ΓΔ: 909.72 -0.55% Τζίρος: 21.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:53:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Από πάνω Μισέλ Ναπολιτάνο Senior Director, Head of Western European Sovereigns της Fitch Ratings και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πεφάνης. ΑΠΕ

Ανάπτυξη της τάξης του 7% «βλέπει» ο οίκος Fitch για το 2022

Ο κ. Ναπολιτάνο παραμένει επιφυλακτικός καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει κακή συμπεριφορά στο θέμα των απορροφούμενων κονδυλίων κατά το παρελθόν, αλλά επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί η υπευθυνότητα της κυβέρνησης.

Ανάπτυξη της τάξης του 7% αναμένει το 2022, για την Ελλάδα ο οίκος Fitch, σύμφωνα με τον Senior Director, Head of Western European Sovereigns του,  Μισέλ Ναπολιτάνο.

Ο κ. Ναπολιτάνο μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υπογράμμισε ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ΒΒ θεωρήθηκε πως ανταποκρινόταν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά δεν επίκειται άλλη αναβάθμιση στα επόμενα 1-2 χρόνια.

Εκτίμησε ωστόσο, ότι υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση αν κάποιοι παράγοντες βελτιωθούν. Συγκεκριμένα πρέπει να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ, η αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων από της Ε.Ε και βελτίωση στην απόδοση του τραπεζικού τομέα. Αν τα κριτήρια αυτά εκπληρωθούν η αναβάθμιση θα έρθει νωρίτερα, είπε.

Υπενθύμισε ότι η βαθμολογία της Ελλάδας πριν από την πανδημία ήταν ΒΒ με θετική προοπτική, αλλά λόγω της πανδημίας μετριάστηκε σε ΒΒ με σταθερή προοπτική.

Παρόλα αυτά ο κ. Ναπολιτάνο παραμένει επιφυλακτικός καθώς όλα εξαρτώνται από την σωστή χρήση των απορροφούμενων κονδυλίων. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει κακή συμπεριφορά στο θέμα κατά το παρελθόν, αλλά επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί η υπευθυνότητα της κυβέρνησης και συγχρόνως τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

«Το πρόγραμμα Next Generation δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. Προάγει την διαφάνεια και την υπευθυνότητα των κυβερνήσεων. Και αυτό είναι το ζητούμενο», κατέληξε ο κ. Ναπολιτάνο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Σταθερή η αξιολόγηση της Ελλάδας, αμετάβλητες οι προοπτικές

Η μεγάλη πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμούσε ότι η αξιολόγηση θα παραμείνει σταθερή ωστόσο αρκετοί αισιοδοξούσαν ότι θα υπάρξει αναβάθμιση στις προοπτικές, εκτίμηση που δεν επιβεβαιώθηκε.
Tourismos, Turism, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέος κύκλος διεθνών συνεργασιών στα ελληνικά νησιά

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Σμυρλής ανέφερε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δίνεται η ευκαιρία να διευρυνθεί το επενδυτικό σχέδιο. Προτεραιότητα η στήριξη των επιχειρήσεων στα Δυτ. Βαλκάνια.