ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα με έκδοση 5ετους ομολόγου

Η Ελλάδα μετά τις επιτυχημένες εκδόσεις των 10ετων και 30ετων τίτλων ετοιμάζεται να βγει για τρίτη φόρα μέσα στο 2021 στις αγορές με την έκδοση 5ετους ομολόγου.

Θέλοντας να εκμεταλλευθεί το θετικό μομέντουμ που επικρατεί στις αγορές χρέους, αλλά και να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια προκειμένου να καλύψει το κόστος των μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας, η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει για ακόμη μια φορά στις αγορές με την έκδοση 5ετους ομολόγου.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι σκοπεύει να δανειστεί από τις αγορές από οκτώ έως και 12 δισ. ευρώ, για αποπληρωμή χρέους που ωριμάζει αλλά και για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης και η πρόσφατη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P σε «ΒΒ» δίνει εξαιρετική ευκαιρία στη χώρα για να πραγματοποιήσει την τρίτη έξοδο στις αγορές το 2021 μετά τις επιτυχημένες εκδόσεις των 10ετων και 30ετών τίτλων.

Επίσης κυβερνητική πηγή είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα στο πρακτορείο Reuters πως «σχεδιάζουμε τουλάχιστον δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων έως το τέλος του 2021», με μία δεύτερη να προσθέτει ότι υπάρχει και η πιθανότητα εκ νέου «ανοίγματος» υπαρχόντων εκδόσεων. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το ομόλογο ωριμάζει τον Φεβρουάριο του 2026, ενώ η έκδοση έχει ανατεθεί στις Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale και επισημαίνεται πως «η (κοινοπρακτική) συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί στο κοντινό μέλλον με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά».

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P είχε ανεβάσει πριν μερικές ημέρες τη βαθμολογία της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από το BB- στο ΒΒ, δηλαδή δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ δίνει θετική προοπτική στη βαθμολογία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για άλλη μία αναβάθμιση το επόμενο 12μηνο, εάν είναι ισχυρότερη η ανάκαμψη της οικονομίας από το αναμενόμενο.

Η ελληνική οικονομία, εκτιμά ο οίκος, αναμένεται να λάβει ώθηση από τα κονδύλια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο επενδυτικό κενό, εάν αξιοποιηθούν αποδοτικά. Παράλληλα, όπως αναφέρει, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιώσει την προβλεψιμότητα των πολιτικών.

Όπως τονίζεται από τον οίκο S&P, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πλέον ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, με ρυθμούς που αναμένεται να ξεπεράσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την επόμενη τριετία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ