ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
esm, regling, Eurozone
Φωτο: Shutterstock

Έγκριση από τον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Η πρόωρη αποπληρωμή αποτελεί ένα θετικό μηνυμα προς τις αγορές και ταυτόχρονα βελτιώνει περαιτέρω το προφίλ του ελληνικού χρέους, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κ. Ρέγκγλινγκ.

Την έγκρισή τους προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Δανείου (ΔΝΤ) έδωσαν τα διοικητικά συμβούλια των ESM και EFSF. 

Όπως, μάλιστα, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία, πέραν όλων των άλλων στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές και ταυτόχρονα βελτιώνει περαιτέρω το προφίλ του ελληνικού χρέους. 

«Η πλήρης πρόωρη αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων της Ελλάδας από το ΔΝΤ, καθώς και η προπληρωμή μέρους των δανείων της GLF, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική θέση της Ελλάδας. Θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και θα δημιουργήσει κάποιες οικονομίες για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Αυτές είναι ευπρόσδεκτες εξελίξεις για τον ESM και τον EFSF, που κατέχουν περίπου το ήμισυ του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Τα συμφέροντά μας είναι ευθυγραμμισμένα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ελλάδα για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες ενίσχυσης του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της, το οποίο είναι βασικό για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ. 

Στην ανακοίνωση του μηχανισμού τονίζονται τα ακόλουθα: «Τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) συμφώνησαν σήμερα να παραιτηθούν από την υποχρέωση υποχρεωτικής αποπληρωμής των δανείων του ESM/EFSF σε σχέση με την πρόωρη αποπληρωμή των υπολοίπων δανείων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. ΔΝΤ) και πρόωρη αποπληρωμή δανείου σε δανειστές του Ελληνικού Δανείου (GLF).

Σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις του ESM και του EFSF με την Ελλάδα, με την πρόωρη αποπληρωμή σε άλλους πιστωτές, ένα αναλογικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που παρέχεται στο πλαίσιο των διευκολύνσεων του ESM και του EFSF καθίσταται άμεσα ληξιπρόθεσμο και καταβλητέο. Χάρη στις εξαιρέσεις που δόθηκαν σήμερα από τον ESM και τον EFSF, η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή σε κανένα από τα δύο ιδρύματα.

Οι εξαιρέσεις χορηγήθηκαν ως απάντηση σε επίσημα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πρότεινε πρόωρη αποπληρωμή των υπολειπόμενων δανείων προς το ΔΝΤ, ύψους περίπου 1,86 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η Ελλάδα σκοπεύει να προπληρώσει τις πληρωμές κεφαλαίου που αρχικά οφείλονταν το 2023 στους δανειστές του GLF ύψους 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Ελληνική Δανειακή Διευκόλυνση ήταν μέρος του πρώτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010. Αποτελούνταν από διμερή δάνεια από 14 χώρες της ζώνης του ευρώ, ύψους 52,9 δισ. ευρώ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε η πληρωμή των 748 εκατ. ευρώ από τον ESM στην Ελλάδα

To «πράσινο φως» στο προτελευταίο «πακέτο» δόσεων της ενισχυμένης εποπτείας, άναψε ο ESM με τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ να δίνει τα εύσημα στην Ελλάδα για την μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει κατέγραψε εν μέσω πανδημίας.
ESM, Eurozone
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Καλοί... βαθμοί στην Ελλάδα αλλά και σημαντικοί «αστερίσκοι»

Την ανάκαμψη της οικονομίας και την πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις το 2021 υπογραμμίζει ο Μηχανισμός Σταθερότητας, αλλά σημειώνει την καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για το χρέος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόωρη αποπληρωμή 7 δισ. σε ΔΝΤ και ευρωζώνη το επόμενο δίμηνο

Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα δάνεια περίπου 5,3 δισ. ευρώ από τους εταίρους στην ευρωζώνη που λήγουν το 2022 και το 2023, έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου.