ΓΔ: 878.02 0.14% Τζίρος: 3.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:43:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για όσους επλήγησαν από τον σεισμό

Στις επιχειρήσεις των περιοχών που είχαν πληγεί από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή εργασίας τους εργαζομένους τους από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και την αποκατάσταση των ζημιών.

Την πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή από τις επιχειρήσεις των περιφερειακών ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που επλήγησαν από το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, ανακοίνωσε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, στις επιχειρήσεις-εργοδότες των προαναφερόμενων περιοχών παρασχέθηκε η δυνατότητα να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή όλων των εργαζομένων τους (πλήρους ή μερικής απασχόλησης), από τις 31.10.2020 (ημερομηνία συμβάντος) και μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών, που προκλήθηκαν, εξαιτίας του φαινομένου, όχι όμως πέραν των τριών μηνών, με πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου).

Κατά το χρόνο αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις-εργοδότες είχαν υποχρέωση να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, άλλως οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες. Επίσης, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, είχαν την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή, κατέστησαν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ' αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, καθώς και αναλογίας Δώρου Χριστουγέννων (Δ.Χ.) 2020.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για την ασφαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες των προαναφερόμενων περιοχών, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας λύθηκαν με καταγγελία το χρονικό διάστημα από 31.10.2020 μέχρι και τη δημοσίευση του ν .4764/2020 (23.12.2020), θα παραχθούν αυτοτελείς ΑΠΔ από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία που ήδη διαθέτει, καθώς και στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και των λοιπών συναρμόδιων φορέων, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια εκ μέρους των επιχειρήσεων-εργοδοτών.

Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζομένου) θα καταβληθούν στον e-ΕΦΚΑ από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Υπολογίζονται δε επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, που ανέρχεται σε 534 ευρώ ανά μήνα, για 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα, με τον ίδιο Κωδικό Πακέτου Κάλυψης (Κ.Π.Κ.), βάσει του οποίου καθορίζονταν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά το χρόνο λύσης, με καταγγελία της σύμβασης εργασίας του εργαζομένου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

airbnb-akinita-tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλοιός αστυνόμευσης και φορο-ελέγχων για τις μισθώσεις τύπου Airbnb

Ακόμη και εφόδους από την Οικονομική Αστυνομία προβλέπει νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο τον εντοπισμό και την επιβολή προστίμων για τις «μαύρες» βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη ευκαιρία για ένταξη πληγέντων σε ρύθμιση φορολογικών οφειλών

Διαπιστώθηκε ότι, οφειλέτες που είχαν καταβάλει εμπρόθεσμα τη δόση του μηνός Δεκεμβρίου 2020, είτε δεν είχαν υποβάλει την προβλεπόμενη αίτηση του άρθρου στη ψηφιακή πλατφόρμα, είτε υπέβαλαν αίτηση επανένταξης μετά την 1η Ιανουαρίου.