ΓΔ: 1422.03 0.31% Τζίρος: 355.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Θα σώσει την παρτίδα στον τουρισμό το ευρω-διαβατήριο εμβολιασμού;

Αισιοδοξία αλλά και επιφυλακτικότητα για τις πιθανές καθυστερήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση: Τι δηλώνουν στο BusinessDaily ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσος και ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλ. Βασιλικός.

Παρά την αισιοδοξία που εσχάτως έχει καλλιεργηθεί αναφορικά με τις προσδοκίες γρηγορότερης «επιστροφής» της τουριστικής βιομηχανίας, με αιχμή το διαβατήριο εμβολιασμού που προωθείται πανευρωπαϊκά, κορυφαίοι παράγοντες του ελληνικού τουρισμού παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. 

Σημειώνουν ότι μολονότι είναι πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι άνοιξε η συζήτηση για πρώτη φορά αναφορικά με το ότι πρέπει να ισχύσουν φέτος ενιαίοι ταξιδιωτικοί και τουριστικοί κανόνες, ώστε να μην έχουμε τις παλινωδίες και τη σύγχυση του 2020, εντούτοις η κατάσταση παραμένει ιδιαιτέρως περίπλοκη, την ώρα που και η Ε.Ε. δεν φημίζεται για την ταχύτητα στις αποφάσεις της. 

Κυρίαρχος καταλύτης που ίσως διαφοροποιήσει την κατάσταση στην τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης φέτος, είναι το αίτημα για την υιοθέτηση του ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού. Ομάδα ηγετών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ζητούν μετ’ επιτάσεως την εφαρμογή του για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών μετακινήσεων.

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα και κάτω από την πίεση μεμονωμένων χωρών που απείλησαν για ξεχωριστές επιμέρους διμερείς συμφωνίες – γέφυρες, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. θα παρουσιάσει σύντομα πρόταση για το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού κατά της Covid-19. 

Στόχος όσων τάσσονται υπέρ του ψηφιακού διαβατηρίου είναι να υπάρχει ένα «χαρτί» που θα ισχύει για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μπορεί να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να ταξιδέψουν πιο ελεύθερα κατά την περίοδο των θερινών διακοπών. Το «ψηφιακό πράσινο διαβατήριο» θα περιέχει την απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιασθεί, τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί και πληροφορίες για την ανάρρωση ανθρώπων που είχαν νοσήσει με Covid-19. Στόχος είναι να αποτελέσει «γέφυρα» ξεμπλοκαρίσματος των ταξιδιών στην Ε.Ε..

Γ. Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Το ιδανικό σενάριο είναι το 50% των εσόδων του 2019 

Μιλώντας στο BusinessDaily, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος επισημαίνει πως «κατ’ αρχήν είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ανοίγει επιτέλους η συζήτηση για το ψηφιακό διαβατήριο. Από εκεί και πέρα, οι χρόνοι είναι πολύ πιεστικοί για να προλάβει να σωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η χρονιά, καθώς, όπως ξέρουμε, αυτές οι διαδικασίες στην Ε.Ε. κινούνται με αργό ρυθμό, ενώ και η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η διαδικασία θα πάρει ένα τρίμηνο».

Ο κ. Ρέτσος πάντως σημειώνει πως «στόχος είναι να δημιουργηθεί μια "γρήγορη λωρίδα” εμβολιασμένων, που θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα, χωρίς να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι πολίτες της Ε.Ε. δε θα έχουν δικαίωμα μετακίνησης. Απλώς οι χρόνοι θα είναι διαφορετικοί». Παράλληλα, επαναλαμβάνει πως –εν μέσω τόσο πολλών παραμέτρων– ασφαλείς εκτιμήσεις για το πως θα κυλήσει η φετινή τουριστική σεζόν στη χώρα μας δεν μπορούν να γίνουν, όμως επανέλαβε την άποψή του ότι «ο στόχος παραμένει -και αυτό είναι το ιδανικό σενάριο για φέτος- το 50% των επιδόσεων του 2019». 

Αλ. Βασιλικός (ΞΕΕ): Η ελληνική πρόταση άνοιξε τη συζήτηση 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός σημειώνει πως «είναι θετικό ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την καθιέρωση ενιαίων κανόνων ταξιδιών στην Ευρώπη, είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα, ώστε να αποφύγουμε τις περυσινές παλινωδίες με τα “άνοιξε – κλείσε” και την ευρύτερη σύγχυση που επιδείνωσε περισσότερο την κατάσταση. Είναι νομοτελειακό ότι δεν μπορούμε να πάμε σε μια σεζόν με θολούς κανόνες και πλέον το πρώτο εμπόδιο έχει ξεπεραστεί».

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο πρόεδρος του ΞΕΕ επισήμανε πως «είναι σαφές ότι η ελληνική πρόταση άνοιξε τη συζήτηση και πλέον αρχίζει να ωριμάζει η ιδέα για κοινή γραμμή στην Ε.Ε., ενώ έως την περασμένη εβδομάδα ήμασταν στο απόλυτο σκοτάδι και στη σύγχυση. Όμως οι διαδικασίες θα πάρουν χρόνο, με αποτέλεσμα οι πρώτοι μήνες και της νέας σεζόν να θεωρούνται χαμένοι εκ των πραγμάτων».

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο κ. Βασιλικός απέφυγε να κάνει εκτίμηση για το πως θα κινηθεί (τελικά) η φετινή σεζόν, καθώς συνεχίζει να υπάρχει «σκοτάδι» σχετικά με την κατάσταση που θα επικρατεί το Μάιο και τον Ιούνιο, όταν ουσιαστικά ξεκινά η σεζόν. «Ποιο θα είναι το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού στην Ευρώπη; Ποιες αεροπορικές θα πετούν; Η οικονομία της Ε.Ε. πως θα είναι; Τα νοικοκυριά θα έχουν χρήματα για διακοπές»; Αυτά τα ερωτήματα θέτει ο κ. Βασιλικός σημειώνοντας πως κανένας δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει ασφαλείς και έγκυρες προβλέψεις για το πως τελικά θα κινηθεί η σεζόν.

Οι πρώτες θετικές ενδείξεις από τη Βρετανία

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραψε το BusinessDaily, εάν υπάρξουν καθυστερήσεις στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει σχέδιο «Β» με διακρατικές συμφωνίες, ώστε να αξιοποιήσει την πρόοδο των εμβολιασμών για να διευκολύνει την επανεκκίνηση του τουρισμού. Όπως τονίζουν, άλλωστε, πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι συνέπειες από ενδεχόμενη καθήλωση των εσόδων από τον τουρισμό και το 2021 σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα ήταν καταστροφικές για την οικονομία.

Την ίδια ώρα, γίνονται οι πρώτες κινήσεις για το άνοιγμα βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού, όπως η βρετανική. Ειδικότερα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το νωρίτερο από τις 17 Μαΐου θα επιτραπούν οι μετακινήσεις στο εξωτερικό για ταξίδια αναψυχής. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, η Ελλάδα εξετάζει αν μπορεί να παρεκκλίνει από την πολιτική της ΕΕ και να ανοίξει τα σύνορά της ακόμα και από τον Μάιο για Βρετανούς τουρίστες που θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιασθεί (προς το παρόν, η Βρετανία δεν εκδίδει, πάντως, βεβαιώσεις εμβολιασμού). Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει διαδικασία για τον εμβολιασμό εργαζομένων σε αεροδρόμια και ξενοδοχεία.

Οι ανακοινώσεις του Λονδίνου έφεραν άμεση εκτίναξη των κρατήσεων από Βρετανούς για διακοπές στην Ελλάδα. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Ανδρέας Ανδρεάδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos και για αρκετά χρόνια πρόεδρος του ΣΕΤΕ, «σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον, η βελτίωση των κρατήσεων εδώ και δύο μέρες έγινε εκτίναξη! Υπάρχει αναμφίβολα πολλή ανηφόρα ακόμη και πισωγυρίσματα στα επιδημιολογικά. Όμως πιστεύω ότι ο τουρισμός μας δείχνει να προσπερνά τον κάβο και να κατευθύνεται σε πιο ήρεμα νερά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

villa-tourismos-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος για χαμένο Ιούλιο στον τουρισμό, απομακρύνεται ο στόχος εσόδων

Προβληματισμός για την παράταση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων από Βρετανία και την υποτονικότητα στις κρατήσεις. Ποιες είναι οι τρεις κύριες αγορές όπου θα δοθεί η «μάχη». Παράταση στήριξης θέλει ο ΣΕΤΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμένος για τον τουρισμό ο Ιούνιος, αρχίζει «σπριντ» από τον Ιούλιο

Εξακολουθούν να προκαλούν προβλήματα τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως έδειξαν οι ακυρώσεις από την TUI UK. Κλειστά παραμένουν οκτώ στα δέκα ξενοδοχεία. Υψηλές προσδοκίες για Ιούλιο - Σεπτέμβριο.
kefalogianni
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφυκτικές προθεσμίες για απορρόφηση κονδυλίων 387 εκατ. στον τουρισμό

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, χαρακτήρισε τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης ως μια μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση υποδομών και τόνισε ότι θα απαιτηθούν μεγάλες ταχύτητες υλοποίησης.