ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mytilini
Φωτό: ΑΠΕ

Πρόγραμμα πιστοποίησης προϊόντων ξεκίνησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Από τα προϊόντα που θα προταθούν, οι υπεύθυνοι θα διαλέξουν τα 10 πλέον πρόσφορα από πλευράς όγκου παραγωγής και δυνατοτήτων ανάπτυξης, για τα οποία θα συλλεγούν στοιχεία για τον καταρτισμό φακέλων πιστοποίησης. Τελικά, θα επιλεγούν τα τρία των οποίων η διαδικασία πιστοποίησης θα ξεκινήσει άμεσα.

Τον «κρυμμένο θησαυρό» που βρίσκεται στα νησιά του βορείου Αιγαίου επιχειρεί γνωρίσει σε όλο τον κόσμο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ήδη η περιφερειακή αρχή και το ΓΠΑ, έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα καταγραφής των προϊόντων που υπάρχουν στα νησιά της Περιφέρειας και έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιηθούν ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Π.Ο.Π., Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Π.Γ.Ε., Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν Ε.Π.Ι.Π. και Ορεινής Παραγωγής.

«Η υλοποίηση του έργου η οποία ξεκίνησε και εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς τηρουμένων των αναλογιών και των διαδικασιών οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το θεσμό της Προγραμματικής Σύμβασης και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Περιφερειακή Αρχή» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Παναγιώτης Κουφέλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το όλο εγχείρημα θα συμβάλει στην ανάδειξη-κατοχύρωση-προώθηση δέκα παραδοσιακών προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και αναμένεται να ενισχύσει γενικότερα την αγροτική οικονομία της Περιφέρειας μας».

«Δεν θα κουραστώ να λέω» πρόσθεσε «ότι αποτελεί προτεραιότητα για μας η ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, η στήριξη των αγροτικών οικονομιών, η ενθάρρυνση, η συζήτηση για την προέλευση των τροφίμων, καθιστώντας την ολοένα και αυξανόμενη επιθυμία των καταναλωτών για «τρόφιμα με ιστορία» ως νέα επιχειρηματική ευκαιρία για τους παραγωγούς».

Το πρόγραμμα

Αρχικά θα γίνει λεπτομερής εθνολαογραφική έρευνα για να καταγραφεί συνολικά η ιστορία εκάστου προϊόντος ανά τους αιώνες, ο δεσμός του με τον τόπο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. «Θα προχωρήσουμε σε συλλογή-παραγωγή των στοιχείων που χαρακτηρίζουν τον τόπο και τρόπο παρασκευής τους, και τα εδαφοκλιματικά δεδομένα, χλωρίδα, πανίδα, πρώτες ύλες κλπ. Όλες οι πληροφορίες και τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν στη σύνταξη του φακέλου για την κατοχύρωση των προϊόντων ως ΠΟΠ-ΠΓΕ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουφέλος.

Από τα προϊόντα που θα προταθούν, οι υπεύθυνοι θα διαλέξουν τα 10 πλέον πρόσφορα από πλευράς όγκου παραγωγής και δυνατοτήτων ανάπτυξης, για τα οποία θα συλλεγούν στοιχεία για τον καταρτισμό φακέλων πιστοποίησης. Τελικά, θα επιλεγούν τα τρία των οποίων η διαδικασία πιστοποίησης θα ξεκινήσει άμεσα.

Αυτή θα γίνει με βάση κριτήρια που σχετίζονται με την έκταση της προστατευόμενης περιοχής, την ιστορικότητα και ιδιαιτερότητα του προϊόντος και το μέγεθος της παραγωγής.

Στόχος είναι η πιστοποίηση και εμπορία όσων προϊόντων διαθέτουν μια σημαντική παράδοση, παραγωγική βάση, αλλά και ένα ώριμο επιχειρηματικό σχέδιο που θα επιτρέψει τη δημιουργία ισχυρής αλυσίδας αξίας και συνεργατικών σχημάτων εμπορίας (π.χ. διεπαγγελματικές ενώσεις παραγωγών) που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της εμπορίας τους στις παγκόσμιες αγορές.

Με αυτή τη διαδικασία, όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουφέλος «θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η ζήτησή τους, γεγονός που θα συμβάλλει στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών τους και θα συμβάλλει στη συγκράτησή τους στις περιοχές παραγωγής».

Η προσπάθεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σύμφωνα με τον ίδιο θα συμβάλει μεταξύ άλλων στη βελτίωση του γεωργικού αποτελέσματος, θα βοηθήσει στη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού σε αυτές στις περιοχές των παραγόμενων προϊόντων, ενώ η σύνδεση αυτών των προϊόντων με το γαστρονομικό τουρισμό θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Οι ενδιαφερόμενοι

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στην όλη προσπάθεια, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας. Εκεί θα κατατεθούν συγκροτημένοι φάκελοι στους οποίους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, oι ιδιαιτερότητες των οριοθετημένων περιοχών, οι ιδιαιτερότητες των προϊόντων καθώς και η ουσιαστική σχέση που συνδέει τις γεωγραφικές περιοχές με τη συγκεκριμένη ποιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά.

Δικαιούχοι να αιτηθούν την καταχώρηση μιας νέας ονομασίας είναι ομάδες παραγωγών ή/και μεταποιητών (ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή ή σύνθεση) που παράγουν ή αποκτούν το αιτούμενο προϊόν.

Η διαδικασία πιστοποίησης ενός προϊόντος με ένα ευρωπαϊκό σήμα είναι χρονοβόρα και διαρκεί 2 με 3 έτη, ανάλογα με την ποιότητα του φακέλου, τα στοιχεία που περιέχει και την αμεσότητα ανταπόκρισης στις παρατηρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδότηση 3 εκατ. για Περιφέρειες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Η υπουργική απόφαση αφορά τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, στις οποίες κατανέμονται από 1 εκατ. ευρώ και Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, στις οποίες κατανέμονται από 500.000 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιφέρεια Αττικής: Ξεκίνησαν εργασίες αναμόρφωσης υπόγειων διαβάσεων

Ξεκίνησαν οι εργασίες στις υπόγειες διαβάσεις στη Λεωφόρο Συγγρού, σε συνεργασία με τις πρυτανικές Αρχές, από την υπόγεια διάβαση στο ύψος του Πάντειου Πανεπιστημίου, ενώ θα συνεχιστούν στις Λεωφόρους Χαμοστέρνας, Κηφισίας και Αθηνών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο φως για την εκταμίευση ενίσχυσης 250 εκατ. των ΜμΕ της Αττικής

Συνολικά, 42.254 επιχειρήσεις υπέβαλλαν αίτηση για ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ), εκ των οποίων τελικά εγκρίθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΣΠΑ περισσότερες από 9.000.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το Οικολογικό Πάρκο Φαλήρου

Το συνολικό ύψος της επένδυσης φθάνει στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γ. Πατούλη «στόχος είναι να γίνει η Αττική μία  Περιφέρεια πρότυπο με ανθρώπινο πρόσωπο και απολύτως λειτουργική για τους πολίτες της»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμβάσεις 2,4 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση ζημιών στην Κρήτη

Στη σημαντικότητα των έργων στο Ρέθυμνο αλλά και στην αναγκαιότητα υλοποίησης των πέντε νέων εργολαβικών συμβάσεων, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.