ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Euros
Shutterstock

Ανοίγει ο δρόμος για διεκδίκηση καταργηθέντων δώρων και επιδομάτων αδείας

Διορθώνονται αδικίες σε βάρος των εργαζομένων αναφορικά με την κατάργηση δώρων και επιδόματος αδείας, καθώς κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργησή τους.

Η απόφαση του το Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου με την οποία δικαιώνει 13 υπαλλήλους νομικού προσώπου, ανοίγει το δρόμο για διεκδίκηση των καταργηθέντων δώρων και επιδόματος αδείας από εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη σε υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις την πλήρη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και του επιδόματος θερινής αδείας, σε υπαλλήλους απασχολούμενους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε νομικά πρόσωπα. Έτσι, το νομικό πρόσωπο υποχρεώθηκε να καταβάλει αναδρομικά τα τρία επίμαχα δώρα, για την τελευταία πενταετία στους 13 υπαλλήλους.

Ειδικότερα, 13 υπάλληλοι απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, προσέφυγαν στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, κατά της Αθλητικής Ομοσπονδίας όπου εργάζονταν, διεκδικώντας αναδρομικά την καταβολή των επίμαχων δώρων της τελευταίας πενταετίας.

Προγενέστερα, η Ομοσπονδία, η οποία επιχορηγείται τακτικά από το κράτος, σε ποσοστό που υπερβαίνει το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού της, είχε παύσει να καταβάλλει τα επίμαχα επιδόματα, εφαρμόζοντας, ουσιαστικά, την υποπαράγραφο Γ.1. του ν. 4093/2012.

Στην  απόφασή της η Ειρηνοδίκης επισημαίνει ότι η επίμαχη κατάργηση των εν λόγω δώρων, δεν θεσπίσθηκε νομίμως, για τους αυτούς ακριβώς λόγους για τους οποίους και οι λοιπές περικοπές μισθών και συντάξεων που θέσπισε ο ν. 4093/2012 έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, με σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έτσι, έκρινε ότι η περικοπή των εν λόγω δώρων είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών άρθρων (άρθρα 2, 4, 21, 22, 25 και 93), ενώ προσκρούει και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Παράλληλα, επισημαίνει η δικαστική απόφαση, «η μισθολογική κατάσταση των επίμαχων υπαλλήλων ρυθμίζονταν από τους Ν. 4024/2011 και Ν. 4093/2012, συμμορφούμενη δε προς τον τελευταίο, η εναγομένη Ομοσπονδία προέβη στην εξ ολοκλήρου κατάργηση των επιδομάτων εορτών Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας, η οποία και συνεχίσθηκε μετά τη θέση σε ισχύ από 1.1.2016 του ν. 4354/2015 (άρθρο 34), ελλείψει αντιθέτου προβλέψεως».

Συνεχίζει το Ειρηνοδικείο, ότι «οι επίμαχες διατάξεις τυγχάνουν ανεφάρμοστες ως αντικείμενες στο Σύνταγμα και στις έχουσες υπερνομοθετική ισχύ διατάξεις των διεθνών συνθηκών, εφόσον στερούν από τους ενάγοντες το δικαιούμενο ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης».

Έτσι, καταλήγει το Ειρηνοδικείο, ο ισχυρισμός των υπαλλήλων «περί μη εφαρμογής των διατάξεων των ν. 4093/2012 και 4354/2015, ως αντισυνταγματικών, πρέπει να γίνει δεκτός ως ουσία βάσιμος».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική οικονομία «ανεβαίνει» στα μάτια των οίκων αξιολόγησης

Ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν το αξιόχρεο της Ελλάδας αναπτερώνοντας τις ελπίδες της αγοράς ομολόγων να φτάσουν σε επενδυτική διαβάθμιση. Ρόλο σε αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης φαίνεται πως παίζει η πολιτικοοικονομική γραμμή της κυβέρνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη ελπίδα της βιομηχανίας για φθηνότερο ρεύμα

Στην κατάργηση των δημοπρασιών NOME και τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας ποντάρουν οι ελληνικές βιομηχανίες, που πνίγονται από το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος. Σχεδόν 80% ακριβότερο το ρεύμα από την Γερμανία.
taxcut
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό... προσκλητήριο σε εφοπλιστές Λονδίνου

Κοστούμι ραμμένο στα μέτρα Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου, η ρύθμιση που επιβάλλει φόρο μόλις 100.000 ευρώ ετησίως για όλα τα εισοδήματα της αλλοδαπής σε όσους επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ στην Ελλάδα.