ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Vestager, Komision, Evropaiki Epitropi
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος και Επίτροπος Ψηφιακών Τεχνολογιών της ΕΕ, M. Βεστάγκερ. Φόρουμ των Δελφών. Πηγή: ΑΠΕ

Βεστάγκερ: Πρώιμη η συζήτηση για ένα δεύτερο σχέδιο ανάκαμψης

«Το βρίσκω λίγο περίεργο να μιλάμε για ένα νέο πακέτο οικονομικών κινήτρων, το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι χρειαζόμαστε, ενώ έχουμε ήδη τόσα πολλά να κάνουμε» , υπογράμμισε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΕΕ πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στο πρόγραμμα των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που εφαρμόζεται για την ανάκαμψη από την πανδημία, δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνη για θέματα ανταγωνισμού στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos», προσθέτοντας ότι η κουβέντα για ένα δεύτερο σχέδιο ανάκαμψης «είναι λίγο περίεργη».

Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα, η ίδια απέρριψε για την ώρα την ανάγκη για ένα επιπρόσθετο πακέτο οικονομικών κινήτρων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προτείνει ένα πακέτο 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων για τις υποδομές, την παιδική φροντίδα και την εκπαίδευση.

Η προώθηση του πακέτου Μπάιντεν προκαλεί ερωτηματικά σε μερικούς στην Ευρώπη, για το αν θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα για την ενίσχυση των εταιριών και των επενδυτικών προγραμμάτων μετά την COVID-19.

«Είναι πολύ πρώιμο να το εξετάσουμε», δήλωσε η Βεστάγκερ στην ίδια εφημερίδα. «Το βρίσκω λίγο περίεργο να μιλάμε για ένα νέο πακέτο οικονομικών κινήτρων, το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι χρειαζόμαστε, ενώ έχουμε ήδη τόσα πολλά να κάνουμε» παρατήρησε η ίδια επίτροπος.

Η Γαλλία πιέζει για ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης από αυτό που έχει ήδη παρουσιαστεί, παρά το γεγονός ότι τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, που συμφωνήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν έχουν ακόμη καταβληθεί.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον ο οποίος πρόσφατα είχε καλέσει για το διπλασιασμό των υφιστάμενων κονδυλίων, δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει περισσότερες επενδύσεις σε τομείς, όπως η τεχνολογία.

«Υπάρχει ένας κίνδυνος, η Ευρώπη να βρίσκεται πίσω αναφορικά με την τεχνολογία του μέλλοντος», δήλωσε ο Μπον στο ραδιόφωνο Europe 1. «Δε θέλω να χάσουμε αυτή την εξέλιξη. Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο, το οποίο θα υπερκαλύψει το σχέδιο μας για την ανάκαμψη» παρατήρησε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Εντός Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι τα κράτη - μέλη που έχουν καταθέσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης πριν τις 30 Απριλίου (όπως η Ελλάδα), θα λάβουν την αξιολόγηση της Επιτροπής πριν το τέλος του Ιουνίου.
Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Αντλήθηκαν 20 δισ. ευρώ μέσω του 10ετούς ομολόγου

Έως το τέλος του 2021, η Επιτροπή αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισ. ευρώ σε ομόλογα, τα οποία θα συμπληρωθούν με βραχυπρόθεσμα γραμμάτια της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο χρηματοδότησης που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την επόμενη εβδομάδα η έγκριση των πρώτων εθνικών σχεδίων ανάκαμψης

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο, για ορισμένα (10-15) κράτη μέλη, σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο για θέματα Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θέλει να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε, στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΕ, ότι το ελληνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα αποτελεί αντικείμενο φθόνου για πολλές χώρες.
EY Ellados, Papazoglou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Παπάζογλου: Ιστορική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα

Ιστορική ευκαιρία αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα που απαιτεί όμως και μία ιστορική προσπάθεια ώστε η χώρα να καλύψει το έδαφος που έχασε τα τελευταία είκοσι χρόνια, επισημαίνει ο Παναγιώτης Παπάζογλου, ενώ αναφέρεται στους τομείς που πρέπει να δοθεί έμφαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιούνκερ: Το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι από τα καλύτερα στην ΕΕ

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι πάντα είχε σεβασμό για τους Έλληνες και αναγνώριζε τις θυσίες που έκαναν. Η φράση που χρησιμοποιούσε όταν αναφερόταν στην χώρα μας ήταν: «Να βοηθάμε και να σεβόμαστε την Ελλάδα».