ΓΔ: 782.25 0.96% Τζίρος: 15.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:19:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η «προσωπική διαφορά» θα «φάει» τις αυξήσεις στις συντάξεις

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Μόνο 600.000 συνταξιούχοι από το σύνολο των 2,5 εκατομμυρίων θα δουν πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις τους, ενώ οι υπόλοιποι θα τις χάσουν λόγω «προσωπικής διαφοράς».

Από τα 2,5 εκατ. συνταξιούχων, μόνο οι 600.000 έχουν σημαντικές ελπίδες να δουν πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις τους, μέσω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης. Αιτία είναι το μέτρο της «προσωπικής διαφοράς» που διατηρείται ως έχει, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ. Αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο σε όσες περιπτώσεις η προσωπική διαφορά βγήκε θετική ή στη χειρότερη περίπτωση, οριακά αρνητική.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα θεσμοθετήσει το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης. Οι βελτιώσεις που θα υπάρξουν εστιάζονται από τα 30 χρόνια ασφάλισης και άνω. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συνταξιούχοι, αποχώρησαν από την εργασία τους, έχοντας περισσότερα από 30 χρόνια προϋπηρεσίας, έχουν βάσιμες ελπίδες να διαπιστώσουν ότι θα αυξηθεί το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξής τους.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα «βάλουν στην τσέπη» την όποια αύξηση. Ο λόγος είναι ότι στην περίπτωση που η προσωπική διαφορά που έχει προκύψει ήδη από την πρώτη φάση επανυπολογισμού της σύνταξης είναι σημαντικά αρνητική, τότε πρακτικά αυτό σημαίνει πως η όποια βελτίωση της ανταποδοτικής σύνταξης, απλώς θα «μειώσει τη χασούρα». Δεν θα αλλάξει όμως το πρόσημο, από αρνητικό σε θετικό.

Αυξήσεις θα δουν μόνο όσοι συνταξιούχοι έχουν θετική προσωπική διαφορά ή οριακά αρνητική. Με την πλειονότητα των συνταξιούχων, όμως, αυτό που πρόκειται να συμβεί φαίνεται με ένα απλό παράδειγμα:

  • Έστω συνταξιούχος που βγήκε στη σύνταξη πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από το Μάιο του 2016 και είχε 35 χρόνια προϋπηρεσίας. Η σύνταξή του σε πρώτη φάση ήταν 1.500 ευρώ. Μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, η σύνταξή του επανυπολογίστηκε και προέκυψε αρνητική προσωπική διαφορά 200 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος συνεχίζει να λαμβάνει το ίδιο ποσό, γνωρίζει  όμως ότι υπάρχει προσωπική διαφορά 200 ευρώ, που εάν είχε περικοπεί θα του είχε μειώσει τη σύνταξη, από την 1.1.2019, στα 1.300 ευρώ το μήνα.
  • Με τις αλλαγές που θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας, τα ποσοστά αναπλήρωσης από τα 30 έτη προϋπηρεσίας και άνω, θα βελτιωθούν. Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος του συγκεκριμένου παραδείγματος, θα βελτιώσει το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξής του, κατά περίπου 100 ευρώ, δηλαδή κατά 7,5%. Πρακτικά, αυτό που θα συμβεί όμως είναι η προσωπική διαφορά, αντί για 200 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος, να περιοριστεί στα 100 ευρώ. Ο συνταξιούχος όμως θα συνεχίσει να λαμβάνει το ίδιο ποσό, χωρίς να γίνει αποδέκτης της παραμικρής θετικής μεταβολής…
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νάρκη» η αύξηση σχεδόν κατά 50% των καθυστερούμενων συντάξεων

Η μαζική υποβολή αιτήσεων από αυτοαπασχολούμενους αυξάνει απειλητικά τις απλήρωτες συντάξεις και προκαλεί ανησυχίες των Θεσμών. Επανέρχονται στην υπηρεσία συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι επαγγελματίες θα πληρώσουν 20% αυξημένες εισφορές

Οι μη μισθωτοί που δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα στην εφορία θα επιβαρυνθούν από τη μεταρρύθμιση που έρχεται, ενώ κερδισμένοι θα είναι όσοι δήλωναν μεγαλύτερα εισοδήματα και επιβαρύνονταν με μεγάλες εισφορές.
pension
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο θαυμαστός κόσμος των αυξήσεων στις συντάξεις

«Βροχή» μέτρων και δικαστικών αποφάσεων διογκώνουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη και θέτουν πάλι σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Τι θα γίνει με τα αναδρομικά των κύριων και τις αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων.