και οι μηνιαίες αποδοχές.

Συνεπώς, στο έγγραφο του κ. Μηταράκη, τονίζεται ότι παύει να ισχύει παλαιότερο έγγραφο που είχε εκδοθεί το 2016 και όριζε διαφορετικά τη διαδικασία για την εργασία όσων είναι συνταξιούχοι.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ πρέπει να αντιμετωπίζουν στο εξής τέτοιες περιπτώσεις σύμφωνα με το νέο, βελτιωμένο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας. Παράλληλα θα πρέπει να αναζητήσουν περιπτώσεις που κρίθηκαν διαφορετικά, με βάση το παλαιότερο έγγραφο που τώρα όμως καταργήθηκε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρύπα» 251 εκατ. στην έκδοση συντάξεων, σε ιδιώτες μάνατζερ περνά ο ΕΦΚΑ

Μεγάλη υστέρηση διαπιστώνουν οι Θεσμοί στις δεσμεύσεις για έκδοση συντάξεων, με στασιμότητα στους αριθμούς. Φέρνει μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα και 600 άτομα προσωπικό το υπουργείο Εργασίας στον ΕΦΚΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με τις εκκρεμείς συντάξεις: 100 άτομα πρέπει να εκδώσουν 48.000

Ομάδα κρούσης αποτελούμενη από 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ καλείται να «ξεβαλτώσει» την απονομή συντάξεων με ταχύτητες που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και γεννούν αμφιβολίες για την επιτυχία της προσπάθειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νάρκη» η αύξηση σχεδόν κατά 50% των καθυστερούμενων συντάξεων

Η μαζική υποβολή αιτήσεων από αυτοαπασχολούμενους αυξάνει απειλητικά τις απλήρωτες συντάξεις και προκαλεί ανησυχίες των Θεσμών. Επανέρχονται στην υπηρεσία συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι επαγγελματίες θα πληρώσουν 20% αυξημένες εισφορές

Οι μη μισθωτοί που δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα στην εφορία θα επιβαρυνθούν από τη μεταρρύθμιση που έρχεται, ενώ κερδισμένοι θα είναι όσοι δήλωναν μεγαλύτερα εισοδήματα και επιβαρύνονταν με μεγάλες εισφορές.