ΓΔ: 1424.7 0.50% Τζίρος: 25.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:16:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελλάδα, Σημαία, Ελληνική Οικονομία
Φωτο: Shutterstock

«Χλωμό» το σενάριο ανάκαμψης το 2021, ανησυχίες για τον τουρισμό

«Ψαλιδίζονται» οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους, καθώς τα διασυνοριακά ταξίδια δεν αναμένεται να απελευθερωθούν έγκαιρα για να «πάρει μπροστά» η τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Απομακρύνεται το «φως στο τούνελ» της ελληνικής οικονομίας, καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα στον τουρισμό όπου αναμένεται ανάκαμψη φέτος, αλλά σε συγκεκριμένους τομείς, με την Αθήνα να είναι ο μεγάλος χαμένος.

Σε μια χρονιά ανάκαμψης, μετά από το -10% του ΑΕΠ πέρυσι, πέφτει εκ νέου ο πήχης για το σύνολο του 2021 καθώς το πρώτο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί η ανάπτυξη μέχρι και 13%

Πριν από λίγες μέρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε μια ασυνήθιστα μεγάλη μείωση της πρόβλεψης για την ελληνική οικονομία επικαλούμενη ένα θολό τοπίο στον τουρισμό.

Η Κομισιόν μείωσε την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ στο 3,5% για το 2021, από 5% προηγουμένως. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι πέρυσι το καλοκαίρι, πριν ανακοινωθεί ότι βρέθηκε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αναμενόταν ανάκαμψη της οικονομίας κατά 6%.

Την ίδια στιγμή, οικονομολόγοι «βλέπουν» μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 1 - 2% για την Ελλάδα, η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις καθυστερήσεις των εμβολιασμών, πράγμα που καθορίζει άμεσα τον αριθμό των ταξιδιωτών που θα κάνουν διασυνοριακά ταξίδια. Ανάμεσα σε αυτούς που βλέπουν μια σαφώς πιο αδύναμη ανάκαμψη φέτος είναι ο ΟΟΣΑ (0,9%) και η ING (2,1%).

Αν και κάποιοι τομείς της οικονομίας παραμένουν ακόμα «όρθιοι» και συνεισφέρουν στην παραγωγή της χώρας, όπως οι εξαγωγές, τα μαύρα σύννεφα που σκεπάζουν τον τουρισμό δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Το staycation, δηλαδή το να κάνεις διακοπές εντός της χώρας σου, κερδίζει έδαφος στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα ζητώντας οικονομική βοήθεια. Υπάρχουν, επίσης, ανησυχίες σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου οι επιχειρήσεις τουρισμού στηρίζονται στις τις πιο μακρινές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Σε ειδική ανάλυση για τον τουρισμό στην πρόσφατη έκθεση της, η  Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ανάκαμψη του τουρισμού φέτος, αλλά όχι το ίδιο για όλους. Καλύτερη επίδοση θα παρουσιάσουν τόσο οι προορισμοί στους οποίους υπάρχει εύκολη πρόσβαση με το αυτοκίνητο, όσο και ο παράκτιος τουρισμός. Θα συνεχίσουν τα πράγματα να είναι πολύ δύσκολα για τον τουρισμό στις πόλεις (city trips).

«Τα ταξίδια στις πόλεις θα "χτυπηθούν" από έναν ακόμα παράγοντα. Από τη στιγμή που ξοδεύετε περισσότερα την ημέρα, κατά μέσο όρο, από τους εισερχόμενους τουρίστες εκτός ΕΕ, τα έσοδα θα παραμείνουν επηρεασμένα (αρνητικά),» τονίζει η έκθεση.

«Δεδομένης της αβεβαιότητας για τον σχεδιασμό των ταξιδιών και την πιθανή επιθυμία πολλών ανθρώπων να αποφύγουν τα πλήθη, η συσσωρευμένη ζήτηση που υπάρχει μπορεί να οδηγήσει σε πιο αυθόρμητα ταξίδια στη χώρα καταγωγής του ταξιδιώτη ή σε προορισμούς που είναι προσβάσιμοι από αυτοκίνητο», προσθέτει η έκθεση.

Διαβατήριο εμβολιασμού

Σε μια προσπάθεια να ανοίξει η αγορά των ταξιδιών διεθνώς, προωθείται ως λύση το διαβατήριο εμβολιασμού από αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ερωτήματα κατά πόσο μπορεί αυτή η λύση να εφαρμοστεί αποτελεσματικά με τα αντεπιχειρήματα να εστιάζονται στον κίνδυνο πλαστογραφίας, στους φόβους ότι αυτοί που έχουν εμβολιαστεί ενδέχεται να είναι ακόμα μεταδοτικοί και για διακρίσεις εις βάρος ατόμων που, για κάποιον λόγο, εξακολουθούν να μην έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Μαζί με την Ελλάδα, χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και το Ισραήλ υποστηρίζουν το σχέδιο για διαβατήριο εμβολιασμού, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιτίθεται στην πρόταση.

Σε πρόσφατη έκθεση της η Stratfor υποστηρίζει ότι «οι προσπάθειες για τη θέσπιση υγειονομικών πιστοποιητικών είναι απίθανο να είναι αρκετές για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τουρισμού, οι οποίες πιθανότατα θα απαιτήσουν πρόσθετη κρατική στήριξη τους επόμενους μήνες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Τι θα δείξουν τη Δευτέρα τα νέα στοιχεία για την ανάπτυξη

Το τρίτο τρίμηνο η οικονομία παρέμεινε σε τροχιά ανάκαμψης, πιθανόν με βραδύτερο ρυθμό από το δεύτερο, ενώ η χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη και ο πληθωρισμός αποτελούν τους δύο βασικούς κινδύνους.
greece-economy-february-2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η πανδημία θα κρίνουν το ρυθμό ανάκαμψης

Σε ανάλυσή της η Alpha Bank σημειώνει ότι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου έως και τον Οκτώβριο αλλά και η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να οδηγήσει τον ρυθμό ανάκαμψης στο 6% για το σύνολο του 2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημ. Συμβούλιο: Ανακάμπτει η οικονομία το 2021, στοίχημα ο τουρισμός

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα παίξουν η αντίδραση των ελληνικών επιχειρήσεων μετά την άρση των μέτρων στήριξης, η ανάπτυξη του τουρισμού και η διαχείριση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Τι θα δείξουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου

Σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσει μεγάλη μείωση, αλλά θα είναι πολύ καλύτερη η εικόνα στη σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Έδειξε αντοχές η οικονομία.