bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Αίτημα της Ελλάδας στον ESM για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα θέλει να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης χρέους, ξεχρεώνοντας τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ.

Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια που λήγουν το 2021 και το 2022 προς το ΔΝΤ υπέβαλε η Ελλάδα, θέλοντας να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Με την κίνηση αυτή ενδυναμώνεται η αξιοπιστία της χώρας, ενώ μειώνεται το κόστος δανεισμού, καταβάλλονται μικρότερα ποσά, βελτιώνεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και ενισχύεται περαιτέρω η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Υπενθυμίζουμε πως η χώρα μας είχε προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ και τον Νοέμβριο του 2019, ενώ προγραμματίζει να εξοφλήσει χρέη ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ φέτος, από συνολικά 5 δισ. ευρώ δανειακών υποχρεώσεων έως το 2024.

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα διάσωσης, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ επάγεται την κατ’ αναλογία πληρωμή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων στον ESM, ο οποίος είναι πιθανό να παραιτηθεί από την άσκηση αυτού του δικαιώματος, όπως αναφέρουν οι πηγές στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως η Ελλάδα μετά το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 έχει ανακάμψει και καλύπτει από τότε τις δανειακές της ανάγκες από την αγορά χρέους, ενώ διαθέτει και «μαξιλάρι» ρευστότητας περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι επαρκές για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους που ωριμάζει στην επόμενη διετία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Θετικό ότι η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM όπως είχε γίνει και η προηγούμενη πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ τον Νοέμβριο του 2019, ελπίζει πως τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν για να προχωρήσει η διαδικασία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εκτιμήσεις αγορών και οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία διαθέτει τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία έναν «ελεύθερο διάδρομο» ανάπτυξης σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας εφόσον δεν θα υπάρξει κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ή άλλες απρόβλεπτες αρνητικές εξελίξεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου

Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και οι επακόλουθες αρνητικές συνέπειες στο μέτωπο του πληθωρισμού, αρραγές παραμένει το μέτωπο που πιέζει για μείωση των επιτοκίων στο εσωτερικό της ΕΚΤ.