ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Από αριστερά: Karla Gonzalez Carvajal, Practice Manager for Transport in Europe & πρώην υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών της Κόστα Ρίκα, Παγκόσμια Τράπεζα, Αυστρία, Γ.Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, L.Blancas, Ειδικός Μεταφορών Παγκόσμια Τράπεζα, G.Ferck, Επικεφαλής Rail Logistics Division στην VTG Rail Logistics Γερμανίας, T.Kargl, Member of the Board Rail Cargo Austria AG, Α.Ζηλιασκόπουλος, Πρόεδρος National Logistics Committee. Πηγή: Delphi Forum

Πύλη των μεταφορών η Ελλάδα με τρία νέα διαμετακομιστικό κέντρα

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γ. Κεφαλογιάννης η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε «πύλη της Ευρώπης».

Την τεράστια σημασία που έχουν για το περιβάλλον και για την οικονομία οι μεταφορές, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως Πύλη μεταφορών εμπορευμάτων υπογράμμισαν οι ομιλητές του πάνελ «Greece as a logistics gateway connecting Europe» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι «η θέση της Ελλάδας ως logistics gateway είναι στρατηγικής σημασίας εδώ και χρόνια» προσθέτοντας ότι «ο ρόλος της Ελλάδας ως πύλη της Ευρώπης είναι όλο και πιο σαφής» και ανέφερε το παράδειγμα του λιμανιού του Πειραιά.

Ο κ. Κεφαλογιάννης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία τριών ολοκληρωμένων διαμετακομιστικών κέντρων στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την ενίσχυση του Θριάσιου και τη δημιουργία ενός Θριάσιου 2 ώστε από τα πλοία στον Πειραιά, τα εμπορεύματα να πηγαίνουν στο Θριάσιο με τρένο και εκεί να γίνεται διαλογή και να φορτώνονται σε κέντρα για την Ευρώπη. Η κυβέρνηση ανέφερε ενισχύει τις υποδομές που θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να γίνει διεθνής παίκτης, αλλά, όπως εξήγησε, «η Ελλάδα υστερεί έναντι των ανταγωνιστών της». Όπως είπε, η χώρα μας πρέπει να επικεντρωθεί σε δύο θέματα: την Interconnectivity, για την οποία ήδη γίνονται βήματα, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου των τρένων, αλλά και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαμετακομιστικών κέντρων. Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών τόνισε ότι αντίστοιχη δουλειά με το Θριάσιο γίνεται και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να διεξάγει μία μελέτη ενός διαμετακομιστικού κέντρου logistics στην Κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Λάρισα».

Ο ειδικός σε θέματα μεταφορών της Παγκόσμιας Τράπεζας, Luis Blancas, τόνισε ότι χρειάζεται περαιτέρω αύξηση του όγκου εμπορευμάτων στον Πειραιά και πρόσθεσε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να επενδύσει. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική αύξηση της απόδοσης της στη μεταφορά εμπορευμάτων σε σχέση, για παράδειγμα, με τη Γερμανία που είναι ηγέτης στον τομέα και πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα μας και την οικονομία της και θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και βελτίωσης των σιδηροδρομικών συνδέσεων και του δικτύου των δρόμων δημιουργώντας ένα διάδρομο σύνδεσης της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη. Τόνισε δε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είναι πρόθυμη να επενδύσει.

Ο Επικεφαλής της Rail Logistics Division στην VTG Rail Logistics της Γερμανίας, Gunter Ferk, τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο γεωπολιτικό πλεονέκτημα, λόγω της θέσης της, όμως πρόσθεσε ότι το μειονέκτημα είναι οι σιδηρόδρομοι, καθώς τα εμπορεύματα χρειάζονται πέντε με έξι μέρες να φτάσουν στην Κεντρική Ευρώπη. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό παράγοντα τη διαχείριση των κοντέινερ στον Πειραιά, ενώ, όπως είπε, υπάρχουν κάποιες προκλήσεις όταν θέλουμε να μεταφέρουμε εμπορεύματα από την Ελλάδα, π.χ. δεν υπάρχουν αρκετοί αποθηκευτικοί χώροι, υπάρχει έλλειψη γραμμών τρένων, συνδεσιμότητα κ.ά.

Το μέλος του ΔΣ της Rail Cargo της Αυστρίας, Thomas Kargl, είπε ότι ο σιδηρόδρομος χάνει έδαφος έναντι των φορτηγών και χαρακτήρισε και αυτός πολύ σημαντική τη θέση της Ελλάδας, κυρίως σε ό,τι αφορά στο ρόλο που παίζει στη σύνδεση της Ευρώπης με την Ασία.

Ο Πρόεδρος του National Logistics Committee, Αθανάσιος Ζιλιασκόπουλος, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σε μία μετάβαση για να γίνει πιο ανταγωνιστική και διαθέτει τα πλεονεκτήματα για να γίνει, ωστόσο υπάρχουν και μειονεκτήματα. «Δεν είμαστε Ρότερνταμ, είμαστε κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, αλλά μακριά από την Κεντρική Ευρώπη», είπε ο κ. Ζιλιασκόπουλος προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειψη οδηγών φορτηγών και ότι πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες για να μειώσουμε τις καθυστερήσεις στη μεταφορά φορτίων. Τέλος, τόνισε ότι «έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο στόλο πλοίων, αλλά όχι μία εταιρεία διαχείρισης κοντέινερ».

Την συζήτηση συντόνισε η Karla Gonzalez Carvajal, Practice Manager for Transport in Europe & πρώην υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών της Κόστα Ρίκα, Παγκόσμια Τράπεζα, Αυστρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο ΕΣΠΑ ξεκλειδώνει υποδομές μεταφορών και περιφερειακή ανάπτυξη

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 αναμένεται να ενεργοποιήσει ένα πλέγμα επενδύσεων για την μείωση της χρήσης άνθρακα και την αύξηση χρήσης καθαρών μορφών ενέργειας στις μεταφορές που σήμερα προκαλούν το 25% των συνολικών αεριών του θερμοκηπίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Logistics: Ένας κλάδος με καθοριστικό ρόλο στο επιχειρείν και προοπτικές

Τα logistics είναι η διαδικασία οργάνωσης, μεταφοράς και αποθήκευσης αγαθών από το ένα σημείο (προέλευση) στο άλλο (κατανάλωση), με σκοπό την έγκαιρη και οικονομικά αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών των τελικών καταναλωτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Αξιοσημείωτες οι προοπτικές των logistics στην Ελλάδα

Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα προκειμένου ο κλάδος των μεταφορών να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που ανοίγονται σύμφωνα με τη νέα μελέτης της σειράς Sectors in focus της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Alpha Bank.