ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
clickaway-emporio-katastimata-magazia
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Άνοιξε η «ψαλίδα» των ανισοτήτων στο λιανεμπόριο εντός του 2020

«Η επιμέρους ανάλυση των στοιχείων φωτίζει διαφορετικές όψεις και πτυχές της πανδημικής κρίσης και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», αναφέρει η ΕΣΕΕ.

Μεγαλώνει η ψαλίδα ανάμεσα στους κλάδους του λιανικού εμπορίου. Αυτό διαπιστώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) από την επιμέρους ανάλυση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αναφορικά με την εξέλιξη των πωλήσεων του κύκλου εργασιών όλων των τάξεων δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου για το έτος 2020.

«Η επιμέρους ανάλυση των στοιχείων φωτίζει διαφορετικές όψεις και πτυχές της πανδημικής κρίσης και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», αναφέρει η ΕΣΕΕ και δηλώνει την ικανοποίησή της διότι η ΕΛΣΤΑΤ αναγνωρίζει την διαχρονική συνεισφορά του λιανικού εμπορίου στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Επιπλέον, η δημοσίευση χαρακτηρίζεται σημαντική διότι αφορά το 2020, δηλαδή τη χρονιά της πανδημίας COVID-19 "που το λιανικό εμπόριο μπήκε σε πραγματικές Συμπληγάδες".

Έτσι, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, ενώ η συνολική μείωση που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ 2019 και 2020, ανέρχεται στο -8,6% -ποσοστό μικρότερο από τις προβλέψεις για τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας- εντούτοις υπάρχουν κλάδοι που είδαν σημαντική αύξηση και άλλοι, πολυπληθείς αριθμητικά, που κατέγραψαν καταστροφικές μειώσεις.

Ενδεικτικά, ο κλάδος 4711, στον οποίον ανήκουν τα σούπερ μάρκετ, κατέγραψε συνολικά αύξηση 5,2% με αυτό το ποσοστό να εκτοξεύεται στο 9% για το 4ο τρίμηνο του 2020. Το ίδιο ισχύει και για κλάδους όπως τις διαδικτυακές πωλήσεις (4791) με ετήσια αύξηση 18% αλλά και το εμπόριο Η/Υ (4741) στο οποίο η αύξηση ήταν 13,1%. Αντίθετα, το λιανικό εμπόριο κοσμημάτων -ρολογιών είχε σχεδόν τη μεγαλύτερη μείωση (-46,8%) ενώ ο κλάδος των καλλυντικών (-39,4%) και ο κλάδος ενδυμάτων και υποδημάτων -36%. Κάποιοι κλάδοι κινήθηκαν περίπου στο ΜΟ της μείωσης όπως οι ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (-10,9%), το εμπόριο σιδηρικών & χρωμάτων (-5,5%) καθώς και το λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε ειδικευμένα καταστήματα (-9,5%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

emporio, lockdown, katastimata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν 8.000 επιχειρήσεις μένουν εκτός του «e-λιανικό» λένε οι έμποροι

Ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας τονίζει πως πρέπει να ενταχθούν και δευτερεύοντες επιχειρήσεις λιανική στο πρόγραμμα καθώς και οι μεταποιητικές εταιρείες έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα.
emporio, eshop, texnologia, online
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ευκαιρία για να αποκτήσουν ψηφιακή παρουσία μικρές επιχειρήσεις

Το 59% των επιχειρήσεων που είχαν την δυνατότητα πώλησης εκτός των φυσικών καταστημάτων είδαν αύξηση των πωλήσεων το 2020, ενώ αυξήθηκε κατά 98% η επισκεψιμότητα στο 74% των ηλεκτρονικών καταστημάτων.
emporio, lockdown, katastimata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: Χάνεται οριστικά ο εορταστικός τζίρος για πολλές επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δήλωσε πως αναμένουν από την κυβέρνηση να ανακοινώσει ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της φετινής χρονιάς.