ΓΔ: 876.96 -1.10% Τζίρος: 34.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:23:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εθνική Τράπεζα: Υψηλότερα του 4,7% η ανάπτυξη της οικονομίας το 2021

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα η ετήσια αύξηση της δραστηριότητας τον Απρίλιο έφθασε στο 9,7%, ενώ για τον Μάιο εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει στο 11%.

Ισχυρή είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου γεγονός το οποίο οδηγεί την Εθνική Τράπεζα να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της στο α' τρίμηνο αλλά και να προβλέψει ότι ο συνολικός ρυθμός για το 2021 θα ξεπεράσει το 4,7%. 

Βάσει των στοιχείων που παρακολουθεί το τμήμα αναλύσεων της ελληνικής τράπεζας τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα οικονομικών δεικτών για την περίοδο Απριλίου - Μαΐου δείχνουν μια έντονα θετική αντίδραση της οικονομικής δραστηριότητας στην άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας, προμηνύοντας ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2ο  τρίμηνο του 2021.

O μηνιαίος δείκτης της ΕΤΕ για την εκτίμηση του ΑΕΠ – που συνδυάζει πληροφορίες από δείκτες υψηλής συχνότητας και οικονομικής συγκυρίας με δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία – υποδηλώνει ετήσια αύξηση της δραστηριότητας 9,7% τον Απρίλιο. Παράλληλα, ενισχύθηκε κατά 0,6% σε εποχικά διορθωμένη μηναία βάση σε σχέση με το Μάρτιο του 2021. 

Η θετική τάση φαίνεται να ενισχύεται περαιτέρω τον Μάιο με το δείκτη να προοιωνίζει άνοδο του ΑΕΠ περίπου 11% ετησίως και 2,4% σε μηνιαία βάση, καθώς επαναλειτουργούν περισσότεροι τομείς της οικονομίας και υποχωρεί η αβεβαιότητα, σημειώνει η ΕΤΕ. Η σταδιακή βελτίωση της υγειονομικής εικόνας – μετά την κορύφωση του σφοδρότατου 3ου κύματος του Covid-19 στα μέσα Απριλίου – και η σημαντική επιτάχυνση των εμβολιασμών το Μάιο δίνουν περαιτέρω ώθηση στην εμπιστοσύνη. 

Η έντονη ανάκαμψη του ΑΕΠ τον Απρίλιο - Μάιο αντανακλά – εκτός από την προφανώς χαμηλή βάση σύγκρισης σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο – την ταυτόχρονη και σημαντική βελτίωση ενός μεγάλου αριθμού δεικτών υψηλής συχνότητας. Συγκεκριμένα:

  • Τα στοιχεία της Google αποτύπωσαν μια έντονη αύξηση της κινητικότητας, σε ετήσια βάση, με τη βελτίωση σε σχέση με τον Απρίλιο-Μάιο του 2020 να υπερβαίνει τις 30 ποσοστιαίες μονάδες και να μεταφράζεται σε πρόβλεψη για διψήφια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
  • Οι καθαρές ροές προσλήψεων μισθωτών αυξήθηκαν σε 82 χιλιάδες τους 4 πρώτους μήνες του 2021 (σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ) – σε σχέση με μείωση 27 χιλιάδων την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
  • Πρώιμα σημάδια αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας έγιναν εμφανή τον Απρίλιο – πριν ακόμη το επίσημο άνοιγμα του τομέα στις 15 Μαΐου – σε μια περίοδο που οι αρμόδιες αρχές σε βασικές, για την Ελλάδα, τουριστικές αγορές, συνέχισαν να συστήνουν την αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό. 
  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) για την Ελλάδα αυξήθηκε τον Απρίλιο, για 3ο συνεχή μήνα, στις 97,9 μονάδες – υψηλό 12 μηνών. 
  • Ο βιομηχανικός τομέας παρέμεινε ανθεκτικός, με τον ελληνικό Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στην μεταποίηση να ανέρχεται στο 54,4 τον Απρίλιο – υψηλό 14 μηνών.
  • Τα φορολογικά έσοδα επιβεβαίωσαν την ανοδική τάση στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς αυξήθηκαν κατά 5,8% ετησίως τον Απρίλιο και κατά 6,2% στο 4μηνο του 2021, από μέση ετήσια πτώση 15,5% το 2020.
  • Η αξία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιταχύνθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο-Μάιο (+20,6% ετησίως) από 11,4% ετησίως το 1ο τρίμηνο του 2021.

Η επικαιροποίηση του δείκτη της ΕΤΕ βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων υποδηλώνει μείωση του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2021 μικρότερη του 7,5% ετησίως (αρχική εκτίμηση ΕΤΕ: -9,5% ετησίως – Μάρτιος 2021) κατόπιν ετήσιας μείωσης 7,9% το 4ο τρίμηνο του 2020.  Η συνδυαστική επίδραση της ανοδικά αναθεωρημένης νέας εκτίμησης για το 1ο τρίμηνο και της διαφαινόμενης τάσης για αύξηση του ΑΕΠ με διψήφιο περίπου ρυθμό το 2ο τρίμηνο του 2021, αυξάνει την πιθανότητα η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ να υπερβεί το 4,7% για το σύνολο του 2021, που προβλέπει το βασικό μας σενάριο. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας σε αναλύσεις τραπεζών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) στην Ελλάδα έχει σχεδόν πλήρως ανακτήσει τις απώλειες που κατέγραψε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕ: Δυναμικό rebound στον τουρισμό, πάμε για 50% των εσόδων του '19

Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που δίνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης για την τουριστική βιομηχανία, υπάρχει περιθώριο διπλασιασμού των εσόδων ως το τέλος της δεκαετίας, τονίζει σε νέα μελέτη η Εθνική Τράπεζα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕ: Οι εξαγωγές στήριξαν τον αγροδιατροφικό τομέα στη πανδημία

Σύμφωνα με την μελέτη της Εθνικής Τράπεζας παρά τη μεγάλη επιτυχία της εξαγωγικής διείσδυσης δεν υπήρξε παράλληλη άνοδος της παραγωγής. Τι χρειάζεται για να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι επιδόσεις των ελληνικών προϊόντων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕ: Πάνω από 1 δισ. σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα εγγυηθούν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για να ανταπεξέλθουν πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις που θέτει η πανδημία και να επενδύσουν στο μέλλον.