bd-sprite
Shutterstock

Οι προοπτικές του φυσικού αερίου ενόψει της ενεργειακής μετάβασης

Το φυσικό αέριο αναδεικνύεται ως την πιο αξιόπιστη λύση για την ενεργειακή μετάβαση μέχρι το 2050 και η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο ως διαμετακομιστικό κέντρο στην περιοχή των Βαλκανίων.

To μέλλον της ενεργειακής μετάβασης σε σχέση με το πετρέλαιο και το αέριο, οι έρευνες υδρογονανθράκων και το μέλλον της παραγωγής ενέργειας συζητήθηκαν στο 10ο  Συνέδριο Athens Energy Dialogues. Σύμφωνα με τους ομιλητές το φυσικό αέριο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εξόδων για τα ελληνικά νοικοκυριά, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, ενώ θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας.

Το φυσικό αέριο αποτελεί από τις πλέον αξιόπιστες λύσεις καυσίμου για να πραγματοποιηθεί η ενεργειακή μετάβαση  και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, με την ζήτηση στην ΕΕ να διατηρείται μέχρι το 2030 στα επίπεδα των 500 bcm. 

Αριστοφάνης Στεφάτος «Το αέριο είναι το μοναδικό αξιόπιστο καύσιμο μετάβασης»

Το ρόλο των υδρογονανθράκων στο νέο ενεργειακό τοπίο ανέλυσε κατά την τοποθέτησή του στο Session 4 του Athens Energy Dialogues ο Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ.  Ο κ. Στεφάτος παρατήρησε ότι η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου διαθέτει δυνητικά αποθέματα αξίας 3 δισ. δολαρίων. Όπως δήλωσε σχετικά με το φυσικό αέριο, «είναι το μοναδικό αξιόπιστο καύσιμο μετάβασης και μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαθέσιμη καλύτερη εναλλακτική» Πρόσθεσε ότι το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο που μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα δρομολογώντας παράλληλα την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών για την υποδοχή υδρογόνου. Τόνισε, ότι η ενέργεια είναι «απαραίτητο στοιχείο για τις κοινωνίες μας» συμπληρώνοντας ότι το φυσικό αέριο είναι επίσης μία οικονομική λύση για τους καταναλωτές. «Δεν πιστεύω ότι η ασφάλεια είναι θέμα τύχης» είπε αναφορικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες υπογραμμίζοντας ότι η βιομηχανία είναι εξαιρετικά προσεκτική στο να προλαμβάνει τα σοβαρά ατυχήματα. Κλείνοντας, σχολίασε ότι στόχος παραμένει η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Αν βρούμε τρόπο να μειώσουμε το διοξείδιο του άνθρακα τότε τα ορυκτά καύσιμα δεν θα είναι πλέον ο εχθρός».

Δημήτρης Φεσσάς: «Διευρύνεται η αγορά του αερίου στην Ευρώπη»

Στο σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει το φυσικό αέριο τις προσεχείς δεκαετίες αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΥΚ, Δημήτρης Φεσσάς σχολιάζοντας ότι «υπάρχει ακόμη σημαντική αγορά». Όπως είπε, η ζήτηση της ΕΕ μέχρι το 2030 θα διατηρηθεί στα 500 bcm ενώ θα υποχωρήσει σε 250-200 bcm έως το 2050, λόγω της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης. Οι εξαγωγές της Κύπρου μπορούν να επικεντρωθούν σε γειτονικές αγορές ή και διεθνείς αγορές. «Οι δραστηριότητές μας στην Κύπρο συνεχίζουν. Είμαστε καθοδόν στο να παραδώσουμε έργα φυσικού αερίου», ανέφερε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Κλείνοντας την τοποθέτησή σου σχολίασε ότι η Κύπρος φιλοδοξεί να γίνει «καθαρός παραγωγός και προμηθευτής φυσικού αερίου» εντός της Ε.Ε., δημιουργώντας μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Jörg Köhli: «Όλα εξαρτώνται από τις τιμές και το κόστος παραγωγής»

Σε θέματα περιβαλλοντικής ασφάλειας επικεντρώθηκε με την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της DG Energy, Δρ. Jörg Köhli. Επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει θεσπίσει νομοθεσίες για την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των offshore και onshore δραστηριοτήτων προσθέτοντας ότι εντός της ΕΕ αλλά δεν έχουν συμβεί ατυχήματα μεγάλης κλίμακας. Όπως ανέφερε, η Κομισιόν ολοκλήρωσε πρόσφατα την αξιολόγηση της οδηγίας για την ασφάλεια των offshore με λίγα ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά όπως οι αποζημιώσεις και η αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ορυκτά καύσιμα θα διατηρήσουν την παρουσία τους για αρκετές δεκαετίες ακόμα σχολιάζοντας ότι «όλα εξαρτώνται από τις τιμές και το κόστος παραγωγής».

R. Galli: «Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί το διαμετακομιστικό κέντρο φυσικού αερίου της περιοχής»

Τις επενδύσεις της ΔΕΣΦΑ τόσο στην Αλεξανδούπολη όσο και τη Ρεβυθούσα ανέλυσε η επικεφαλής του Διαχειριστή κα Galli κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υποδομές αποθήκευσης LNG που υλοποιούνται στα δύο σημεία. Αναφέρθηκε στις προοπτικές διασύνδεσης μέσω της δημιουργίας αγωγών φυσικού αερίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο στο εσωτερικό της αλλά και ως διαμετακομιστικό κέντρο φυσικού αερίου στην περιοχή».  Όπως είπε, «πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν ακόμα διασυνδεθεί με το δίκτυο, συνεπώς έχουν να γίνουν πολλά ακόμα».

Σύμφωνα με ην κα Galli η ολοκλήρωση του δικτύου φυσικού αερίου είναι βασική προϋπόθεση για την μετάβαση σε περισσότερο πράσινες υποδομές. Ενώ, όπως είπε μεσοπρόθεσμα ο ΔΕΣΦΑ θα παίξει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ειδικότερα δε, έκανε λόγο για τις δυνατότητες αποθήκευσης “πράσινου” αερίου, αλλά και την υπόγεια αποθήκευση υδρογόνου. «Ολοκληρώνοντας το δίκτυο του φυσικού αερίου θα έχουμε ήδη ετοιμάσει το δρόμο για ανανεώσιμα αέρια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Galli. Tέλος, τόνισε ότι στόχος της είναι η ενίσχυση των γυναικών «να σπάσουν τα σύνορα και να διεισδύσουν σε ανδροκρατούμενους επιστημονικούς και επαγγελματικούς χώρους», ενώ όπως έκανε γνωστό η εταιρεία ήδη ενσωματώνει τους στόχους ESG για την εταιρική περιβαλλοντική και κοινωνική διακυβέρνηση.

Μ. Τσάκας: «Το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας»

Στα 300 εκατομμύρια επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια και μισό εκατομμύρια μέχρι το 2026, προκειμένου μικρά και μεσαία νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ΔΕΔΑ Δρ. Μάριος Τσάκας κατά την ομιλία του.

Όπως είπε, προβλέπεται κατασκευή υποδομών σε 34 πόλεις και η άμεση διασύνδεση 70.000 νέων καταναλωτών. Μάλιστα αυτό το νούμερο θα αυξηθεί εάν αυξηθεί η ζήτηση από τις τοπικές κοινωνίες, δήλωσε ο κ. Τσάκας. Τα έργα σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά στην αγορά του αερίου ένα τέτοιο επενδυτικό πλάνο λαμβάνει χώρα για ένα περισσότερο πράσινο μέλλον».

«Οι επενδύσεις σε υποδομές για το αέριο είναι απόλυτα  ευθυγραμμισμένες με την ενεργειακή μετάβαση της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή, καθώς το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο επιλογής για την επόμενη δεκαετία, με το οποίο θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα». Παράλληλα ανέφερε ότι σχεδιάζεται η αναβάθμιση των υποδομών για την μίξη πράσινου αερίου, ενώ όπως έκανε γνωστό ολοκληρώνονται μονάδες βιομεθανίου

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Σε καλή θέση η χώρα παρά την ενεργειακή αβεβαιότητα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως χάθηκε για πάντα το πλεονέκτημα της κεντρικής Ευρώπης να προμηθεύεται σε χαμηλές τιμές το ρωσικό φυσικό αέριο και τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρα στον κλάδο ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερο έως 64% το φυσικό αέριο σε σχέση με άλλα καύσιμα το 2023-24

Σωρευτικά κατά τη δεκαετία 2014-2024 μια πολυκατοικία που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο πλήρωσε για θέρμανση 18.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το πετρέλαιο και ένα διαμέρισμα με αυτονομία εξοικονόμησε 3.500 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΣΦΑ: Αυξημένη η κατανάλωση φυσικού αερίου το α' τρίμηνο του 2024

Η κατανάλωση φυσικού αερίου από τους ηλεκτροπαραγωγούς αυξήθηκε κατά 29,5% ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική πηγή προμήθειας της χώρας με LNG, με ποσοστό 65,51% επί των συνολικών εισαγωγών LNG.