ΓΔ: 871.71 -0.16% Τζίρος: 0.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:30:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Κλιματικός Νόμος: Ετοιμάζοντας την Οικονομία και την Κοινωνία για Αλλαγή

Σε συνέχεια της σχετικής συμφωνίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ετοιμάζονται να θεσπίσουν έναν νόμο-πλαίσιο που θα αφορά την Κλιματική Αλλαγή και την εναρμόνιση της οικονομίας με βάση τα διεθνή ανταγωνιστικά πρότυπα.

Στη βάση του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO/ISD) και του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος (CompeteGr), οι δύο φορείς συνδιοργανώνουν, στο πλαίσιο του κύκλου δημοσίου διαλόγου που έχει ξεκινήσει για το θέμα αυτό από τον Απρίλιο το EPLO/ISD, ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση στις 9 Ιουνίου 2021 στις 15.00-17.00 με θέμα «Κλιματικός Νόμος: Ετοιμάζοντας την Οικονομία και την Κοινωνία για Αλλαγή» με στόχο την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους θεσμικούς φορείς και την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Με όλες τις πρόσφατες εξελίξεις των τελευταίων ετών και με επιστέγασμα την πανδημία του Covid-19 η ανταγωνιστικότητα των χωρών, των περιφερειών τους και των επιχειρήσεών τους αγγίζει τρείς θεμελιώδεις άξονες: την παραγωγικότητα, τον πλανήτη και τον άνθρωπο. Η ΕΕ οραματίζεται και νομοθετεί υπέρ μιας μεγέθυνσης της οικονομίας που θα περνάει μέσα από τη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είτε πρόκειται για μεγάλες και δημόσιες εταιρείες είτε για τις ΜΜΕ. Σε συνέχεια της σχετικής συμφωνίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ετοιμάζονται να θεσπίσουν έναν νόμο-πλαίσιο που θα αφορά την Κλιματική Αλλαγή και την εναρμόνιση της οικονομίας με βάση τα διεθνή ανταγωνιστικά πρότυπα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θα αναφερθούν οι προτεινόμενες προβλέψεις για τον Ελληνικό Κλιματικό Νόμο, ο οποίος ετοιμάζεται σε συνέχεια της επίτευξης συμφωνίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και εν όψει της 26ης Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Μερών της UNFCCC στη Γλασκώβη το Νοέμβριο 2021. Η δημιουργία του Ελληνικού Κλιματικού Νόμου θα πρέπει να πάει πολύ πιο μακριά από την απλή ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας στο Εθνικό δίκαιο: ουσιαστικά δίνεται μια ευκαιρία να ξανασχεδιαστεί ο θεσμικός και νομοθετικός χάρτης της χώρας ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τις αλλαγές που φέρνει η Κλιματική Αλλαγή για τα επόμενα 20-30 χρόνια. 

Θέματα τα οποία θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης περιλαμβάνουν: 

  •   Βασικές προβλέψεις που θα περιλαμβάνει ο Νόμος
  •   Προτάσεις που έχουν προκύψει από τη διαβούλευση που έχει διοργανώσει το WWF Ελλάς
  •   Οι προσέγγιση των φορέων της Ελληνικής Οικονομίας για το Νόμο
  •   Προετοιμασία του Νόμου και διαβούλευση σύμφωνα με τις αρχές της συμμετοχικής διακυβέρνησης (participatory governance)
  •   Ασφάλιση και ασφαλισιμότητα Κλιματικών κίνδυνων
  •   Επάρκεια και διαχείριση υδατικών πόρων εν μέσω αυξανόμενης ξηρασίας και ακραίων καιρικών       φαινομένων
  •   Διατροφική ασφάλεια, επάρκεια, και εισαγωγές τροφίμων.
  •   Αγροτικές ασφαλίσεις και αποζημιώσεις
  •   Μεταφορές, καύσιμα, και πόλεις – προσαρμογή στο νέο τοπίο και ανθεκτικότητα των αστικών κέντρων
  •   Επιπτώσεις στον τουρισμό (ιδιαίτερα παράκτιο) και προβλέψεις που χρειάζεται να κάνει η νομοθεσία.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis_press_conference
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις από τις διεθνείς αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα και σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, θα απορροφήσουμε αυτήν την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μην πληγεί το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού».
Kyriakos Mitsotakis, Prothipourgos, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Οι δεσμεύσεις για την προστασία των ελληνικών θαλασσών

«Προστατεύοντας την βιοποικιλότητα των θαλασσών μας κάνουμε τη μετάβαση προς μια "Γαλάζια Οικονομία", αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα μιας νέας ισορροπίας μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αειφορίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς αποτιμά η Moody's τις ζημιές από τις πυρκαγιές στην οικονομία

Διαχειρίσιμο το άμεσο δημοσιονομικό κόστος, με την υποστήριξη και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κίνδυνοι για τον τουρισμό. Ευάλωτη μακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία στους περιβαλλοντικούς κινδύνους.
Prasini Anaptixi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 6 δισ. στην Πράσινη Μετάβαση: Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει ως έναν από τους τέσσερις βασικούς του Πυλώνες την Πράσινη Μετάβαση, προς την οποία θα διοχετευθούν το 1/3 των συνολικών πόρων με τη μορφή επιδοτήσεων, όπως τονίζει η Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία

Σε άρθρο του στη «Handelsblatt» ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η ενθάρρυνση της πράσινης χρηματοδότησης είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής ενοποίησης».