ΓΔ: 817.03 1.80% Τζίρος: 76.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurozone-rise-on-inflation
Φωτο: Shutterstock

Αύξηση 0,9% του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με την Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 0,9% για τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με το 0,3% που βρισκόταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και των βιομηχανικών προϊόντων αντιστάθμισε τη μείωση των τιμών της ενέργειας, οδηγώντας τον ετήσιο πληθωρισμό της ευρωζώνης σε θετικό έδαφος τον Ιανουάριο, μετά από σειρά μηνών που κινούνταν σε αρνητική τροχιά.

Η Eurostat επιβεβαίωσε σήμερα την πρώτη εκτίμησή της για την αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 0,9% από -0,3% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 3,8% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, αλλά ήταν 4,2% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν 1,2% στον μήνα και 2% σε ετήσια βάση. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε στο 1,4% σε ετήσια βάση από 0,4% τον Δεκέμβριο.

Ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος αποτελεί τα δύο τρίτα της οικονομίας της ευρωζώνης, συνέβαλε κατά 0,65 της ποσοστιαίας μονάδας στην αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού, ενώ ο τομέας των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων ενίσχυσε τον πληθωρισμό κατά 0,37 της μονάδας, αντισταθμίζοντας τη μείωση κατά 0,41 της μονάδας λόγω της φθηνότερης ενέργειας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο - 0,9% εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά 0,4% τον Απρίλιο του 2020 εκτιμάται ότι προέκυψε από τη μεγάλη πτώση των τιμών ενέργειας, των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και των τιμών των υπηρεσιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 0,1% ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Αύγουστο

Σημαντική πτώση παρουσίασε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Eurostat. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, ο ετήσιος πληθωρισμός της χώρας μας έπεσε στο 0,1%, έναντι 0,4% τον Ιούλιο και 0,9% τον Αύγουστο του 2018.