ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
emporio, lockdown, katastimata
Φώτο: Shutterstock

Σχεδόν 8.000 επιχειρήσεις μένουν εκτός του «e-λιανικό» λένε οι έμποροι

Ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας τονίζει πως πρέπει να ενταχθούν και δευτερεύοντες επιχειρήσεις λιανική στο πρόγραμμα καθώς και οι μεταποιητικές εταιρείες έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση «γυρνάει την πλάτη» στην συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας που σημειώνει ότι μένουν εκτός του προγράμματος «e-λιανικό» περίπου 8.000 επιχειρήσεις.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, με επιστολή του προς τον Ειδικό Γραμματέα ΕΤΠΑ & ΤΑ κ. Γ. Ζερβό, είχε ζητήσει εγκαίρως, να τροποποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας, στη νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ «e-λιανικό» με στόχο την επιχορήγησή τους, για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).

Ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, είχε επισημάνει, ότι είναι ανάγκη να ενταχθούν και δευτερεύοντες ΚΑΔ λιανικής στο πρόγραμμα, με δεδομένο ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του τόπου, που έχουν έρθει αντιμέτωπες με κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους λόγω της πανδημίας και αναζητούν νέα κανάλια επικοινωνίας και επαφής με τον τελικό καταναλωτή, προσδοκούν τη συμμετοχή τους στη δράση «e-ΛΙΑΝΙΚΟ», καθώς ασκούν ΚΑΙ λιανικό εμπόριο.

Δικαιούχοι της δράσης, είναι μόνο μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα), διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα, από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά.

Με έκπληξή μας, διαπιστώνουμε σήμερα, ότι δεν υπήρξαν ευήκοα ώτα από το οικονομικό επιτελείο, καθώς ένας αριθμός περίπου 8.000 επιχειρήσεων του Β.Ε.Α. με ΚΑΔ λιανικής, δεν μπορούν να ενταχθούν.

Πρόκειται για επιχειρήσεις, που δεν μπορούσαν να υποβάλουν πρόταση ούτε στο πλαίσιο της Δράσης «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας», είτε γιατί δεν πληρούσαν την προϋπόθεση για τον ελάχιστο αριθμό ΕΜΕ, είτε γιατί επρόκειτο για μία επένδυση που δεν μπορούσαν να κάνουν.

Για άλλη μια φορά, αποκλείονται αυτές οι παραγωγικές επιχειρήσεις, εφόσον είτε δεν διατηρούν φυσικό κατάστημα λιανικής, είτε γιατί είναι σχεδόν αδύνατον, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τα έσοδα κάποιας βιοτεχνίας για παράδειγμα, να είναι υψηλότερα στην λιανική πώληση, από την χονδρική. Η ανάγκη για την δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, έγινε επιτακτική κατά την διάρκεια της πανδημίας και η πλειοψηφία των παραγωγικών επιχειρήσεων, δεν μπορεί στην παρούσα συγκυρία, να την στηρίξει οικονομικά.

«Η πολιτεία δεν μπορεί να ζητάει την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους, ενώ την ίδια στιγμή, τις αποκλείει από τα εργαλεία στήριξής τους. Ζητάμε λοιπόν, έστω και τώρα, επανάληψη της Πρόσκλησης, για να μπορούν να ενταχθούν και οι βιοτεχνικοί κλάδοι», τονίζει ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

emporio, eshop, texnologia, online
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ευκαιρία για να αποκτήσουν ψηφιακή παρουσία μικρές επιχειρήσεις

Το 59% των επιχειρήσεων που είχαν την δυνατότητα πώλησης εκτός των φυσικών καταστημάτων είδαν αύξηση των πωλήσεων το 2020, ενώ αυξήθηκε κατά 98% η επισκεψιμότητα στο 74% των ηλεκτρονικών καταστημάτων.
emporio, lockdown, katastimata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: Χάνεται οριστικά ο εορταστικός τζίρος για πολλές επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δήλωσε πως αναμένουν από την κυβέρνηση να ανακοινώσει ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της φετινής χρονιάς.