ΓΔ: 2210.85 0.14% Τζίρος: 304.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ΑΕΠ

Citi: Ισχυρή ανάπτυξη και αναβαθμίσεις της Ελλάδας από οίκους αξιολόγησης

Ανάπτυξη 5,5% εκτιμά για φέτος στην Ελλάδα η Citi, ύστερα από αναθεώρηση των προβλέψεών της, ενώ εξίσου θετικές είναι οι εκτιμήσεις της και για το επόμενο έτος.

Ανοδική αναθεώρηση στις προβλέψεις της αναφορικά με την ανάπτυξη στην Ελλάδα κάνει η Citigroup, στο πλαίσιο της νέας έκθεσης που δημοσίευσε με αντικείμενο τις παγκόσμιες προοπτικές. Συγκεκριμένα, η φετινή πρόβλεψη για την Ελλάδα είναι ανάπτυξη της τάξης του 5,5%, σε αντίθεση με τον προηγούμενο μήνα που έφτανε το 3,1%, ύστερα από τα θετικά στοιχεία του ΑΕΠ για το 2020. 

Παράλληλα, εξίσου ισχυρή αναμένεται και η ανάπτυξη για το 2022, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η οποία την τοποθετεί στο 5,7%, ενώ την ίδια στιγμή εκτιμά πως στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και σημαντική βελτίωση των ελληνικών spreads.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Citi, τα δεδομένα για το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου εξέπληξαν θετικά, υποδηλώνοντας ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2020 ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο (-8% έναντι -10% που ανέμεναν σε μέσο όρο οι αναλυτές διεθνώς και -9,2% η Citi). Οι καθαρές εξαγωγές αφαίρεσαν 5,6% από το ΑΕΠ το 2020, έναντι των προσδοκιών της για -8%, ενώ η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά 2,7% (έναντι 6% στην Ευρωζώνη). Έτσι, η Citi προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ, με σωρευτική αύξηση πάνω από 10% για το 2021-2022. Το 2023 τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2,6%, το 2024 στο 3,1% και το 2025 στο 3,3%

Επιπλέον, η υποστήριξη πολιτικής ήταν και θα συνεχίσει να είναι πολύ άφθονη, σημειώνεται στην έκθεση. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο έχει μετατοπιστεί από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ σε έλλειμμα περίπου 11% το 2020, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει η αμερικανική τράπεζα. Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ έχουν συμπιέσει το κόστος χρηματοδότησης και συνέβαλαν στη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προσθέτει, και αναμένει ότι τα ποσοστά απορρόφησης θα είναι υψηλά, δίνοντας σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη που ξεκινά ήδη από το 2021 και θα διαρκέσει έως το 2025.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΚΤ για αύξηση του ρυθμού αγορών υπό το PEPP αναμένεται να προσφέρουν σημαντική στήριξη, ενώ εκτιμά πως οι αγορές της μπορεί ακόμα και να παρεκκλίνουν από το capital key. Στο β’ εξάμηνο του έτους, όπως συμπληρώνει, θα αρχίσουν οι οίκοι αξιολόγησης να προχωρούν σε αναβαθμίσεις κάποιων χωρών, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση των spreads.

Συγκεκριμένα, εκτιμά πως στο β’ εξάμηνο το spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών θα συρρικνωθεί μόλις στις 5 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς θα κινηθούν στο 0,59% φέτος, ενώ το 2022 στο 0,91%, ενώ τα επόμενα τρία χρόνια (2023-2025) θα κινηθούν κοντά στο 1% (1,05-1,25%), με βάση πάντοτε τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ο ευρωπαϊκός Νότος από ουραγός γίνεται κινητήριος δύναμη ανάπτυξης

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Π. Σάντσεθ τόνισε ότι Ελλάδα και Ισπανία έχουν κοινές θέσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Αναφέρθηκε στη στήριξη προς την Ουκρανία, στην ανάγκη ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και σε ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Χωρίς σχέδιο η απολιγνιτοποίηση, αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση

Η Όλγα Μαρκογιαννάκη (ΠΑΣΟΚ) επικρίνει την κυβερνητική πολιτική ως μονομερή απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο, που αυξάνει την εξάρτηση (81,4%) και πιέζει τη Δ. Μακεδονία. Ζητά χωροταξικό για ΑΠΕ και δίκαιη μετάβαση.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Συνεχίζουμε μεταρρυθμίσεις και κρατάμε τις δεσμεύσεις μας

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μέσω TikTok, δηλώνει πως η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της, βάζοντας προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και την απλοποίηση της επαφής πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η ΝΔ και η Ελλάδα μεγάλωσαν μαζί τα τελευταία δέκα χρόνια

Ο Παύλος Μαρινάκης, σε άρθρο του στα «Παραπολιτικά» για τα 10 χρόνια ηγεσίας Μητσοτάκη στη ΝΔ, τονίζει ότι η παράταξη δυνάμωσε και η χώρα προόδευσε, χάρη σε μεταρρυθμίσεις, οικονομική βελτίωση και ενίσχυση της διπλωματίας.
Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταγαράς: Ορόσημο το 2026 για Χωροταξία - Πολεοδομία, τελική ευθεία τομών

Ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς χαρακτηρίζει το 2026 έτος-ορόσημο για Χωροταξία και Πολεοδομία, με ολοκλήρωση του προγράμματος «Κων. Δοξιάδης» και νέους κανόνες για δόμηση και χρήσεις γης.