ΓΔ: 907.2 0.18% Τζίρος: 19.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:08:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xatzidakis, energeia
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Ποιες βασικές αλλαγές φέρνει στην αγορά εργασίας το νέο νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί από τον αρμόδιο υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη, ενώ υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, θα παρουσιάσει στις 12:00 το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, φέρνει μία σειρά αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς εργασίας. 

Σημαντικότερες εξ αυτών είναι οι ακόλουθες: 

  • Καθιέρωση ελαστικού ωραρίου με αντάλλαγμα τη δυνατότητα 4ημερης απασχόλησης και ορισμένες δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζομένους. Ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να εργαστεί για 10 ώρες την ημέρα, χωρίς πρόσθετη αμοιβή και θα μπορεί ακολούθως να «μαζέψει» αυτές τις επιπλέον ώρες και να έχει είτε μειωμένο ωράριο ή να λάβει επιπλέον ημέρες άδειας. 
  • Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας, μέσω της οποίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα «θωρακιστεί» τόσο το 8ωρο όσο και οι υπερωρίες. 
  • Αύξηση ορίου για υπερωρίες, με εναρμόνιση της υπερωριακής απασχόλησης με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και αφορά το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων. Μπορεί να φθάσει στις 150 ώρες ετησίως από 96 που είναι σήμερα στη βιομηχανία και 120 στους υπόλοιπους κλάδους. 
  • Λειτουργία τις Κυριακές, πέραν του λιανικού εμπορίου θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη επτά τομείς οι οποίοι είναι: η τροφοδοσία, τα logistics, τα φάρμακα, τα data centers, οι εξωσχολικές δράσεις, η μηχανογράφηση, οι εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων καθώς και βιομηχανικές μονάδες που δουλεύουν έτσι κι αλλιώς 7 ημέρες με βάρδιες αλλά δεν καλύπτονταν μέχρι τώρα από τη νομοθεσία.
  • Αλλαγές στην προκήρυξη απεργίας, με τις απεργίες στις ΔΕΚΟ να γίνονται με διατήρηση προσωπικού ασφαλείας το οποίο θα φθάνει στο 33% των εργαζομένων. Ο εργοδότης ή η συνδικαλιστική οργάνωση θα πρέπει να ενημερώνονται ένα 24ωρο πριν την πραγματοποίηση της απεργίας. Για να ληφθεί απόφαση για απεργία θα πρέπει η ψηφοφορία να γίνεται δια ζώσης και όχι εξ αποστάσεως. 
  • Αλλαγές στις απολύσεις, βάσει των οποίων προβλέπεται έξτρα αποζημίωση ως εναλλακτική λύση αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς σε περίπτωση που η απόλυσή τους κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια. Επίσης δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να απαγορεύει την προσέλευση του εργαζόμενου στην δουλειά, μετά την προειδοποίηση της απόλυσής του και έως την επίσημη λύση της σχέσης εργασίας.
  • Αλλαγές στις γονικές άδειες, καθώς θεσπίζεται άδεια και σε εργαζόμενους πατέρες πλήρους απασχόλησης 14 ημερών κατά τη γέννηση του τέκνου και 10 ημερών σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης του πατέρα. Θεσπίζεται γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό. (έως τώρα η εν λόγω άδεια ήταν άνευ αποδοχών). Η άδεια μπορεί να χορηγείται συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να γίνει 8 χρόνων.
  • Ρύθμιση τηλεργασίας, με κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 
  • Αυστηρά μέτρα κατά της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης. 
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Εκσυγχρονισμός για την αγορά εργασίας με το νέο νομοσχέδιο

Ο υπ. Εργασίας κατηγόρησε την αντιπολίτευση. λέγοντας ότι «πολύ απλά εσείς που μιλάτε για μεσαίωνα, έχετε βάλει ρότα για το μεσαίωνα» και αναφέρθηκε εκτενώς στις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο.