Κόβονται όλες οι συντάξεις κατά 60% όταν υπάρχει απασχόληση

Με εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη καταργείται η εξαίρεση από το «ψαλίδισμα» της σύνταξης όταν η απασχόληση είναι περιστασιακή.

Μείωση της σύνταξής τους κατά 60%, θα υφίστανται στο εξής και οι συνταξιούχοι που εργάζονται περιστασιακά. Εγκύκλιος που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Εργασίας, Νότη Μηταράκη, ξεκαθαρίζει ότι και αυτής της κατηγορίας συνταξιούχοι, υπάγονται στην σχετική διάταξη, που έχει ενταχθεί στο «νόμο Κατρούγκαλου».

Η μείωση αυτή ισχύει για όλους τους συνταξιούχους για τους οποίους προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Το έγγραφο εκδόθηκε με αφορμή τους συνταξιούχους ναυτικούς που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΝΑΤ και οι οποίοι απασχολούνται ως εκπαιδευτικοί στις δημόσιες σχολές του Εμπορικού Ναυτικού.

Υπενθυμίζεται ότι με τον ισχύοντα νόμο για το Ασφαλιστικό, (ν.4387/2016), στο άρθρο 20, τονίζεται ότι όλοι οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται, υπόκεινται σε μείωση κατά 60%, της σύνταξής τους.

Η περικοπή αυτή προκύπτει από την υποχρέωση που έχει ο εν λόγω εργαζόμενος, αν και συνταξιούχος, να ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ με βάση την εργασία του. Η συγκεκριμένη υποχρέωση για ασφάλιση, δεν πραγματοποιείται μόνο σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης, αλλά αντίθετα, περιλαμβάνει και περιπτώσεις περιστασιακής (ευκαιριακής) εργασίας.

Ο λόγος είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, διέπονται από τους βασικούς κανόνες της απασχόλησης, όπως είναι το ωράριο εργασίας και οι μηνιαίες αποδοχές.

Συνεπώς, στο έγγραφο του κ. Μηταράκη, τονίζεται ότι παύει να ισχύει παλαιότερο έγγραφο που είχε εκδοθεί το 2016 και όριζε διαφορετικά τη διαδικασία για την εργασία όσων είναι συνταξιούχοι.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ πρέπει να αντιμετωπίζουν στο εξής τέτοιες περιπτώσεις σύμφωνα με το νέο, βελτιωμένο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας. Παράλληλα θα πρέπει να αναζητήσουν περιπτώσεις που κρίθηκαν διαφορετικά, με βάση το παλαιότερο έγγραφο που τώρα όμως καταργήθηκε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι επαγγελματίες θα πληρώσουν 20% αυξημένες εισφορές

Οι μη μισθωτοί που δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα στην εφορία θα επιβαρυνθούν από τη μεταρρύθμιση που έρχεται, ενώ κερδισμένοι θα είναι όσοι δήλωναν μεγαλύτερα εισοδήματα και επιβαρύνονταν με μεγάλες εισφορές.
pension
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο θαυμαστός κόσμος των αυξήσεων στις συντάξεις

«Βροχή» μέτρων και δικαστικών αποφάσεων διογκώνουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη και θέτουν πάλι σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Τι θα γίνει με τα αναδρομικά των κύριων και τις αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι απλήρωτοι συνταξιούχοι του νόμου Κατρούγκαλου

Εργαζόμενοι από νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, κυρίως ασφαλιστικά ταμεία, παραμένουν σε καθεστώς προσωρινής σύνταξης των 500 ευρώ από μια παράξενη νομοτεχνική αστοχία. Το θέμα εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας.