ΓΔ: 904.32 0.25% Τζίρος: 15.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:48:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κ. Φραγκογιάννης: Ιστορική ευκαιρία για τη χώρα το «Ελλάδα 2.0»

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της Οικονομικής Διπλωματίας, Κώστας Φραγκογιάννης, μετά την καραντίνα θα ξεκινήσει μια περίοδος εντατικής δουλειάς.

Την ιστορική στιγμή που έχει Ελλάδα να προχωρήσει σε μια δομική επανεκκίνηση και να καλύψει το επενδυτικό κενό που υπάρχει υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της Οικονομικής Διπλωματίας, Κώστας Φραγκογιάννης. «Κλειδί» για την πραγματοποίηση αυτού του βήματος είναι σύμφωνα με τον κ. Φραγκογιάννη  το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα σχέδιο το οποίο «τις επόμενες δεκαετίες θα αποτελέσει τον χάρτη πορείας για την αναμόρφωση της χώρας μας», επισημαίνει. 

Ο κ. Φραγκογιάννης, σε άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με τίτλο «Ελλάδα 2.0: Η δυναμική της αναμόρφωσης», περιγράφει το Σχέδιο πολιτικά με μία φράση: «Δημιουργώντας την Ελλάδα που θέλουμε, μέσα από την Ελλάδα που θέλουμε να ξεπεράσουμε». Τονίζει ότι αφορά όλους τους πολίτες και συνδέεται με τη ζωή όλης της κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι «τα αποτελέσματα που θα φέρει θα ανανεώσουν την αποδοτικότητα του ελληνικού κράτους». Εξηγεί δε ότι «για την υλοποίηση του απαιτείται ωριμότητα και συναινέσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή του κάθε Έλληνα». 

Πρωταρχικός στόχος του σχεδίου με οικονομικούς όρους, όπως αναφέρει, είναι «να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, σε εθνικό προϊόν και απασχόληση. Ο ρηξικέλευθος χαρακτήρας του ωστόσο αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος». Από τον Ιούλιο του 2019, τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, «η φιλοεπενδυτικη στρατηγική της κυβέρνησης δημιούργησε μια ριζική αλλαγή της εικόνας της χώρας στη διεθνή κοινότητα, παρά την επέλαση της πανδημίας».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι «το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0" αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει σημαντικές δυνάμεις ενισχύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιώντας συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στόχος η επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης να προσφέρει ανταγωνιστικότητα που θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ένας πραγματικά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός»

Ο κ. Φραγκογιάννης αποσαφηνίζει ότι «η αναμόρφωση της Οικονομικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει», «σημαντική δουλειά βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης, ενώ ανοίγονται νέες προοπτικές», καθώς από την περίοδο της σκληρής καραντίνας το 2020, πραγματοποιήθηκαν «επενδυτικές συμφωνίες εμβληματικού χαρακτήρα με έργα που θα αφήσουν αποτύπωμα στη χώρα για πολλές δεκαετίες και διαφημίζουν τη Ελλάδα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα».

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «η επόμενη περίοδος που ξεκινά με το τέλος της καραντίνας θα αποτελέσει ένα πεδίο εντατικής δουλειάς. Γιατί η τομή στο διηνεκές που επέβαλε η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία είναι ταυτόχρονα μια "κρίση" και μια "ευκαιρία". Κι όπως είναι γνωστό, ο πετυχημένος χειρισμός της "κρίσης" σε κάνει πιο δυνατό, η αποφασιστική εκμετάλλευση της "ευκαιρίας" εύρωστο».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μίχαλος: Να αξιοποιηθούν άμεσα και έξυπνα οι προτάσεις Πισσαρίδη

Nα διαμορφωθεί ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ και ισχυρό πλαίσιο συναίνεσης για την εφαρμογή των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 2 δισ. τα επενδυτικά σχέδια για «Γενική Επιχειρηματικότητα»

Ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις για τα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων». Έως 30 Σεπτεμβρίου η υποβολή αιτήσεων για τον «Μηχανολογικό Εξοπλισμό».