Φωτο: Shutterstock

Πρόωρη πληρωμή δανείων του ΔΝΤ ενέκρινε ο ESM

Το συμβούλιο των διοικητών του ESM και του EFSF «άναψε πράσινο» στην πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ, που θα φέρει όφελος 33 εκατ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Ανοίγει ο δρόμος για την εξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται να πληρωθεί κατά προτεραιότητα ο ESM/EFSF, μετά από σημερινή απόφαση του συμβουλίου των διοικητών του ESM και του EFSF που παραιτούνται από το σχετικό συμβατικό προνόμιο.

«Η πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον ESM», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του τελευταίου Κλάους Ρέγκλινγκ. «Θα δημιουργήσει εξοικονόμηση για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μπορεί να δανειστεί τώρα με χαμηλότερο κόστος από αυτό που έχει η δόση που θα εξοφληθεί στο ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει την βιωσιμότητα χρέους της χώρας και θα αντιμετωπιστεί θετικά από τις διεθνείς αγορές. Αυτά τα οφέλη, τα οποία θα γίνονταν πραγματικότητα με την παραίτηση του ESM και του EFSF από τα δικαιώματα πρόωρης αποπληρωμής, θα βελτιώσουν τη θέση των ESM και EFSF ως κύριων πιστωτών της Ελλάδας», κατέληξε. 

Σε επιστολή του ο ESM αναφέρει ότι η θέση της Ελλάδας θα αναδειχθεί βελτιωμένη ενώ η πρόωρη αποπληρωμή θα βελτιώσει το κλίμα και ως προς την βιωσιμότητα του χρέους και εκτιμά ότι θα περιοριστούν τα ξένα συναλλαγματικά ρίσκα που προκύπτουν από την έκθεση του ΔΝΤ.

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται οτι η χώρα έχει καταφέρει να βελτιώσει τη θέση της καθώς οι αγορές αρχίζουν να την εμπιστεύονται, δεδομένου ότι έχουν αναπτυχθεί και νέα «μαξιλάρια» ρευστότητας και έτσι ο οργανισμός συμπεραίνει ότι είναι εφικτή η πρόωρη αποπληρωμή που θα παρέχει εξοικονόμηση ρευστότητας και εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών.

Συνεχίζοντας, αναφέρει οτι με τη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ μειώνεται ο κίνδυνος από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, που θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Επίσης, λόγω του χαμηλότερου ύψους των επιτοκίων θα υπάρξουν και κάποια χρηματοοικονομικά οφέλη. Η προτεινόμενη αποπληρωμή εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 33,08 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει «ξεπεράσει τον κίνδυνο»

«Ένα παγκόσμιο δεύτερο κύμα της ασθένειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διαταραχές της οικονομικής δραστηριότητας», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποιώντας και για άλλους κινδύνους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμος ο Μάρτιος για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με τους Θεσμούς

Η αποστολή των επικεφαλής των θεσμών είχε παραγωγικές συζητήσεις για την πρόοδο που έχει γίνει, τις βασικές προκλήσεις τις οποίες συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τις προτεραιότητες πολιτικής.