ΓΔ: 1422.17 0.32% Τζίρος: 107.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:11:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΕΚΤ: Πρόσθετη ρευστότητα 3,2 δισ. στις συστημικές τράπεζες τον Μάρτιο

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, το καθαρό ποσό των δανείων που έλαβαν οι επιχειρήσεις ανήλθε στα 104 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα η καθαρή χρηματοδότηση ήταν αρνητική κατά 243 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα από 3,2 δισ. ευρώ έλαβαν οι τέσσερεις ελληνικές τράπεζες (Εθνική Πειραιώς Εurobank και Αlpha Bank) από την ΕΚΤ τον Μάρτιο στο πλαίσιο των ευνοϊκών νομισματικών μέτρων που εφαρμόζει η Φρανκφούρτη. Ωστόσο τα κεφάλαια αυτά όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δεν κατευθύνθηκαν στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Στο δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου το καθαρό ποσό των δανείων που έλαβαν οι επιχειρήσεις ήταν μόλις 104 εκατ.ευρω, ενώ για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα η καθαρή χρηματοδότηση ήταν αρνητική κατά 243 εκατ.ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι τράπεζες εισέπραξαν περισσότερα χρεωλύσια από τα ποσά των νέων δανείων που εκταμίευσαν.

Μετά και τα αυξημένα κεφάλαια που εισέρρευσαν στα ταμεία των τραπεζών από την ΕΚΤ τον Μάρτιο, η συνολική τους «έκθεση» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έφθασε τα 44,6 δισ. ευρώ από 41,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Φεβρουάριου. Τα κεφάλαια αυτά, που «δανείζονται» οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, χορηγούνται με αρνητικό επιτόκιο στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας του πιστωτικού συστήματος στην ευρωζώνη που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα (το λεγόμενο TLTRO - Targeted Long Term Refinancing Operations). Στην ουσία η ΕΚΤ επιδοτεί με επιτόκιο που φθάνει το 1% τις τράπεζες για τη ρευστότητα που τους παρέχει, προκειμένου όπως επανέλαβε και χθες η επικεφαλής της, Κρ. Λαγκαρντ, το μεγαλύτερο μέρος να διοχετευτεί στις εθνικές οικονομίες με τη μορφή δανείων.

Το «εργαλείο αυτό πρόσθετης ρευστότητας» έγινε διαθέσιμο για τις ελληνικές τράπεζες από τον Μάρτιο του 2020 όταν ελέω πανδημίας η ΕΚΤ απεφάσισε να χαλαρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που εφάρμοζε έως τότε, κάνοντας κατ΄εξαίρεση (waiver) αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είχαν σταματήσει να γίνονται αποδεκτά απο την ΕΚΤ ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματοδότησης από τον Αύγουστο του 2018, καθώς η χώρα εξήλθε των Μνημονίων χωρίς όμως να διαθέτει αξιόχρεη πιστοληπτική ικανότητα.

Μάλιστα, πρόσφατα η ΕΚΤ στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζει χαλάρωσε ακόμη περισσότερο τους όρους, αυξάνοντας στο 55% (από το 50%) το ποσοστό των κεφαλαίων που μπορεί να χορηγήσει ανά τράπεζα ως προς το σύνολο των ομολόγων που διαθέτει. Παράλληλα, επιμήκυνε έως τον Ιούνιο του 2022 τη διάρκεια του συγκεκριμένου προγράμματος.

Όμως, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στο πρώτο δίμηνο του έτους ενισχύθηκε και από την αύξηση των καταθέσεων. Τους δύο πρώτους μήνες του έτους επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατέθεσαν στις τράπεζες περίπου άλλο 1 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, το Δημόσιο εμφανίζεται να μειώνει τις καταθέσεις του στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα δημοσιονομικά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την πανδημία. Έτσι, όπως προκύπτει από τη λογιστική κατάσταση της Τραπέζης της Ελλάδος, οι καταθέσεις του Δημοσίου σε αυτή μειώθηκαν το Μάρτιο κατά περίπου 3,2 δισ.ευρώ στα 23,7 δισ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα ο Προϋπολογισμος παρουσίασε ταμειακό έλλειμμα περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ενισχυμένα μεγέθη κλείνουν το 2023 οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η κερδοφορία των τραπεζών επανήλθε σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ενισχύοντας την ικανότητά τους να αντεπεξέρχονται σε εξωτερικές διαταραχές, όπως έδειξαν τα stress test.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Οι προοπτικές για χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν εύθραυστες

Όσον αφορά την αγορά κατοικιών οι αυξήσεις των τιμών, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, έχουν παγώσει τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας έτσι τις υπεραξίες στον κλάδο, ενώ οι προσαρμογές των τιμών ήταν σταδιακές.
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θωρακισμένοι» 500.000 δανειολήπτες από τη νέα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

Μετά την νέα αύξηση το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 3,25%. Τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια που είναι θωρακισμένα στις αυξήσεις σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις ανέρχονται στο ποσό των 20 δις ευρώ περίπου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκ. Χαρδούβελης: Στόχος της ΕΚΤ η σταθερότητα τιμών και τραπεζών

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ότι η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων παρέμβασής της και για πόσο θα μπορούν να τα διατηρήσει υψηλά χωρίς να προκαλέσει υφεσιακά προβλήματα.
Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις, ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως έχει ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια, προειδοποιώντας ωστόσο ότι είναι ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας νέων «κόκκινων δανείων». Αναθεωρούνται προς τα πάνω οι προβλέψεις για ανάπτυξη το 2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα

Nα σημειωθεί ότι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή βάση.