ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:37:56 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Φορολογικές παρεμβάσεις «ανάσα» για επιχειρήσεις και αγορά ακινήτων

Μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων από τα μεγάλα φορολογικά βάρη, την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής και την προσέλκυση σουπερ - πλουσίων περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο η διαβούλευση του οποίου ξεκινά την Τετάρτη.

Την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινά η διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές φορολογικές αλλαγές με τις οποίες θα μειωθούν σημαντικά τα φορολογικά βάρη  για τις επιχειρήσεις και παράλληλα θα θεσπιστούν ισχυρά κίνητρα για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και την προσέλκυση ατόμων υψηλού εισοδήματος στην Ελλάδα.

Όπως παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την προηγούμενη εβδομάδα με το φορολογικό νομοσχέδιο θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων στο 24% από 28% σήμερα, με ισχύ από την εφετινή χρήση. Το 2020 ο συντελεστής φόρου για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί περαιτέρω στο 20%. Επιπλέον, ο φόρος στα μερίσματα που θα διανεμηθεί το 2020 -για τη χρήση του 2019- θα μειωθεί στο 5% από 10%, σήμερα. Οι παρεμβάσεις αυτές οδηγούν σε μια μεγάλη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις καθώς ο μέσος συντελεστής φορολόγησης (φόρος εισοδήματος και φόρο επί των μερισμάτων) από 35,2% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 27,8% το 2020 και το 2021 στο 24%, επίπεδο που βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ.

Επιπλέον το φορολογικό νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από σειρά παροχών σε είδος αυξάνοντας έτσι έμμεσα τις αμοιβές των εργαζομένων τους, με την μείωση της φορολογίας των παροχών σε είδος. Σήμερα όλες οι παροχές, είτε σε χρήμα είτε σε είδος, φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα όταν υπερβαίνουν  το ποσό των 300 ευρώ.

Αναθέρμανση αγοράς ακινήτων - οικοδομής

Εξαιρετικά φιλόδοξοι είναι οι στόχοι του οικονομικού επιτελείου για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων με την αναστολή του ΦΠΑ για την επόμενη τριετία. Σημειώνεται ότι η αναστολή αφορά όλα τα ακίνητα από το 2006, έτος που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά ο ΦΠΑ στην οικοδομή, τα οποία θα πωληθούν μετά τη δημοσίευση του νόμου θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Η αναστολή του ΦΠΑ (24%) που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων για την προσεχή τριετία εκτιμάται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και στην ανέγερση νέων κτιρίων.

Στην ίδια κατεύθυνση, την τόνωση της οικοδομής, στοχεύει και η θέσπιση έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ακινήτου του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκπτωση θα παρέχεται μόνο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες (όχι για τα υλικά) και το 40% της δαπάνης θα εκπίπτει από τον τελικό φόρο.

Προσέλκυση σούπερ - πλουσίων

Τέλος το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου περιλαμβάνει ισχυρά κίνητρα για την προσέλκυση Ατόμων υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας για να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα μας. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει το ιταλικό μοντέλο, και θα θεσπιστούν πολλές ευνοϊκές διατάξεις για τη φορολογική μεταχείρισή τους όπως τη σταθερή καταβολή εφάπαξ ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ, για το παγκόσμιο εισόδημα του φορολογουμένου.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο τρεις στους δέκα πληρώνουν φέτος πρόσθετο φόρο εισοδήματος

Για το 31% των δηλώσεων έχει εκδοθεί ως τώρα χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, ενώ οι υπόλοιπες δηλώσεις είναι μηδενικές ή πιστωτικές. Τι έχει αλλάξει φέτος στην επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χτύπημα στη φοροδιαφυγή επαγγελματιών με μπόνους για e-αποδείξεις

Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα καθιερώσει έκπτωση από το εισόδημα για τις αποδείξεις από 18 κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή. Θα μετρούν διπλά οι ηλεκτρονικές πληρωμές σε γιατρούς.