ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellada-israil
Φώτο: Shutterstock

Αμυντική συμφωνία 1,65 δισ. ευρώ υπέγραψαν η Ελλάδα και το Ισραήλ

Αφορά συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας συμμετέχει η εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Elbit Systems, η οποία θα δημιουργήσει και κέντρο εκπαίδευσης για την Πολεμική Αεροπορία.

Η Ελλάδα υπέγραψε με το Ισραήλ την μεγαλύτερη έως σήμερα συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και μετέδωσε το Reuters.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ισραηλινή εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Elbit Systems Ltd. θα λειτουργεί ένα κέντρο εκπαίδευσης για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία με βάση ένα συμβόλαιο ύψους περίπου 1,65 δισ δολαρίων, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο.

Η εταιρεία Elbit ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει ολόκληρο τον εκπαιδευτικό στόλο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας -που αποτελείται από δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και T-6- με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και θα τον συντηρεί για περίπου μια εικοσαετία. Το εκπαιδευτικό κέντρο θα είναι βασισμένο στο μοντέλο που ισχύει στην ακαδημία πτήσεων του Ισραήλ.

Η Elbit θα παρέχει «πακέτο εργαλείων» για την αναβάθμιση και τη λειτουργία των αεροσκαφών T-6 της Ελλάδας και θα παρέχει επίσης εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη.

«Είμαι βέβαιος ότι (αυτό το πρόγραμμα) θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες και θα ενισχύσει τις οικονομίες του Ισραήλ και της Ελλάδας και έτσι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας θα εμβαθύνει σε αμυντικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς.

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια συνάντηση στην Κύπρο την Παρασκευή μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΑΕ, Ελλήνων, Κύπριων και Ισραηλινών, οι οποίοι συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους.

Ο Μπέζχαλέλ Μαχλίς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Elbit Systems, δήλωσε: «Είναι τιμή μας που μας έχει ανατεθεί αυτό το συμβόλαιο για την παροχή τόσο σημαντικής ικανότητας στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Αυτή η ανάθεση συμβάσεων πιστοποιεί την ηγετική θέση που κατέχουμε στον τομέα των εκπαιδευτικών λύσεων πιλότου, παρέχοντας δοκιμασμένη τεχνογνωσία και αποδεδειγμένες τεχνολογίες που βελτιώνουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα μειώνοντας παράλληλα το κόστος».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellada-tourismos-xara
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφτασαν το Μεγάλο Σάββατο οι πρώτοι τουρίστες στην Κω

Στις 6.30 το απόγευμα, Κυριακή του Πάσχα προσγειώνεται στον αερολιμένα της Κω και η πτήση της Ryannair από Βερολίνο. Από την πρωτεύουσα της Γερμανίας οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή.