Φώτο: Shutterstock

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τριετή επιδότηση ενοικίου μέσω ΕΣΠΑ

Σε ισχύ από σήμερα η πρόσκληση για την τριετή επιδότηση ενοικίου μέσω ΕΣΠΑ. Δείτε ποιες κατηγορίες κοινωνικών ομάδων και ποιους δήμους αφορά.

Σε ισχύ από σήμερα, 25 Οκτωβρίου, η πρόσκληση για την τριετή επιδότηση ενοικίου μέσω ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 1,08 εκατ. ευρώ.

«Η συγκεκριμένη δράση, η οποία θα παραμείνει ανοικτή έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, στόχο έχει την εξασφάλιση του «κατοικείν» στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών στεγαστικής υποστήριξης για αξιοπρεπή διαβίωση-μετεγκατάσταση πληθυσμού περιθωριοποιημένων ειδικών κοινωνικών ομάδων, όπως οι Ρομά, σε αυτόνομες στεγαστικές λύσεις και παράλληλα η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών για την προώθηση στην απασχόληση και γενικότερα την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωσή τους στον αστικό ιστό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Δικαιούχοι της δράσης είναι οι Δήμοι Πατρέων, Αγρινίου, Πύργου, Δυτικής Αχαΐας, Ήλιδας, Πηνειού, Ι.Π. Μεσολογγίου Ναυπάκτου, Ερυμάνθου και θα καλύψει τη στέγαση σε 60 οικογένειες.

Η ανώτατη τιμή για το μηνιαίο ποσό μίσθωσης ακινήτου, ανάλογο με το μέγεθος της οικογένειας (αριθμός μελών), έχει ορισθεί στα 5,5 ευρώ ανά τ.μ., ενώ θα καλύπτεται και μέρος των δαπανών, όπως μηνιαία δαπάνη νοικοκυριού για πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας (ύδρευση, ενέργεια, δημοτικά τέλη και φόροι) και κοινόχρηστων δαπανών πολυκατοικίας ανάλογη με το μέγεθος της οικογένειας (αριθμός μελών). Μέχρι 2 άτομα το ποσό θα είναι 120 ευρώ τον μήνα και από 2 άτομα και πάνω έως 160 ευρώ τον μήνα

Όπως αναφέρεται στην πρόκληση, ο δικαιούχος αναλαμβάνει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ ενοικιαστή και εκμισθωτή. Εντοπίζει κατάλληλες κατοικίες για μίσθωση και άτομα-οικογένειες που πληρούν τα κριτήρια για να μετεγκατασταθούν σε αυτόνομες οικίες ή διαμερίσματα στον αστικό ιστό (εντός του οικείου ή όμορων δήμων, εφόσον υπάρχει προγραμματική σύμβαση μεταξύ τους στην οποία θα ορίζεται ρητά η ανάληψη υποχρέωσης παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών) και χορηγεί το μίσθωμα στον ιδιοκτήτη για προσυμφωνημένη χρονική περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ανάπτυξης: Στα 1,69 δισ. ευρώ τα αιτήματα πληρωμής το 2020 στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ

Επιταχύνεται ο ρυθμός υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων το τελευταίο δωδεκάμηνο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται να ακολουθήσει νέο αίτημα πληρωμής. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα για το ΕΣΠΑ: Ποια τα αποτελέσματα του στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα, στις περισσότερες περιπτώσεις, η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου βοήθησε τις επιχειρήσεις στην αναβάθμιση της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών και στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο νέοι μηχανισμοί για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο πρώτος είναι το λεγόμενο Project Pipeline, το οποίο θα αποτελέσει μία δεξαμενή έργων στρατηγικής σημασίας, ενώ ο δεύτερος θα έχει στόχο την προετοιμασία και υλοποίηση επενδυτικών έργων και θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.