ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

«Τρύπα» 200 εκατ. το χρόνο ανοίγει στο Επικουρικό

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Μεγάλο το κόστος αναπροσαρμογής των επικουρικών συντάξεων, με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Υπολογίζεται σε 150 - 200 εκατ. ευρώ το χρόνο και προκαλεί εμπλοκή στην καταβολή των αναδρομικών.

Οι κυοφορούμενες αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις, ελέω των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), είναι πιθανό να προκαλέσουν «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), που μπορεί να φτάσει έως και τα 200 εκατ. ευρώ.

Οι υπολογισμοί αρμόδιων στελεχών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), δείχνουν ότι από την 1.1.2020 και μετά η μηνιαία δαπάνη του ΕΤΕΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 25 εκατ. ευρώ για να μπορούν να καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις. Αν στο παραπάνω ποσό, που σε ετήσια βάση ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ προστεθούν τα αναδρομικά ποσά που θα πρέπει να δοθούν από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, έως το τέλος της χρονιάς, τότε η συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει στα 375 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Ακόμα και με το αισιόδοξο σενάριο ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται και άρα, η ανεργία μειώνεται, πολύ δύσκολα θα καλυφθεί η ανωτέρω αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Η ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης στην καλύτερη περίπτωση θα αποφέρει στο ΕΤΕΑΕΠ, από πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές, σε ετήσια βάση, επιπλέον έσοδα που στην καλύτερη περίπτωση θα κυμαίνονται από 175 έως 200 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μείνει στο ΕΤΕΑΕΠ μια «μαύρη τρύπα» που θα κυμαίνεται από 150 έως 200 εκατ ευρώ, στη χειρότερη περίπτωση.

Αυτός είναι και ο λόγος που στην ΓΓΚΑ δεν μπορούν να βρουν ακόμα τον τρόπο, για να πραγματοποιηθεί άμεσα η καταβολή των ποσών που οφείλονται στο σκέλος της επικουρικής σύνταξης. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες γνωρίζουν ότι οι όποιες αυξήσεις, θα πρέπει να γίνουν σε περίπου 260.000 δικαιούχους και όχι σε 460.000, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Γνωρίζουν επίσης ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξης των 52,5 ευρώ.

Όμως, το «άνοιγμα» που προκύπτει στο ΕΤΕΑΕΠ «δένει τα χέρια» των υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε να προωθήσουν τη διαδικασία εξόφλησης των αναδρομικών ποσών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με τις εκκρεμείς συντάξεις: 100 άτομα πρέπει να εκδώσουν 48.000

Ομάδα κρούσης αποτελούμενη από 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ καλείται να «ξεβαλτώσει» την απονομή συντάξεων με ταχύτητες που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και γεννούν αμφιβολίες για την επιτυχία της προσπάθειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νάρκη» η αύξηση σχεδόν κατά 50% των καθυστερούμενων συντάξεων

Η μαζική υποβολή αιτήσεων από αυτοαπασχολούμενους αυξάνει απειλητικά τις απλήρωτες συντάξεις και προκαλεί ανησυχίες των Θεσμών. Επανέρχονται στην υπηρεσία συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι επαγγελματίες θα πληρώσουν 20% αυξημένες εισφορές

Οι μη μισθωτοί που δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα στην εφορία θα επιβαρυνθούν από τη μεταρρύθμιση που έρχεται, ενώ κερδισμένοι θα είναι όσοι δήλωναν μεγαλύτερα εισοδήματα και επιβαρύνονταν με μεγάλες εισφορές.