ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΕΚΤ: Μείωση των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα παρά την πανδημία

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες της ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,63%, που είναι το χαμηλότερο από το 2015.

Υποχώρηση σε νέο χαμηλό για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 κατέγραψαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειο των τραπεζών της ευρωζώνης, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες που ελέγχει η ΕΚΤ υποχώρησε στο 2,63%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της εποπτείας το 2015, παρά το γεγονός ότι η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλη ύφεση στη χώρα.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα μειώθηκε σε 25,54%, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο ήταν 28,85%.

Παράλληλα, να σημειωθεί ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν βελτιώσει τα χαρτοφυλάκια δανείων μέσα από τα κρατικά προγράμματα στήριξης, τα οποία διατηρούν σταθερό τον εταιρικό τομέα.

Όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί τις τράπεζες ότι σύντομα αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με την πραγματικότητα, σημειώνοντας ότι ορισμένες δεν είναι ακόμη έτοιμες για τις συνέπειες που θα έχει η σταδιακή απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων.

Επιπλέον, οι τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν μια αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια, δεδομένου ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαίων CET1 σκαρφάλωσε στο 15,6%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Τέλος, να τονιστεί ότι οι απομειώσεις και οι προβλέψεις σχεδόν διπλασιάστηκαν για το 2020, ενώ η κερδοφορία κατέρρευσε, με την απόδοση κεφαλαίου να υποχωρεί στο 1,53% το τέταρτο τρίμηνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναθεωρεί η ΕΚΤ τη «μαύρη» πρόβλεψη για κόκκινα δάνεια 1,4 τρισ.

Ανησυχία προκαλεί, όμως, στον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία το ποσοστό των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά την ικανότητα των δανειοληπτών.