ΓΔ: 879.25 0.70% Τζίρος: 4.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:53:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Moody's: Μπόνους 1% ετησίως στο ΑΕΠ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι τα πραγματικά οφέλη θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα των χωρών του Νότου να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις και να απορροφήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αύξηση στους ρυθμούς ανάπτυξης έως και κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο διάστημα 2021-2027 μπορεί να πετύχει η Ελλάδα, εάν απορροφήσει τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody΄s. 

Moody΄s. θεωρεί ότι η Ελλάδα θα έχει μεγάλα πλεονεκτήματα αναφορικά με το χρέος της, καθώς τα κονδύλια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα της δώσουν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, χωρίς περαιτέρω διεύρυνση του κενού των δημοσίων επενδύσεων.

«Το υψηλότερο ΑΕΠ θα επιτρέψει στις χώρες να μετακυλήσουν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και να καταγράψουν αύξηση στα δημόσια έσοδά τους, τα οποία θα μειώσουν τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ των χωρών του Νότου κατά 1,4 ποσοστιαία μονάδα ετησίως, κατά μέσο όρο από το 2021 έως το 2024, εφόσον όμως υπάρξει πλήρης απορρόφηση», σημειώνει ο οίκος. Για την Ελλάδα, η Moody’s προβλέπει σε αυτή την περίπτωση μείωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ κατά 14,5 ποσοστιαίες μονάδες το διάστημα 2021-2027».

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα λάβουν, αθροιστικά, σχεδόν τα μισά από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης, ενώ θα μειώσουν το χρέος τους και θα συνδράμουν στην ικανότητα των χωρών για την αποπληρωμή του. Παράλληλα, σε αυτές τις χώρες, θα καταγραφεί αύξηση των επενδύσεων, που εδώ και χρόνια έχουν μείνει πίσω, σύμφωνα με την Moody΄s. Ωστόσο, ο οίκος διατυπώνει αμφιβολίες σχετικά με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και κατά πόσο αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Ο οίκος αναμένει ετήσια αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης προς τις τέσσερις παραπάνω χώρες ίση με 1,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για την περίοδο 2021-2027, σε σχέση με τα όσα προέβλεπε ο προηγούμενος κοινοτικός προϋπολογισμός (2,5 ποσοστιαίες μονάδες για την  Ελλάδα).

Κάτι τέτοιο θα διπλασιάσει τις δημόσιες επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ όπως σημειώνεται η περασμένη δεκαετία συνοδεύτηκε από χαμηλά ποσοστά επενδύσεων, τόσο σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, όσο και σε τοπικό. Η Moody's θεωρεί ότι εάν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία εφαρμόσουν απόλυτα τη χρηματοδότηση που θα τους δοθεί, θα αυξήσουν κατά 0,7% ποσοστιαίες μονάδες τους ετήσιους ρυθμούς τους ανάπτυξης κατά μέσο όρο, για το διάστημα 2021 έως 2027.

Παρ΄ όλα αυτά, λόγω της χαμηλής απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων που καταγράφεται ιστορικά στις περισσότερες χώρες, εκτιμάται ότι το όφελος θα κυμανθεί περίπου στις 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, σε ετήσια βάση, κατά μέσο όρο.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Αναβάθμισε το αξιόχρεο των συστημικών ελληνικών τραπεζών

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του Moody's ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά προφίλ τους και ότι θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν οποιαδήποτε νέα διαμόρφωση κόκκινων δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευρύνεται η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου σe έρευνα και καινοτομία

Το πρόγραμμα, θα χρηματοδοτηθεί και από τις δύο χώρες, θα απευθύνεται σε ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς φορείς και επιχειρήσεις των δύο χωρών και θα ακολουθήσει το μοντέλο 2+2 με τη συμμετοχή σε κάθε έργο.
nisia-simaia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ταξιδιωτική οδηγία για ελληνικά νησιά λόγω της πανδημίας

Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε τη γερμανική κυβέρνηση να κατατάξει στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» Κρήτη, Ρόδο, Κω, Μύκονο και Νάξο, με την εφαρμογή της οδηγίας να ξεκινά στις 24 Αυγούστου.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς αποτιμά η Moody's τις ζημιές από τις πυρκαγιές στην οικονομία

Διαχειρίσιμο το άμεσο δημοσιονομικό κόστος, με την υποστήριξη και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κίνδυνοι για τον τουρισμό. Ευάλωτη μακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία στους περιβαλλοντικούς κινδύνους.