ΓΔ: 2568.05 -2.06% Τζίρος: 627.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
eurozone-rise-on-inflation
Φωτο: Shutterstock

Αύξηση 0,9% του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με την Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 0,9% για τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με το 0,3% που βρισκόταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και των βιομηχανικών προϊόντων αντιστάθμισε τη μείωση των τιμών της ενέργειας, οδηγώντας τον ετήσιο πληθωρισμό της ευρωζώνης σε θετικό έδαφος τον Ιανουάριο, μετά από σειρά μηνών που κινούνταν σε αρνητική τροχιά.

Η Eurostat επιβεβαίωσε σήμερα την πρώτη εκτίμησή της για την αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 0,9% από -0,3% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 3,8% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, αλλά ήταν 4,2% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν 1,2% στον μήνα και 2% σε ετήσια βάση. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε στο 1,4% σε ετήσια βάση από 0,4% τον Δεκέμβριο.

Ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος αποτελεί τα δύο τρίτα της οικονομίας της ευρωζώνης, συνέβαλε κατά 0,65 της ποσοστιαίας μονάδας στην αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού, ενώ ο τομέας των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων ενίσχυσε τον πληθωρισμό κατά 0,37 της μονάδας, αντισταθμίζοντας τη μείωση κατά 0,41 της μονάδας λόγω της φθηνότερης ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλάθι τροφίμων πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 0,2% στον πληθωρισμό τροφίμων με θετική συμβολή από το ΥΠΑΝ

Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης με αρνητικό πληθωρισμό στα τρόφιμα (-0,2% τον Σεπτέμβριο), σύμφωνα με τη Eurostat, κάτι που αποδίδεται στην Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών σε 1.740 προϊόντα.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3,8% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, 5,1% στην Ελλάδα

Στο 3,8% αναμένεται να φτάσει ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο 2026, σύμφωνα με τη Eurostat, λόγω αυξημένων τιμών ενέργειας και γεωπολιτικών εντάσεων, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο της ΕΚΤ.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τιμή του πετρελαίου καθορίζει τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει για τα επιτόκια στα τέλη Οκτωβρίου, με βασικούς παράγοντες τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου και την τιμή του πετρελαίου. Εξετάζει αύξηση επιτοκίων ή αναμονή για περισσότερα στοιχεία ως τον Δεκέμβριο.
ενεργειακό κόστος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ενέργεια ξυπνά τον πληθωρισμό – Πάνω από την ευρωζώνη η Ελλάδα

Οι υψηλές τιμές ενέργειας επαναφέρουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη. Στο 3,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, έναντι 3,2% στην Ευρωζώνη, ενώ αυξάνονται και οι προσδοκίες των καταναλωτών.