ΓΔ: 896.04 -1.11% Τζίρος: 83.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, EKT
Φωτο: ΕΚΤ

Δέσμευση Λαγκάρντ για ισχυρή στήριξη με αυξημένες αγορές ομολόγων

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι, παρά την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού ακόμη και στο 2% φέτος, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην οιονομία της ευρωζώνης.

Τη σαφή δέσμευση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία της ευρωζώνης όσο θα χρειαστεί για να ξεπέρασει τις συνέπειες της πανδημίας ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τις αγορές ομολόγων, μια ανακοίνωση που ήδη έχει προκαλέσει σημαντική πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός αποτελεί την «άγκυρα» της νομισματικής πολιτικής, ενώ «πυξίδα» της είναι οι χρηματοδοτικής συνθήκες που διαμορφώνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας, από τα κράτη ως τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρίνισε ότι οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για αύξηση του πληθωρισμού φέτος στο 1,5% δεν πρόκειται να επηρεάσουν την παροχή υποστήριξης στην οικονομία, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για μια αύξηση τεχνικού και έκτακτου χαρακτήρα, που οφείλεται σε εξελίξεις, όπως η επαναφορά του γερμανικού ΦΠΑ σε κανονικούς συντελεστές και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για πληθωρισμό και ανάπτυξη

ecb_projections

Η επικεφαλής της ΕΚΤ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το ακριβές ύψος των αγορών ομολόγων που θα γίνονται το επόμενο τρίμηνο, στο πλαίσιο των αποφάσεων για επιτάχυνση. Ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα διατηρεί να ευελιξία για να παρεμβαίνει όσο κρίνει σκόπιμο, ενώ ανέφερε ότι η αύξηση των αγορών δεν θα εμφανισθεί στα στοιχεία που θα δημοσιευθούν την επόμενη Δευτέρα, αλλά την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα, το BusinessDaily μετέδωσε:

Έτοιμη να παρέμβει ώστε να οδηγήσει σε υποχώρηση τις αποδόσεις των ομολόγων είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε να επιταχύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ, ενώ αν και δεν «πέρασε» η πρόταση για παράτασή του έως και τον Ιούνιο του 2022, η τράπεζα ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωσή της ότι «εάν κριθεί απαραίτητο» θα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση. 

Άμεση ήταν η αντίδραση για το 10ετές ελληνικό ομόλογο, η απόδοση του οποίου υποχώρησε στο 0,80%, ενώ προ λίγων ημερών είχε διαμορφωθεί άνω του 1,10%. 

Με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ ικανοποιεί τις αγορές, οι οποίες ζητούσαν επιτακτικά να υπάρξει παρέμβασή της, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι αποδόσεις και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης του κόστους δανεισμού για κράτη και επιχειρήσεις, σε μία περίοδο που το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Παράλληλα, σε μία απόλυτα αναμενόμενη κίνηση η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια. Πιο συγκεκριμένα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι αναμένεται ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της η ΕΚΤ τονίζει ότι θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.850 δισ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κoρονοϊού έχει λήξει. Βάσει κοινής αξιολόγησης των συνθηκών χρηματοδότησης και των προοπτικών για τον πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP το επόμενο τρίμηνο θα διενεργούνται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους.

Προσθέτει ακόμη ότι θα διενεργεί τις αγορές με ευελιξία σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς και με σκοπό να αποτραπεί η υιοθέτηση αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης που δεν συμβαδίζουν με την αντιστάθμιση της προς τα κάτω επίδρασης που ασκεί η πανδημία στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού. Επιπλέον, η ευελιξία των αγορών ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες θα συνεχίσει να στηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Αν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με ροές αγορών στοιχείων ενεργητικού που δεν οδηγούν σε εξάντληση του συνολικού ποσού του προγράμματος PEPP στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των καθαρών αγορών του, το ποσό αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί στο ακέραιο. Ομοίως, το συνολικό ποσό μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αρνητικής διαταραχής που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού.

Επίσης θα συνεχίσει την επανεπένδυση των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτώνται στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Δεύτερον, θα συνεχιστεί η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει επίσης να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει επίσης να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης που διενεργεί. Πιο συγκεκριμένα, η τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ III) εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστική πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες, στηρίζοντας τη χορήγηση τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Υπό έλεγχο οι αποδόσεις ομολόγων, μικρότεροι κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι τα 1,85 τρισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP) δεν είναι υποχρεωτικό να διατεθούν πλήρως.