ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
esm, regling, Eurozone
Φωτο: Shutterstock

«Πράσινο» από τον ESM για πρόωρη αποπληρωμή δανείων 3,3 δισ. στο ΔΝΤ

Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ με αυτή την κίνηση μειώνεται περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. 

Την έγκρισή του προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή δόσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έδωσε το διοικητικό συμβούλιο των ESM και EFSF. 

Βάσει της συμφωνίας που υπάρχει με τον ESM ο μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να ζητήσει αποπληρωμή ανάλογου ποσού από τα δάνεια που έχει παραχωρήσει στη χώρα μας, κάτι, όμως, το οποίο δεν πρόκειται να πράξει, όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή του. 

«Χάρη στην παραίτηση που εγκρίθηκε σήμερα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά της χώρας, χάρη στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Θα ενισχύσει επίσης την εμπιστοσύνη της αγοράς στην Ελλάδα, καθώς ακολουθεί τις χώρες του προγράμματος ESM / EFSF, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, οι οποίες έχουν αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ εκ των προτέρων. Ο ESM και το EFSF είναι ο μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της να εφαρμόσει πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη και διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους - αυτό είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας », τόνισε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Σημειώνεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2021, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επίσημα αιτήματα σε ESM/EFSF προτείνοντας πρόωρη αποπληρωμή μέρους των εκκρεμών δανείων του στο ΔΝΤ, ύψους περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου το 65% του εκκρεμούς δανείου στο ΔΝΤ). Αυτή θα είναι η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, μετά την αποπληρωμή 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Νοέμβριο του 2019.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

esm, regling, Eurozone
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ για το χρέος: Ζητά επαναφορά σε πλεονάσματα

Ο επικεφαλής του ESM, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει πολύ καλή πορεία και στον χειρισμό της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα μετά το πέρας αυτής θα πρέπει να επιστρέψει σε «ορθή δημοσιονομική πορεία».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Θετικό ότι η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM όπως είχε γίνει και η προηγούμενη πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ τον Νοέμβριο του 2019, ελπίζει πως τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν για να προχωρήσει η διαδικασία.